Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις γερμανικές εκλογές. Τέτοιου είδους αναρτήσεις είναι ήδη γνωστές από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.
Για παράδειγμα, όπως μεταδίδει η DW, υποστηρίζεται ξανά ότι μεμονωμένα ψηφοδέλτια ακυρώνονται με αποκοπή της πάνω δεξιάς γωνίας. Η αποκοπή όμως γίνεται σε όλα τα ψηφοδέλτια για να βοηθηθούν ψηφοφόροι με προβλήματα όρασης, να ρίξουν ευκολότερα τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.
Σε άλλες αναρτήσεις υποστηρίζεται ότι ορισμένα εκλογικά κέντρα παρέχουν στους ψηφοφόρους μόνο μολύβια για συμπλήρωση ψηφοδελτίων ώστε να μπορούν να παραποιηθούν εκ των υστέρων. Βάσει του ομοσπονδιακού εκλογικού κανονισμού η ψήφος είναι έγκυρη ακόμα και με μη ανεξίτηλο στυλό.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής δεν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αρχών του γερμανικού εκλογικού νόμου (γενική, άμεση, ελεύθερη, ίση, μυστική ψηφοφορία): Οι εφορευτικές επιτροπές στελεχώνονται από μέλη διαφόρων κομμάτων και η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται δημόσια, έτσι ώστε να αποκλείεται χειραγώγηση από τρίτους. Οι ψηφοφόροι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το δικό τους στυλό.
Όπως μεταδίδει από την πλευρά του το AFP, «θύελλα διαδικτυακής παραπληροφόρησης στόχευσε τους Γερμανούς ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών, διαδίδοντας ψευδείς ιστορίες για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αστυνομική συνοδεία για νήπια και πλαστά ψηφοδέλτια. Οι αρχές του Βερολίνου θεωρούν ότι πίσω από αυτές τις εκστρατείες βρίσκεται η Ρωσία. Επιπλέον, ο σύμμαχος του Τραμπ, Ίλον Μασκ, έχει αγνοήσει τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες υποστηρίζοντας σθεναρά το φιλικό προς τη Μόσχα AfD, κυρίως μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X. Με τις εντάσεις να αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι εντόπισε σαφείς ενδείξεις ξένης παρέμβασης στις εκλογές».
«Στόχος αυτών των επιχειρήσεων επιρροής είναι να καταστραφεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, να αμφισβητηθεί η ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ. Οι αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν βάσιμους λόγους να υποπτεύονται ότι η φιλορωσική επιχείρηση επιρροής Storm-1516 βρισκόταν πίσω από ορισμένες από τις διαδικτυακές εκστρατείες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Ωστόσο, ο Καλ τόνισε ότι «η ελεύθερη εκλογική διαδικασία στη Γερμανία είναι εγγυημένη και θα συνεχίσουμε να διαψεύδουμε άμεσα τη σχετική παραπληροφόρηση».
Διαστρεβλωμένο περιεχόμενο
Οι πρόσφατες επιθέσεις, όπως αυτή που πραγματοποίησε ένας 28χρονος Αφγανός πριν από ένα μήνα στο Ασάφενμπουργκ και στοίχισε τη ζωή σε ένα δίχρονο αγόρι και έναν 41χρονο άνδρα από το Μαρόκο, έχουν εντείνει τους φόβους των Γερμανών. Αμέσως μετά τη σύλληψη του δράστη, άρχισε να κυκλοφορεί στο Facebook μια φωτογραφία που δείχνει έναν αστυνομικό με μια ομάδα μικρών παιδιών, συνοδευόμενη από τη λεζάντα: «Η ομάδα του νηπιαγωγείου χρειάζεται αστυνομική προστασία για να πάει εκδρομή». Ένας πολιτικός του AfD κοινοποίησε την εικόνα, ενισχύοντας αυτόν τον παραπλανητικό ισχυρισμό. Ωστόσο, η τοπική αστυνομία διευκρίνισε αργότερα ότι ενώ η φωτογραφία ήταν αυθεντική, το περιεχόμενό της είχε παραποιηθεί αφού είχε τραβηχτεί κατά τη διάρκεια μιας συνήθους επίσκεψης της ομάδας του νηπιαγωγείου σε ένα αστυνομικό τμήμα.
Πολλές αναρτήσεις με βίντεο και φωτογραφίες έχουν ενισχύσει το αφήγημα ότι η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει τη θέληση του λαού. Μια πρόσφατη ψευδής ανάρτηση ισχυρίστηκε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να καθυστερήσει τις εκλογές της Κυριακής. Ένας influencer υπέρ του AfD ισχυρίστηκε λανθασμένα ότι ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε απειλήσει «με ακύρωση των γερμανικών εκλογών», παρά το γεγονός ότι δεν είχε την εξουσία να το κάνει αυτό.