Οι στόχοι του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας
Shutterstock
Shutterstock

Οι στόχοι του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας

print_article
H ανάγκη για ενεργή οικονομική διπλωματία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Τρεiς είναι οι βασικοί άξονες του νέου Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ 2025) που  κατήρτισε το υπουργείο Εξωτερικών και το οποίο έχει στόχο να «ανεβάσει» τις ελληνικές εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ ως το 2027
Οι άξονες αυτοί είναι η προώθηση διμερών και πολυμερών σχέσεων, η  ανάπτυξη εμπορικών δικτύων και επαφών, την ενίσχυση των εξαγωγών κα η προσέλκυση επενδύσεων.  
Επιπρόσθετα, στους στόχους του νέου σχεδίου περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη συνεργασιών με χώρες γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. 
Εκτός από τον καθ΄ύλη αρμόδιο υπουργό κ. Γιώργο Γεραπετρίτη στο Σχέδιο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, εστιάζοντας στους άξονες αυτούς.  
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ευρύ φάσμα των 649 δράσεων του Σχεδίου, συμπεριλαμβάνει 64 δράσεις με ενεργή συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, 61 οριζόντιες δράσεις στην Ελλάδα, με διοργάνωση διεθνών εκθέσεων και ημερίδων, 524 δράσεις προώθησης διμερούς συνεργασίας, δικτύωσης, προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, 50 αγορές-στόχους για περαιτέρω εδραίωση της χώρας μας σε παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους παγκοσμίως και 10 ακόμα κατηγορίες δράσεων για αναπτυξιακή συνεργασία σε τεχνικά έργα, περιβάλλον, ενέργεια, τεχνολογία, τεχνογνωσία, μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα και τουρισμό. 
Παράλληλα, στα προϊόντα που θα μπορούν να προωθηθούν σε αγορές του εξωτερικού περιλαμβάνονται φάρμακα, προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, αγροδιατροφικά προϊόντα και ποτά, δομικά υλικά και χρώματα.  
Σε επίπεδο υπηρεσιών θα υποστηριχθεί η εξωστρέφεια στα τεχνικά έργα, τεχνολογίες ανακύκλωσης και προστασίας περιβάλλοντος, ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών, χρηματοπιστωτικός τομέας, κα παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού. 
Αναλυτικότερα από τις 649 δράσεις που περιλαμβάνονται στο ΕΣΣΕ, οι 279 εστιάζουν στην ενίσχυση των εξαγωγών, οι 94 στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και 38 αφορούν την προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα.  
Το ΕΣΣΕ προσδιορίζει 50 αγορές ως στόχους για το 2025, αποσκοπώντας στην εδραίωση της παρουσίας της Ελλάδας σε παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους στην Ευρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και παράλληλα την ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας σε νέες αγορές, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Κεντρική και Λατινική Αμερική και η Υποσαχάρια Αφρική.  
Από τις 231 δράσεις στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, τις περισσότερες έχουμε 31 με την Ιταλία και ακολουθείται από τη Γερμανία με 28, Ισπανία με 27, Ηνωμένο Βασίλειο με 26 και Γαλλία με 24. Στη Μέση Ανατολή είναι προγραμματισμένες 84 δράσεις, με τις 20 να αφορούν την οικονομική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο με 16 δράσεις και τη Σαουδική Αραβία με 15 δράσεις.  
Ακόμα 74 δράσεις είναι προγραμματισμένες στην Ασία, με μεγαλύτερη σημασία στις αγορές της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και του Βιετνάμ. Τα Βαλκάνια ακολουθούν την Ασία με 59 δράσεις, με τις 22 να αφορούν τη Βόρεια Μακεδονία. Στις ΗΠΑ και Καναδά θα πραγματοποιηθούν 52 δράσεις, στην Αφρική 11 με προτεραιότητα στην Κένυα.  
Ακόμα 8 δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική, με τις μισές να αφορούν την Αργεντινή, ενώ 4 δράσεις αφορούν τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Αυστραλίας. 
Άλλωστε, όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, το ΕΣΣΕ 2025 επιδεικνύει σαφή στρατηγική στόχευση, εστιάζοντας σε ειδικές αγορές και χώρες, ενώ παράλληλα προωθεί τη δημιουργία νέων εμπορικών δικτύων και επαφών. Επιπρόσθετα, η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός σταθερού και δυναμικού επενδυτικού περιβάλλοντος.  
Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές εντάσεις, κρίσεις και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η ανάγκη για ενεργή οικονομική διπλωματία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το ΕΣΣΕ 2025 αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.  
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2025 δεν είναι απλώς ένα όραμα, αλλά μια συγκροτημένη στρατηγική που θέτει την Ελλάδα στο προσκήνιο της διεθνούς οικονομικής και επιχειρηματικής σκηνής, προσφέροντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας για την ελληνική κοινωνία.