«Εφιάλτης» το δημογραφικό την Κίνα: Γιατί δεν αποδίδει η πολιτική για αύξηση των γεννήσεων
Shutterstock
Shutterstock

«Εφιάλτης» το δημογραφικό την Κίνα: Γιατί δεν αποδίδει η πολιτική για αύξηση των γεννήσεων

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται το δημογραφικό για την Κίνα, καθώς οι προσπάθειες του Πεκίνου να ενισχύσει την ποσοστά γεννήσεων δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες για την ταχεία συρρίκνωσή τους, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το CNBC, παρόλο που η χώρα άρχισε να χαλαρώνει την «αυστηρή νομοθεσία του ενός παιδιού» πριν από περίπου δέκα χρόνια, το ποσοστό γεννήσεων συνέχισε να πέφτει κατακόρυφα, με χαμηλό ρεκόρ 9,02 εκατομμυρίων νεογέννητων πέρυσι.

Ο αριθμός των νέων εγγραφών γάμων σημείωσε επίσης πτώση κατά 25% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που δείχνει ότι το σύνολο για το έτος θα πέσει στα 6,4 εκατομμύρια, το χαμηλότερο από το 1979, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Nomura για τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτόν τον μήνα.

Αντί να προσπαθεί να προκαλέσει μια σημαντική «έξαρση γεννήσεων», οι πολιτικές της Κίνας μέχρι στιγμής αφορούν περισσότερο την «υποστήριξη των οικογενειών [και] να επιτρέψουν σε όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί να το κάνουν με μεγαλύτερη ευκολία και οικονομική δυνατότητα», δήλωσε η Λόρεν Τζόνστον, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Κέντρου Μελετών Κίνας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Τα πρόσφατα μέτρα είναι «ένα μικρό βήμα σε μια μακροπρόθεσμη ατζέντα», δήλωσε η ίδια.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα μακρόπνοα σχέδια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε νοικοκυριά με παιδιά κάτω των 3 ετών. Τα μέτρα επέκτειναν επίσης την άδεια μητρότητας σε 158 ημέρες από 98 ημέρες. Πέρυσι, η χώρα διπλασίασε τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τη φροντίδα των παιδιών σε 2.000 γιουάν (280 δολάρια) το μήνα.

Οι γεννήσεις στην Κίνα ακολουθούν δραστική πτωτική τάση από τότε που η κυβέρνηση εφάρμοσε την «πολιτική του ενός παιδιού» σε εθνικό επίπεδο το 1980. Τα Ηνωμένα Έθνη προέβλεψαν τον Ιούλιο ότι η Κίνα, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, θα χάσει πιθανότατα περισσότερο από το μισό πληθυσμό της μέχρι το 2100, στη μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε άλλη χώρα.