Ενισχύονται οι φήμες κατάρρευσης του Άσαντ - Πολιτική λύση προκρίνει ο Ερντογάν
AP Photo/Ghaith Alsayed
AP Photo/Ghaith Alsayed
DW

Ενισχύονται οι φήμες κατάρρευσης του Άσαντ - Πολιτική λύση προκρίνει ο Ερντογάν

Ενισχύονται οι φήμες κατάρρευσης του Άσαντ μετά την καταλήψεις των πόλεων Χαλέπι, Χάμα, Νταράα, Κουνέιτρα και  Σαναμαΐν από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι βρίσκονται στα περίχωρα της στρατηγικής σημασίας πόλης Χομς, προελαύνοντας προς τη Δαμασκό. Μάλιστα, με την κατάληψη της πόλης Σαναμαΐν, προωθήθηκαν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη νότια πύλη της Δαμασκού, όπως ανακοίνωσε ένας εκ των διοικητών τους, ο Χασάν Άμπντουλ Γάνι. Όσο για την πόλη Κουνέιτρα, βρίσκεται στο συριακό Γκολάν, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η κατάρρευση των αμυντικών γραμμών του συριακού στρατού τις τελευταίες 24 ώρες θα μπορούσε να επισπεύσει την κατάρρευσή του Άσαντ και την πτώση της Δαμασκού, όπως ανώτεροι αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είπαν στον Axios. Στο ίδιο μήκος κύματος, σε ανταπόκριση από τη Βηρυτό, η αμερικανική WSJ αναφέρει ότι η ξαφνική επέλαση των αντικαθεστωτικών δημιουργεί μια αληθινή πιθανότητα για την πτώση του Άσαντ.

Μετά τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας αναμένεται να συναντηθούν το Σάββατο (7/12) στην Ντόχα του Κατάρ. Όπως υπενθυμίζει η DW, την Πέμπτη (5/12), ο πρόεδρος Ερντογάν προήδρευσε ενός τρίωρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που είχε ως κύριο θέμα του τη Συρία. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μην απειληθεί η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του άμαχου πληθυσμού. «Το καθεστώς πρέπει να συμβιβαστεί με τον λαό του και τη νόμιμη αντιπολίτευση», τονίζει η ανακοίνωση, με τον Ερντογάν να προκρίνει πολιτική λύση.

Πολιτική λύση προκρίνει ο Ερντογάν

Πηγή: AP Photo/Rafiq Maqbool

«Το συριακό καθεστώς πρέπει να βρει επειγόντως μια πολιτική λύση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Προσθέτοντας ότι η Τουρκία εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης και την προστασία των αμάχων.

Από πλευράς του, ο Γκουτέρες, που δηλώνει ότι τα 14 χρόνια πολέμου στη Συρία ήταν μια «αποτυχία της διπλωματίας», κάλεσε όλα τα μέρη να εμπλακούν σοβαρά σε συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για έναν οδικό χάρτη ειρήνης στη Συρία που είχε εγκριθεί ομόφωνα το 2015, αλλά που δεν τηρήθηκε. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντηση στην Ντόχα έχει κρίσιμη σημασία.

Καταλήψεις πόλεων

Μετά την πτώση του Χαλεπιού, την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταρρέουν σε όλη τη χώρα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς οι τζιχαντιστές καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη πολλές μεγάλες πόλεις και επανεμφανίζονται σε περιοχές όπου θεωρείτο ότι η εξέγερση είχε καταπνιγεί εδώ και χρόνια. Πέρα από το Χαλέπι στα βόρεια, τη Χάμα στην κεντρική Συρία και το Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά, οι τζιχαντιστές λένε ότι κατέλαβαν επίσης την Κουνέιτρα, την Ντεράα και τη Σουέιντα στα νότια και προωθούνται προς την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στη Χομς. Η κρατική τηλεόραση και πηγές του στρατού ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών και, παράλληλα, φτάνουν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν την πόλη.

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα κατέπληξε τις περισσότερες αραβικές χώρες και προκαλεί ένα νέο κύμα ανησυχίας για τη σταθερότητα της περιοχής. Το Κατάρ είπε σήμερα ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Η Χεζμπολάχ στέλνει τρομοκράτες της στο Κουσέιρ

Περί τους 2.000 άνδρες - μέλη της τρομοκρατικής της οργάνωσης έστειλε η Χεζμπολάχ στην πόλη Κουσέιρ, ένα από τα προπύργιά της στη Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, με στόχο να την υπερασπιστούν εάν δεχτεί επίθεση από τους τζιχαντιστές, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στο φιλοϊρανικό κίνημα.

Κατά την πηγή, η Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 άνδρες από τον Λίβανο στην περιοχή της Κουσέιρ και την οροσειρά που χωρίζει τη Συρία από τον Λίβανο. Η λιβανέζικη οργάνωση, η οποία πολέμησε στο παρελθόν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού της Συρίας, δεν συμμετείχε στις μάχες που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Προελαύνουν προς τη Δαμασκό οι τζιχαντιστές

Πηγή: AP Photo/Ghaith Alsayed

Όσο για τους τζιχαντιστές, όπως είναι γνωστό, τελικός τους στόχος παραμένει η Δαμασκός. Η κατάληψη της πόλης Νταράα, της οποίας ο πληθυσμός ξεπερνούσε τις 100.000 πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου (2011), είναι υψηλού συμβολισμού αφού θεωρείται λίκνο της εξέγερσης. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, στα σύνορα με την Ιορδανία.

Εάν οι τζιχαντιστές καταλάβουν τη Χομς θα αποκόψουν την πρωτεύουσα Δαμασκό από τα παράλια, όπου οι Ρώσοι σύμμαχοι του Άσαντ έχουν ναυτική και αεροπορική βάση.

«Οι δυνάμεις μας απελευθέρωσαν την τελευταία κοινότητα στα περίχωρα της πόλης Χομς και πλέον βρίσκονται προ των πυλών της», ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) σε μήνυμά της στην πλατφόρμα Telegram.

Η συμμαχία των ισλαμιστών τρομοκρατών, της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές της HTS κάλεσαν εκ νέου τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να αυτομολήσουν. Καθώς συνεχίζεται η προέλαση των τζιχαντιστών, χιλιάδες κάτοικοι της Χομς εγκαταλείπουν εσπευσμένα την πόλη κατευθυνόμενοι προς τη Λαττάκεια και την Ταρτούς.