- Δεν έχει σημασία ότι είναι αρνητικό διεθνώς το κλίμα για τον τραπεζικό κλάδο, ούτε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο πληρώνει την αναποφασιστικότητα και τα λάθη της κυβέρνησης στην αξιολόγηση και στο προσφυγικό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όταν σχεδόν μηδενίζουν οι τραπεζικές μετοχές, όταν δηλαδή η αγορά αποτιμά κοντά στο μηδέν την καθαρή θέση των τραπεζών, αυτό είναι ένα μήνυμα. Σε όλες τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις προηγήθηκε η καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών και αυτό δεν είναι καλός οιωνός.
- Κάποιος εξοικειωμένος με τα ελληνικά πράγματα μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει και τόση σημασία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί κομματικούς οπαδούς και φίλους σε διάφορες θέσεις στον κρατικό τομέα. Αυτό που έχει σημασία -μπορεί να πει κάποιος με την ίδια λογική- είναι τα στελέχη που διορίζει να είναι ικανοί και να έχουν τα προσόντα. Δυστυχώς όμως ούτε τα προσόντα έχουν. Κραυγαλέο παράδειγμα η περίπτωση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπου Γκότση. Ο 73χρονος συνταξιούχος καθηγητής (Λάμπης για τους φίλους του από το αμαρτωλό χρηματιστηριακά 1999) τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λόγω των σχέσεων που έκτισε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και αφού ζητήθηκε κακήν κακώς η παραίτηση του προκατόχου του.
- Οι κομματικές φιλίες όμως δεν είναι πάντοτε το καλύτερο διαβατήριο. Πολύ απλά γιατί ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς... δεν γνωρίζει αγγλικά. Και όταν λέμε ότι δεν μιλάει αγγλικά σημαίνει ότι δεν διαθέτει ούτε τις στοιχειώδεις, τις βασικές γνώσεις αγγλικών ώστε για παράδειγμα να κατευθύνει έναν τουρίστα στο δρόμο. Έλα όμως που η θέση απαιτεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να πηγαίνει μια φορά το μήνα στο Παρίσι επειδή συνεδριάζει η ευρωπαϊκή ένωση των κεφαλαιαγορών (ΕSMA) όπου συμμετέχουν οι πρόεδροι των αντιστοίχων αρχών των χωρών της ΕΕ. Οι σύνοδοι της ESMA διαρκούν δυο-τρείς ημέρες και συζητούνται όλα τα θέματα που αφορούν τις εποπτικές αρχές, από τα τεχνικά μέχρι τις κοινοτικές οδηγίες που έρχονται, όπως τη Mifid II. Η γλώσσα που γίνονται οι συνεδριάσεις είναι τα αγγλικά -και επειδή πρόκειται για μια σύνοδο τεχνοκρατών υψηλού επιπέδου -όπου υποτίθεται όλοι ξέρουν καλά αγγλικά- δεν υπάρχει διερμηνεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι οι πρόεδροι των διαφόρων χωρών συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις, διατυπώνουν επιχειρήματα και ο δικός μας κάθεται μόνος σαν τον μουτζούρη. Τι κάνει ο κ. Χ. Γκότσης τόσες ώρες χωρίς να καταλαβαίνει τι συζητούν είναι ένα μυστήριο. Δεν βαριέται; Πως περνά την ώρα του ο 73χρονος καθηγητής; Τι κάνει τόσες ώρες; Ανταλλάσσει χαμόγελα αμηχανίας με τους ευρωπαίους συναδέλφους του;
-Μυστήριο επίσης είναι γιατί πηγαίνει στις συνεδριάσεις, ενώ δεν καταλαβαίνει τίποτε. Προφανώς επειδή πρέπει να είναι δυσάρεστο και για τον ίδιο να κάθεται σαν να παρακολουθεί το συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, η αρμοδιότητα αργά ή γρήγορα θα μεταβιβαστεί σε κάποιο στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα μπορεί τουλάχιστον να διατυπώνει τις ελληνικές θέσεις στην ESMA.
- Ας αφήσουμε τη μιζέρια κι ας περάσουμε σε μια ευχάριστη είδηση. Κάποιοι στην αγορά λύσσαξαν πρόσφατα να το χαλάσουν, αλλά ο κύβος ερρίφθη. Ο λόγος για την αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ, για την οποία η Eurobank έκανε διαγωνισμό για την πώληση της. Η αλλαντοβιομηχανία περνά στον έλεγχο του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου της Chipita και του κ. Δ. Βιτζηλαίου που έχει την αλλαντοβιομηχανία BELLA στη Βουλγαρία. Οι δύο επιχειρηματίες έχουν βρει και τους ρόλους που θα έχουν στο νέο επιχειρηματικό τους εγχείρημα.
- Ο κ. Θεοδωρόπουλος θα αναλάβει το marketing της ΝΙΚΑΣ και ο κ. Βιτζηλαίος την παραγωγή. Οι δυο επιχειρηματίες συζητούν τώρα για να βάλουν στο deal και ένα τρίτο παίκτη: Τη Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου, γνωστή ως BI.K.H.