Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Αρμενία και τους εθνοτικούς Αρμένιους από την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υποσχέθηκαν οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν την Παρασκευή.
Το Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε τον έλεγχο της πρώην αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2023, προκαλώντας τους Αρμένιους να εγκαταλείψουν την περιοχή.
«Δεσμευόμαστε να αυξήσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας στη δημοκρατική και οικονομική ανθεκτικότητα της Αρμενίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας για μεγαλύτερη επισιτιστική ασφάλεια, ψηφιακές υποδομές και διαφοροποίηση του ενεργειακού της τομέα.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους 100.000 εθνοτικούς Αρμένιους που εκτοπίστηκαν από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό είναι κεντρικό στοιχείο για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Αρμενίας», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.
Η Αρμενία είναι παραδοσιακά ο στενότερος εταίρος της Μόσχας στον Νότιο Καύκασο, αλλά οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν επιδεινωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες.
Η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και ο στενός σύμμαχος του Μπακού, η Τουρκία, είχαν επικρίνει τη συνάντηση των Βρυξελλών, λέγοντας ότι δεν θα βοηθούσε στο ειρηνευτικό ζήτημα στο Νότιο Καύκασο, μια στρατηγική περιοχή που διασχίζεται από αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Μπλίνκεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσαν ότι η οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των χωρών της περιοχής του Νοτίου Καυκάσου - ιδίως στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών - είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ζώνης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αρμενία ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο σε αξίες και συμφέροντα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στις προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει την Αρμενία να ενισχύσει τις ικανότητές της στον τομέα της ασφάλειας και στις προσπάθειες «να διασφαλιστεί ότι εξοπλισμός και τεχνολογίες δεν θα καταλήξουν στα χέρια του ρωσικού στρατού».
«(...) οι σχέσεις μας εξελίσσονται θετικά, είναι ισχυρότερες από ποτέ», πρόσθεσε ο Μπορέλ.