Την πιο σοβαρή απειλή να ανατραπεί από τη ρωσική ηγεσία αντιμετωπίζει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που από το 2000 ανέλαβε τα ηνία της χώρας που διαθέτει ένα πανίσχυρο πυρηνικό οπλοστάσιο. Ό,τι είχε καταφέρει να οικοδομήσει ο Ρώσος πρόεδρος σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, με την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατέρρευσε εν μια νυκτί.
Σύμφωνα με το CNN, μέχρι χθες κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο λόγω του πολύ κλειστού και απόλυτα ελεγχόμενου συστήματος κριτικής προς το Κρεμλίνο, λόγω των κακών χειρισμών του πολέμου στην Ουκρανία. Τα προηγούμενα χρόνια, όσοι είχαν τολμήσει να σταθούν κριτικά απέναντι στον Ρώσο ηγέτη εξαφανιζόντουσαν μυστηριωδώς, έπεφταν τυχαία από παράθυρα ή δηλητηριαζόντουσαν. Όπως υποστηρίζει ο αναλυτής του CNN, Nick Paton Walsh, η μόνη ρεαλιστική λύση με για τον Πούτιν, δεδομένης της τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα, είναι ένας αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος.
Μάλιστα, ο αναλυτής επισημαίνει πως όλα αυτά τα χρόνια θεωρούσαμε τόσο δεδομένο ότι ο Πούτιν έχει διασφαλίσει πλήρως τις διαδικασίες περιχαράκωσης του Κρεμλίνου, ώστε όταν πριν από λίγο καιρό ο Πριγκόζιν έκανε δημόσιες δηλώσεις κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, φαινόταν σε όλους πως η κρίση ήταν τεχνητή.
Σε αντίθεση με αυτή την αίσθηση, η παραδοχή του ίδιου του Πούτιν το Σάββατο ότι το Ροστόφ, κύριος στρατιωτικός κόμβος της Ρωσίας, είναι εκτός ελέγχου, φανερώνει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η αιτιολόγηση της στάσης από πλευράς Wagner, δηλαδή μια αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο της μισθοφορικής οργάνωσης από τη ρωσική αεροπορία, μοιάζει σαν ένας σοβαρός και αυθόρμητος λόγος για την εξέγερση, εντούτοις οι λόγοι είναι περισσότερο ουσιαστικοί και πιο σύνθετοι, όπως μπορούμε να καταλάβουμε από τα όσα είπε ο Πριγκόζιν κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τη δράση τους κατά της Wagner.
Σε αυτά που είπε ο Πριγκόζιν, αποτυπώνεται η βασική επιχειρηματολογία των Δυτικών δυνάμεων από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα ο Πριγκόζιν, από την αρχή αντίθετος στην εισβολή είπε πως η Ρωσία δεν απειλούνταν από επίθεση του ΝΑΤΟ και οι Ρώσοι δε διώκονταν. Βέβαια, ο ίδιος υποστήριξε πως πίσω από την απόφαση της εισβολής κρύβονται ουσιαστικά οι Ρώσοι ολιγάρχες και όχι ο ίδιος ο Πούτιν.
Τέλος, ένα στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η κίνηση του Πριγκόζιν δεν ήταν αυθόρμητη αλλά σχεδιασμένη, τουλάχιστον σε έναν βαθμό, είναι ότι η κινητοποίηση των δυνάμεών του και η κίνησή τους προς την περιοχή του Ροστόφ, περιοχή στρατηγικής σημασίας, ήταν πολύ γρήγορη.
Διαβάστε επίσης:
Ανταρσία Wagner: Προελαύνουν προς τη Μόσχα οι δυνάμεις του Πριγκόζιν - «Φρούριο» η ρωσική πρωτεύουσα
Η ανταρσία του Πριγκόζιν και η επόμενη ημέρα στην Ρωσία