Αρμενία: 10.000 πραγματοποιούν πορεία για να τιμήσουν τη γενοκτονία

Αρμενία: 10.000 πραγματοποιούν πορεία για να τιμήσουν τη γενοκτονία

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα στο Γερεβάν για να τιμήσουν τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία.

Το πλήθος, κρατώντας πυρσούς, μετέβη από το κέντρο της πόλης στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα και έχει θέα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας. Ορισμένοι διαδηλωτές έψαλλαν πατριωτικά τραγούδια, άλλοι έπαιζαν τύμπανο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος και της αντιπολιτευόμενης Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (ARF), που ηγήθηκαν της πομπής, έκαψαν τουρκικές και αζερικές σημαίες.

Η πορεία, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την παραμονή της 24ης Απριλίου, της ημέρας που άρχισαν οι σφαγές το 1915, είναι η πρώτη μετά την ήττα της Αρμενίας φέτος το φθινόπωρο στην αυτονομιστική περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τον Αζερμπαϊτζάν που είχε την υποστήριξη της Τουρκίας.

Η πορεία πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, ότι προτίθεται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, πληροφορία που είχαν δημοσιεύσει νωρίτερα οι εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι αύριο, Σάββατο, αναμένεται "ανακοίνωση" για τη "γενοκτονία των Αρμενίων".

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από σχεδόν τριάντα χώρες και την κοινότητα των ιστορικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 1,2 εκατομμυρίου και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου "γενοκτονία", μιλώντας για αμοιβαίες σφαγές στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου και του λιμού που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις τρέχουσες εντάσεις με την Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ.

"Εάν ο Μπάιντεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία, αυτό θα αποτελεί τεράστια ηθική υποστήριξη για τον λαό μας", δήλωσε ο 46χρονος Χασμίκ Μαρτιροσιάν, ο οποίος συμμετείχε απόψε στην πορεία του Γερεβάν.

Η Αρμενία ζητεί εδώ και χρόνια οικονομικές αποζημιώσεις από την Τουρκία και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των απογόνων των θυμάτων των σφαγών που ορίζονται στα αρμενικά με τον όρο Meds Yeghern (Το Μεγάλο Έγκλημα).