Το ακροδεξιό κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός - ομηρίας στη Γάζα το απόγευμα της Πέμπτης (16/01), και επέμεινε ότι η συνέχιση της συμμετοχής του στην κυβέρνηση εξαρτάται από τη μη λήξη του πολέμου χωρίς την πλήρη στρατιωτική ήττα της Χαμάς.
«Η παράταξη στέκεται πίσω από τα αιτήματα του προέδρου του κόμματος, υπουργού Μπεζαλέλ Σμότριχ, προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, να διασφαλιστεί η επιστροφή του Ισραήλ στον πόλεμο για την καταστροφή της Χαμάς και η επιστροφή όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της έννοιας της αποφασιστικής νίκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας», δήλωσε το κόμμα σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η «προϋπόθεση για να παραμείνει το κόμμα στην κυβέρνηση και τον συνασπισμό», σύμφωνα με τους Times of Israel.
Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές εβραικόφωνων μέσων ενημέρωσης, ο Σμότριτς απαίτησε προκαταβολικές εγγυήσεις από τον Νετανιάχου πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Ωστόσο, αν ο πρωθυπουργός έδινε τέτοιες εγγυήσεις, αυτό θα έφερνε τα πάνω κάτω στις διαπραγματεύσεις και θα μπορούσε να ακυρώσει εντελώς τη συμφωνία.
Η δήλωση του κόμματος ακολούθησε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν ότι ήταν μια άκαρπη συνεδρίαση της παράταξης που συγκλήθηκε για να συζητήσει την αποχώρηση ή όχι από τον συνασπισμό.
Μιλώντας στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan πριν από τη συνεδρίαση, ο βουλευτής του Θρησκευτικού Σιωνισμού Σβι Σούκοτ δήλωσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα, θα παραιτηθούμε από την κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι το κόμμα του είναι «εδώ για να αλλάξει το DNA του κράτους του Ισραήλ», όχι απλώς για να συμπληρώσει θέσεις στον συνασπισμό.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο MK Σίμτσα Ρότμαν και η υπουργός Οικισμών και Εθνικών Έργων Orit Strock υποστηρίζουν την αποχώρηση από τον συνασπισμό. Οι Ρότμαν και Σούκοτ δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό την Πέμπτη.
Το τελεσίγραφο της Πέμπτης ήρθε μία ημέρα αφότου ο Σμότριτς κατήγγειλε τη συμφωνία ως «κακή και επικίνδυνη συμφωνία για την εθνική ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ» και έθεσε ως όρο για τη συνέχιση της συμμετοχής του κόμματός του στον συνασπισμό την επανέναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χαμάς μέχρι την «πλήρη νίκη».
«Ο πρωθυπουργός και εγώ διεξάγουμε πυρετώδεις συνομιλίες για το θέμα. Γνωρίζει ποιες είναι οι λεπτομερείς απαιτήσεις του Θρησκευτικού Σιωνισμού και η μπάλα είναι στα χέρια του», δήλωσε την Τετάρτη ο Σμότριχ.
Ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος, Γεχούντα Βαλντ, επέκρινε επίσης τη συμφωνία, επιτιθέμενος στον Υπουργό Στέγασης Γιτζάκ Γκολντνόπφ, πρόεδρο του υπερορθόδοξου κόμματος Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά, για την υποστήριξή του στην κατάπαυση του πυρός.
«Όταν θα πρέπει να επιστρέψουμε και να πολεμήσουμε στη Γάζα για να καταστρέψουμε τη Χαμάς, εμείς θα είμαστε εκεί, όχι αυτός. Όταν θα πρέπει να πολεμήσουμε στους δρόμους της Ναμπλούς και της Τζενίν ενάντια σε απελευθερωμένους τρομοκράτες που θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις, εμείς θα είμαστε εκεί, όχι αυτός», δήλωσε, αναφερόμενος στον πολύ χαμηλό αριθμό στρατιωτών Χαρέντι, καθώς μαίνεται μια εθνική συζήτηση για την υπερορθόδοξη στρατιωτική θητεία.
Ο Νετανιάχου φέρεται να πιέζει τον Σμότριτς να αντισταθεί στην έκκληση του συναδέλφου του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ να παραιτηθεί από την κυβέρνηση για την έγκριση της συμφωνίας.
Τη Δευτέρα, ο Μπεν Γκβίρ ισχυρίστηκε ότι είχε επανειλημμένα ματαιώσει μια συμφωνία ομηρίας-εκεχειρίας με τη Χαμάς κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ κάλεσε τον Σμότριχ να τον ακολουθήσει και πάλι για να ματαιώσει τη διαφαινόμενη συμφωνία.
Η κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία για να εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ακόμη και αν ο Σμότριχ και ο Μπεν Γκβίρ δεν την υποστηρίξουν στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά ο Νετανιάχου επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη για τη συμφωνία. Εάν και τα δύο ακροδεξιά κόμματα βιδώσουν τον συνασπισμό του Νετανιάχου, αυτός θα χάσει την πλειοψηφία της Κνέσετ.
Όσοι βρίσκονται στην τροχιά του Νετανιάχου πιστεύουν ότι ο Μπεν Γκιρ δεν θα φύγει από την κυβέρνηση χωρίς τον Σμότριχ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ασκούνται πιέσεις στον τελευταίο, σύμφωνα με το Κανάλι 13.
Το ραδιόφωνο Kan μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου έχει προσφέρει στους Σμότριτς και Μπεν Γκβίρ «κέρδη για τη Δεξιά» με αντάλλαγμα την παραμονή τους στην κυβέρνηση, ιδίως στον τομέα της αύξησης της κατασκευής οικισμών στη Δυτική Όχθη.