«Αυτό που θα οδηγήσει τα Δυτικά Βαλκάνια στον 21ο αιώνα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική, οι ευρωπαϊκές αξίες, η συνεννόηση και η καλή γειτονία», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.
«Θεωρούμε τα Δυτικά Βαλκάνια ως περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος, ως περιοχή που υπάρχουν πολλές φιλικές χώρες. Ανησυχούμε πάντα όταν βλέπουμε άλλες χώρες με διαφορετικές, όχι ευρωπαϊκές και όχι φιλικές στην περιοχή μας ατζέντες, να προσπαθούν να σφετεριστούν την παρουσία τους στις χώρες αυτές, επιχειρώντας αναβίωση περασμένων αυτοκρατοριών και μεγαλείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την «προσήλωση της Ελλάδος στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης και τη σταθερή υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, πάντοτε υπό την γνωστή αιρεσιμότητα», ενώ πρόσθεσε πως «η ΕΕ θα πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που θα τονίσω και στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όταν θα έχουμε τη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια».
Όσον αφορά την επικείμενη άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θεωρεί ότι δηλώσεις που προέρχονται από την Τουρκία περί "λύσης δύο κρατών" ή "Συνομοσπονδίας" δεν βοηθούν στην επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος στις συζητήσεις που θα αρχίσουν στη Γενεύη την Τρίτη».
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η συνάντηση με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του ήταν «μια ακόμη ευκαιρία ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας, που έχουν ξεκινήσει από την εποχή της ελληνικής Επανάστασης».
Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών 🇬🇷🇲🇪. Συζητάμε για τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική & ενεργειακή συνεργασία, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. pic.twitter.com/ypTJzTqqMe
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 23, 2021
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου, ο κ. Δένδιας εξέφρασε επαίνους για την κυβέρνηση της χώρας, για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί για την εμπέδωση του κράτους δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια για να καταστείτε μέλος της οικογένειάς μας, της ΕΕ και δήλωσα την προθυμία της χώρας μας να σας παράσχει τεχνική βοήθεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», ανέφερε.
Συζητήθηκε ακόμη η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν πολλά περιθώρια, καθώς επίσης τη στρατιωτική συνεργασία.
«Η Ελλάδα είναι περήφανη που από την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2018, έχει αναλάβει την προστασία του εναερίου χώρου του στο πλαίσιο της νατοϊκής σχετικής αποστολής».
Όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη ενεργειακών κόμβων και μέσω της κατασκευής αγωγών, αλλά και τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής, όπως ο TAP και ο διασυνενδητήριος κάθετος άξονας Ιονίου -Αδριατικής.
«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένας από τους λόγους της περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεών μας με τις χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε.
Τέλος, ανέφερε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να καθιερωθεί ένα ετήσιο βραβείο με το όνομα Βάσος Μαυροβουνιώτης, ο Μαυροβούνιος που πολέμησε και τραυματίστηκε για την ελληνική ανεξαρτησία, που θα αποδίδεται στους Μαυροβούνιους φοιτητές των ελληνικών στρατιωτικών σχολών.
ΥΠΕΞ Μαυροβουνίου: Η Ελλάδα είναι επιβεβαιωμένος εταίρος και φίλος των Δυτικών Βαλκανίων
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, υπογράμμισε πως η επίσκεψη στη σύμμαχο και φιλική Ελλάδα είναι επιβεβαίωση εξαιρετικών διμερών σχέσεων και ευχαρίστησε τη χώρα για τη συνεχόμενη πολιτική στήριξη στο Μαυροβούνιο στον ευρωπαϊκό του δρόμο.
«Η Ελλάδα είναι επιβεβαιωμένος εταίρος και φίλος των Δυτικών Βαλκανίων και προωθεί τις ευρωπαϊκές τους προοπτικές», τόνισε. «Αυτό επιβεβαιώθηκε και με τη λύση της μακροχρόνιας διένεξης Αθηνών και Σκοπίων και πιστεύουμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ενδυναμώσει περαιτέρω τα θεμέλια για την οικοδόμηση της περιφερειακής σταθερότητας και τη λύση των υπόλοιπων ανοιχτών ζητημάτων στα Βαλκάνια».
«Εδώ στην Ελλάδα ξεκίνησε το ευρωπαϊκό όνειρο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πριν 18 χρόνια στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε και πρόσθεσε πως από τότε οι χώρες αυτές ονειρεύονται και ελπίζουν ότι μία μέρα θα γίνουν μέλη της ΕΕ, καθώς μόνο η Κροατία έγινε μέλος.
Όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε ότι «το Μαυροβούνιο παρακολουθεί γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο με μεγάλη προσοχή και στηρίζει μια αξιόπιστη πολιτική λύση μέσα από τον διάλογο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι είναι θετική η ανακοίνωση της ΕΕ για διάσκεψη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον κ. Δένδια συζητήθηκε η συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και η σημασία της στήριξη της Ελλάδος, ενώ υπενθύμισε ότι η πρεσβεία της Ελλάδος ήταν η πρώτη πρεσβεία επαφής στο Μαυροβούνιο για το ΝΑΤΟ.
Συζητήθηκαν ακόμη οι δυνατότητες για συνεργασία στον χώρο των επενδύσεων, του τουρισμού, του αγροτικού τομέα, της άμυνας κλπ, ενώ ανέφερε πως σύντομα θα έχουμε και τον πρώτο επίτιμο πρόξενο του Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στη συνέχεια, θα ανταλλάξουν σκέψεις για περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στις πόλεις των δύο χωρών και την ανταλλαγή εμπειριών, ανέφερε.
Ευχαρίστησε τέλος την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που έδειξε την εποχή του κορονοϊού.
«Ο φίλος στα δύσκολα είναι ο αληθινός φίλος και η Ελλάδα έδειξε ότι είναι πραγματικός φίλος και ειλικρινώς ευχαριστούμε για την αποστολή ιατρικού υλικού».