Στην προσπάθεια προσέγγισης της Άγκυρας προς την Ιερουσαλήμ αναφέρεται δημοσίευμα της ιστοσελίδας Al Monitor το οποίο επισημαίνει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις όποιες κινήσεις κάνει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι ανέθεσε στον Πρέσβη Ίριτ Λίλιαν τη θέση του επιτετραμμένου της πρεσβείας του Ισραήλ στην Άγκυρα στις 4 Φεβρουαρίου.
Ο Λίλιαν ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ρόι Ζιλαντ που αναχώρησε από την Άγκυρα στις 31 Δεκεμβρίου, έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως πρεσβευτής στη Βουλγαρία και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες του υπουργείου. "Ως εκ τούτου, ο διορισμός της στην Άγκυρα - έστω και προσωρινός - αποτελεί θετικό μήνυμα για την Τουρκία στο ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση των διμερών δεσμών", σχολιάζει η ιστοσελίδα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Ισραήλ και η Τουρκία είχαν δημιουργήσει μια στρατηγική συμμαχία ασφάλειας. Αλλά από το περιστατικό Mavi Marmara του 2010, και μετά από τον πόλεμο στη Γάζα του 2014, οι διμερείς δεσμοί επιδεινώθηκαν. Ο Ερντογάν έκτοτε χλευάζει το Ισραήλ, επικρίνοντας τη κυβέρνηση του, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που «φλερτάρουν» με τον αντισημιτισμό.
Ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας, Έιταν Κοέν, από το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ είπε στην Al-Monitor ότι χάρη στις συμφωνίες εξομάλυνσης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, το Ισραήλ διαθέτει πλέον άνευ προηγουμένου δυνατότητες διπλωματικών ελιγμών.
«Η διατήρηση σωστών και λειτουργικών σχέσεων με την Τουρκία είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά οι Συμφωνίες του Αβραάμ άλλαξαν τη γεωπολιτική διάταξη στην περιοχή και το Ισραήλ δεν είναι πλέον απομονωμένο κράτος της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία πρέπει να συμβιβαστεί με αυτήν τη νέα κατάσταση», είπε.
Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ ήταν εκείνο που επιδίωκε να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Τουρκία, αλλά αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει. Τώρα η Τουρκία ζητά από το Ισραήλ να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία δε θα είναι εύκολη. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επέκρινε την Τουρκία για τη φιλοξενία της έδρας της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.
Αργότερα, επέκρινε την Τουρκία για την προσφορά ορισμένων από αυτά τα ταξιδιωτικά έγγραφα των μελών της Χαμάς. Ανώτεροι διπλωμάτες είπαν στην Al-Monitor ότι η απέλαση της Χαμάς από την Τουρκία είναι μη διαπραγματεύσιμη προϋπόθεση από το Ισραήλ για την αποκατάσταση των δεσμών.