Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Βαλτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Γραφείου της ουκρανικής Προεδρίας, Αντρέι Γέρμακ, προκειμένου να καθορίσουν την ημερομηνία, τον τόπο και την ομάδα των πιθανών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, όπως αναφέρει το ουκρανικό μέσο UNN.
Επίσης, τα δύο μέρη συζήτησαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που σκοπεύουν να μεταφέρουν στη ρωσική πλευρά.
Την αποκάλυψη έκανε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μιχαήλο Λίτβιν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας ή τις πιθανές τοποθεσίες διεξαγωγής των συνομιλιών.
Η επικοινωνία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το Κίεβο αναζητά διπλωματικές λύσεις εν μέσω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και ενώ οι διεθνείς πιέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες εντείνονται.
Η ουκρανική πλευρά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πρέπει να διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις συνομιλίες.
Ποντόλιακ: Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ, μιλώντας στο France24 αποκάλυψε ότι θα ξεκινήσουν «σύντομα» οι συζητήσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Θα έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, διότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι πολύ ρεαλιστής», δήλωσε ο Ποντόλιακ, ο οποίος ζήτησε να ασκηθεί «πίεση» στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς η Ρωσία «δεν ενδιαφέρεται» για μια πραγματική διαπραγμάτευση ή μια κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο εξέφρασε πίστη ότι «μπορούμε να βρούμε ένα μέσο για να πιέσουμε τη Ρωσία».
Ο Ποντόλιακ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα αν η Ουκρανία θα αναγκαστεί να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες, επιμένοντας αντ' αυτού στη σημασία των «σωστών μέσων πίεσης» με βάση το «διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι αδύνατο να τερματιστεί ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο χωρίς την παρουσία της Ευρώπης», ενώ όταν ρωτήθηκε εάν μια εκεχειρία στις αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον, ο Ποντόλιακ το χαρακτήρισε «πολύ ρεαλιστικό σενάριο».
Ο Ποντόλιακ είπε επίσης ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον επιμερισμό των κερδών από τις σπάνιες γαίες παραμένει στο τραπέζι και ότι η Ουκρανία αξιολογεί τις συνέπειες της αναστολής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
Τέλος, απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι ο Ζελένσκι είναι δικτάτορας, προτρέποντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης και της Ουκρανίας.
Ζελένσκι: Με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, η εκεχειρία στην Ουκρανία είναι «απολύτως εφικτή»
Μία εκεχειρία στην Ουκρανία είναι «απολύτως εφικτή» με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας τη σημασία του συντονισμού με τους συμμάχους.
Επίσης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μετά από συνομιλίες που είχε με τον απερχόμενο καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανέφερε ότι είχαν μια «ειλικρινή συζήτηση για διάφορα ζητήματα», μεταξύ των οποίων και το «όραμά τους για τη μελλοντική ασφάλεια».
«Βασιζόμαστε στην ενότητα της Ευρώπης γύρω από την Ουκρανία και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε.
Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι «όλοι επιθυμούμε ένα ασφαλές μέλλον για τους λαούς μας. Όχι μια προσωρινή εκεχειρία, αλλά τον τερματισμό του πολέμου μια για πάντα». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «με τον συντονισμό των προσπαθειών μας και την ηγεσία των ΗΠΑ, αυτό είναι απολύτως εφικτό».
I spoke with @Bundeskanzler Olaf Scholz to have an honest conversation about various issues and our vision for the future security architecture.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 5, 2025
We rely on Europe’s unity around Ukraine and are working toward it. We all want a safe future for our people. Not a temporary… pic.twitter.com/KN82khilgF
Στις 4 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει μια αξιόπιστη ειρήνη. Σημείωσε επίσης τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να κάνουμε το σωστό».
Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εργαστεί γρήγορα για τον τερματισμό του πολέμου και τα πρώτα βήματα θα μπορούσαν να είναι η απελευθέρωση αιχμαλώτων και η άμεση κατάπαυση του πυρός.
Στις 5 Μαρτίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έλαβε μια σημαντική επιστολή από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας η οποία, ειδικότερα, δείχνει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά.