Tι ψάρια πιάνει η Avramar, η μάχη των malls, οι αλλαγές στον FTSE-25, οι πτήσεις της Aegean και τα πάνελς της Τιτάν

Η χώρα μας σε πολλές μετρήσεις «χτυπάει» πρωτιές, σε άλλες όμως βρίσκεται στους ουραγούς και απέχει από το μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό είναι κάτι που επηρεάζει και συγκεκριμένους κλάδους αντίστοιχα. Από μια τέτοια μέτρηση που αναφέρεται στην πυκνότητα των εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη και τα τετραγωνικά που αναλογούν ανά 1.000 κατοίκους μπορεί κανείς να εξάγει συμπεράσματα ποιες δύο εταιρείες, που μάλιστα οδεύουν στο ΧΑ θα ωφεληθούν από τις επιλογές τους.

Πρόκειται για τις δυο εταιρείες που ασχολούνται κατ΄ εξοχήν με εμπορικά πάρκα και έχουν και τη μερίδα του λέοντος στη χώρα μας σε αυτόν τον κλάδο. Τη Lamda Development, που ετοιμάζει την εισαγωγή του επενδυτικού της βραχίονα σε εμπορικά πάρκα, τη Lamda Malls, στο ΧΑ στις αρχές του 2024 και μάλιστα με σημαντική προίκα και την Trade Estates του Ομίλου Fourlis.

Ο όμιλος Fourlis μέσω της Trade Estates προωθεί την επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό (retail park), αλλά και τη δημιουργία εμπορικών πόλων σε Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, σε συνεργασία με την Ten Brinke με ορίζοντα λειτουργίας μέσα στο 2024, ενώ προ ημερών εξαγόρασε το Smart Park από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ο Όμιλος Fourlis σχεδιάζει εντός της προσεχούς διετίας να λειτουργεί 12 εμπορικά πάρκα πανελλαδικά. Η μεγαλύτερη προωθούμενη ανάπτυξη θα αφορά την κατασκευή εμπορικού πάρκου 30.000 τ.μ. στην εμπορική ζώνη του ακινήτου του Ελληνικού, δίπλα ακριβώς από το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, το Vouliagmenis Mall.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας αναλογούν 56 τ.μ. Μικτής Εκμισθώσιμης Έκτασης (GLA) ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή κατά την οποία στην Σερβία 88 τ.μ., τη Βουλγαρία 103 τ.μ., τη Ρουμανία 107 τ.μ., ενώ Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία βρίσκονται στην κορυφή με 857 τ.μ., 464 τ.μ. και 380 τ.μ., αντίστοιχα.

Τα περιθώρια ανάπτυξης στης συγκεκριμένης αγοράς είναι μεγάλα λοιπόν, αν και δεν πρόκειται να γίνουμε Σκανδιναβία μιας και ο ήλιος στη χώρα μας ευνοεί και το υπόλοιπο εμπόριο, έχουμε όμως δρόμο να διανύσουμε μέχρι το μέσο όρο της Ευρώπης και οι εταιρείες που αναφέραμε εγκαίρως το έχουν αντιληφθεί και ήδη απολαμβάνουν σχετικά οφέλη.


Η τύχη της Avramar κρέμεται από μια κλωστή, αλλά μαζί με αυτήν και η τύχη του κλάδου της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας έναντι του αιώνιου ανταγωνιστή Τουρκία, αλλά και η θέση της χώρας στην υπόλοιπη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά στον εν λόγω κλάδο.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους, η Deloitte, που έχει οριστεί ως σύμβουλος πώλησης από τις πιστώτριες τράπεζες, διερευνά πιθανό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Avramar, εντός και εκτός Ελλάδας.

Όπως μαθαίνουμε ο σύμβουλος έχει απευθυνθεί και σε εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην προηγούμενη φάση της απόκτησης της «Σελόντα» και της «Νηρεύς».

Όταν λέμε επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως καταλαβαίνετε, σε αυτό μπορεί να προσμετράται η πώληση της εταιρείας στο σύνολό της, ο «τεμαχισμός» της και η πώληση περιουσιακών στοιχείων σε διαφορετικούς επενδυτές ή ακόμα και η εξαγορά των δανείων.

Ένα είναι σίγουρο: Με βάση τα όσα έδειξε η προηγούμενη διαδικασία, η εταιρεία που θα εξαγοράσει την Avramar δεν μπορεί να είναι ελληνική ή να δραστηριοποιείται στη μεσογειακή καλλιέργεια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε ζήτημα με τη συγκέντρωση του κλάδου, οπότε ενδεχομένως να μην μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης.

Ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές, λοιπόν, απομένουν τα funds, που όμως χρειάζονται χρόνο για νοικοκύρεμα και σίγουρα στελέχη με γνώση της αγοράς για να «τρέξουν» το εγχείρημα. Ας ελπίσουμε ότι η λύση θα βρεθεί και θα είναι τέτοια που θα σημάνει αναγέννηση για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια.


H Τιτάν προχωρά στην επένδυση 4 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία (Zlatna Panega Cement) για την εγκατάσταση 5 MW φωτοβολταϊκών πάνελς που θα υποστηρίξουν την παραγωγή της, συνεισφέροντας το 15% των απαιτούμενων ποσοτήτων ενέργειας. Η κατασκευή του φωτοβολταϊκού θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024 με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να διπλασιαστεί στα επόμενα δύο χρόνια.

Για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Βουλγαρία η εταιρία έχει κάνει πρόβλεψη επένδυσης επιπλέον 7 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση της μονάδας εναλλακτικών καυσίμων με στόχο η επάρκεια συνεισφοράς από τη συγκεκριμένη πηγή να φθάσει το 70% από 50% το 2022.


Το εργοστάσιο της Zlatna Panega Cement γύρισε σε κέρδη 340 χιλ. ευρώ το 2022 από ζημιά 2,2 εκατ. ευρώ το 2021. Ο στόχος μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τις σκοπούμενες επενδύσεις είναι μεταξύ 3.000 και 5.000 τόνων το χρόνο με στόχο το 2050 να έχει μηδενικές εκπομπές. Την περυσινή χρονιά η εταιρία μείωσε τις εκπομπές της κατά 4% με παράλληλη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 60%.


Δέκα συν μία συνεδριάσεις απομένουν για τη λήξη του Οκτωβρίου, ο οποίος σηματοδοτεί και το τέλος της περιόδου στην οποία θα εξεταστεί η σύνθεση του FTSE-25 με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις την 31η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μία εισηγμένη θα διαγραφεί από το δείκτη.

Τη θέση της διεκδικούν τρεις εισηγμένες: Η ΕΥΔΑΠ έχει προβάδισμα στην κεφαλαιοποίηση και φαίνεται αυτήν τη φορά να εκπληρώνει το κριτήριο της εμπορευσιμότητας αφαιρουμένων των πακέτων εκτός κύκλου αγοράς. Επειδή ωστόσο στο παρελθόν η εταιρία έχει χάσει τη θέση της στο δείκτη της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης εξαιτίας του κριτηρίου της εμπορευσιμότητας και στις επόμενες συνεδριάσεις δεν είναι γνωστό τι συναλλαγές θα έχει, είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι οι επόμενες δύο υποψήφιες στη σχετική κατάταξη είναι οι Optima και ο ΟΛΠ. Μάλιστα η διαφορά των δύο εταιριών είναι οριακή αφού οι δύο κεφαλαιοποιήσεις απέχουν μεταξύ τους 2 εκατ. ευρώ (λιγότερο από 0,5%).


Το απόγευμα της Τρίτης 14 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει η Aegean το σημαντικό της 3ο τρίμηνο στο οποίο καταγράφονται πάντα τα ισχυρότερα κέρδη της χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κίνησης αεροδρομίων το φετινό καλοκαίρι, αλλά και ο Σεπτέμβριος παρουσιάζουν αύξηση στην κίνηση των αεροσκαφών άνω του 10% σε σχέση με το 2019. Η τάση αυτή όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται στις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, αλλά έχει αποκτήσει αυξητική δυναμική και κινείται προς το 15%. Το ερώτημα δεν είναι αν θα είναι το 2023 χρονιά ρεκόρ για την Aegean, αλλά πόσο μεγάλο θα είναι το ρεκόρ.


Το deal της Microsoft με την Activision ξεπέρασε τις δυσκολίες και τις επιφυλάξεις των ρυθμιστικών αρχών και πλέον μετά από 16 μήνες αναμονής οι επενδυτές θα πληρωθούν το τίμημα της δημόσιας πρότασης. Το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τις εθνικές επιτροπές ανταγωνισμού δεν ήταν καθόλου σίγουρο και η μετοχή στις αρχές Μαΐου διαπραγματεύονταν στα 77 δολάρια με συμφωνία πώλησης στα 95 δολάρια. Η υπομονή όσων πίστεψαν στο τέλος ανταμείφθηκε.


Αναθεωρεί το στόχο για το δείκτη S&P 500 η UBS, εκτιμώντας ότι θα βρεθεί στις 4.700 μονάδες προς το Δεκέμβριο του 2024 αντί στα μέσα της επόμενης χρονιάς που ήταν η προηγούμενή της πρόβλεψη. Ο λόγος έχει να κάνει με τις προσδοκίες οτι τα επιτόκια θα διατηρηθούν υψηλά για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Σε έκθεσή της η ελβετική επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι ο δείκτης S&P 500 θα πιάσει τις 4.500 μονάδες μέχρι τα μέσα του 2024, που σημαίνει άνοδο γύρω στο 4% από τα τρέχοντα επίπεδα.

«Η καθυστέρηση οφείλεται  κυρίως στην πρόσφατη γρήγορη άνοδο των επιτοκίων και τις προσδοκίες οτι θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αναφέρει η έκθεση. Η Fed έχει αυξήσει τα παρεμβατικά επιτόκια κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, όταν άρχισε την επιθετική της μάχη κατά του πληθωρισμού. Οι ανησυχίες οτι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα πίεσαν τον S&P 500 και τον οδήγησαν σε απώλειες 6% από το υψηλό του Ιουλίου. Παρά τη διόρθωση, ο δείκτης καταγράφει κέρδη 12% φέτος και έκλεισε στις 4.327 μονάδες την Παρασκευή.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που σημαίνει ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και διψήφιες συνολικές αποδόσεις από τους γίγαντες κεφαλαιοποίησης στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ τον ερχόμενο χρόνο. Παρόλο που οι αποτιμήσεις είναι υψηλές σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα, πιστεύουμε οτι είναι λογικές στο πλαίσιο χαμηλής ανεργίας και πτωτικού πληθωρισμού» επισημαίνουν οι αναλυτές.


Όπως είδαμε και χθες στο άρθρο του Κωνσταντίνου Χαροκόπου για ενδιαφέρουσες μετοχές στον τομέα της εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου, η αμερικανική Albermarle (ALB NYSE) είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις του χώρου. Προσπαθώντας να ισχυροποιήσει την θέση της, προσπαθεί να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση σε κοιτάσματα λιθίου. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, η εταιρεία προσπαθεί εδώ και αρκετούς μήνες να εξαγοράσει την Liontown Resources Limited (LTR SYDNEY), μία αυστραλιανή εταιρεία με ένα πολλά υποσχόμενο κοίτασμα λιθίου.

Ένα σύντομο ιστορικό αυτής της προσπάθειας είχε φιλοξενηθεί στο Black Box της 28ης Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την παρέμβαση της Gina Rinehart, του πλουσιότερου ανθρώπου της χώρας. Η Rinehart εμφανίστηκε στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση των διοικήσεων της Albermarle και της Liontown πως η τέταρτη στην σειρά πρόταση εξαγοράς της πρώτης προς την δεύτερη είχε γίνει δεκτή, στην τιμή των τριών αυστραλιανών δολαρίων, δηλαδή διπλάσια από αυτήν πριν γίνει γνωστό το ενδιαφέρον της Albermarle πριν αρκετούς μήνες. Η αυστραλιανή επιχειρηματίας είχε ανακοινώσει τότε πως Hancock Prospecting Pty την οποία ελέγχει η ίδια,  είχε αποκτήσει το 10% της Liontown μέσω αγορών στο χρηματιστήριο.

Πριν λίγες μέρες, η Hancock, ανακοίνωσε πως αγόρασε και άλλες μετοχές, έφθασε το 19,90% και έγινε η μεγαλύτερη μέτοχος της εταιρείας. Επειδή η Hancock αγόρασε όλες τις μετοχές της σε τιμή κάτω από τα 3 δολάρια, δηλαδή χαμηλότερα από την προσφορά της Albermarle, βάσει του αυστραλιανού νομικού πλαισίου η αμερικανική εταιρεία δεν μπορεί να ανεβάσει άλλο την προσφορά της.

Δεδομένου ότι χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του 75% των μετόχων για την έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς και αφού η πλευρά της Rinehart έχει δηλώσει πως δεν συμφωνεί με την πώληση της Liontown στην Albermarle, η διοίκηση της τελευταίας αποφάσισε πως οι πιθανότητες να πείσει το απαραίτητο 75% είναι πολύ μικρές και αποφάσισε να αποχωρήσει. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η αυστραλιανή εταιρεία μένει πρακτικά μόνη της να προχωρήσει στις επενδύσεις για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος στην περιοχή Kathleen Valley.

Καθώς είναι βέβαιο πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει μόνη της, το πιθανότερο είναι πως θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό. Πριν την εμφάνιση της Albermarle, το σχέδιο της διοίκησης της Liontown ήταν να εξασφαλίσει δάνεια ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για να καλύψει τις απαραίτητες αρχικές επενδύσεις.

Αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα μπορεί να γίνει πλέον με ευνοϊκούς όρους, λόγω της ανόδου των επιτοκίων και της σημαντικής πτώσης της τιμής του λιθίου. Αυτό σημαίνει πως η πλευρά της Rinehart θα πρέπει με κάποιον τρόπο να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, κάτι που μπορεί λογικά να κάνει χωρίς πρόβλημα.

Προς το παρόν όμως αυτό που μετρά για τους υπόλοιπους μετόχους είναι πως η προσφορά των 3 δολαρίων ανά μετοχή δεν υπάρχει πλέον. Αυτό σημαίνει πως όταν αρχίσει και πάλι η διαπραγμάτευση της μετοχής (χθες Δευτέρα ήταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης), το πιθανότερο είναι να δούμε τους επενδυτές να φεύγουν μαζικά από την εταιρεία.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.