Η Ρωσία θα βαφτίσει την εισβολή στην Ουκρανία αντιτρομοκρατική επιχείρηση;
AP
AP
Επίθεση στο Κρεμλίνο

Η Ρωσία θα βαφτίσει την εισβολή στην Ουκρανία αντιτρομοκρατική επιχείρηση;

Το ταπεινωτικό για τη Ρωσία θέαμα της πτήσης δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τα τείχη του Κρεμλίνου, της ιστορικής έδρας της εξουσίας, έχει δημιουργήσει αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με το ποιος το έκανε και γιατί - αλλά για τον Βλαντίμιρ Πούτιν το περιστατικό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο πολιτικά.

Αν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πριν προκαλέσουν σοβαρές ζημιές, το περιστατικό ανέδειξε την προφανή ευπάθεια του κέντρου της Μόσχας σε εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ώθησε οργισμένους σχολιαστές να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα της ρωσικής αεράμυνας.

Στο εσωτερικό της Ρωσίας, συνέβαλε στην ενίσχυση του αφηγήματος ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι υπαρξιακός για το ρωσικό κράτος και τον ρωσικό λαό.

Ενόψει της ετήσιας παρέλασης της 9ης Μαΐου για τη νίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας - ένα «ιερό» γεγονός για πολλούς Ρώσους - και σε μια εποχή που η Ρωσία, σύμφωνα με τις αναφορές της Δύσης, συγκεντρώνει περαιτέρω βαριές απώλειες με ελάχιστα εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία, ορισμένοι παρατηρητές του Κρεμλίνου πιστεύουν ότι οι ειδικοί του Κρεμλίνου μπορεί να ελπίζουν σε μια συσπείρωση γύρω από τη σημαία.

«Είναι μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλα τα ιερά και τα όσια σε μια δήλωση», δηλώνει στο Reuters ο Αλεξάντερ Μπαούνοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης και παρατηρητής του Κρεμλίνου, σχετικά με την απάντηση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Κρεμλίνου, η υποτιθέμενη επίθεση είχε στόχο τον Πούτιν, τη ρωσική σημαία στην κορυφή του κτιρίου της Γερουσίας του Κρεμλίνου και είχε ρίξει σκιά στην «Ημέρα της Νίκης», δήλωσε ο Μπαούνοφ στο κανάλι "Live Nail" του YouTube.

«Προσπαθούν... να συσπειρώσουν τον κόσμο γύρω από αυτή την (υποτιθέμενη) αποτυχημένη επίθεση. Πρόκειται πραγματικά για μια πατριωτική κινητοποίηση», δήλωσε ο Μπαούνοφ.

Μια τέτοια ενότητα - που ενδεχομένως βασίζεται σε έναν συνδυασμό οργής, φόβου και πατριωτισμού - θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη σε μια εποχή που η Ρωσία προετοιμάζεται για μια πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση που το Κίεβο ελπίζει ότι θα το δει να ανακαταλαμβάνει τμήματα του εδάφους του.

Αφού το γραφείο του Πούτιν χαρακτήρισε το περιστατικό με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ως ουκρανική απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου -κάτι που το Κίεβο αρνείται- πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα της Ρωσίας ζήτησαν εκδίκηση και η Μόσχα να ασκήσει πολύ πιο σκληρή δίωξη σε αυτό που αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία.

Ορισμένοι σχολιαστές που εδρεύουν στη Δύση διερωτήθηκαν αν η Ρωσία έχει άλλες επιλογές για κλιμάκωση, πέρα από τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία - ένα σενάριο που ακόμη και πολλοί σκληροπυρηνικοί Ρώσοι εθνικιστές σχολιαστές δεν υποστηρίζουν ακόμη.

Αλλά η Μόσχα έχει ακόμη κάποιες επιλογές για κλιμάκωση -αν και αυτές που θα καταδικάζονταν ως βάρβαρες και παράνομες στη Δύση- όπως η στοχοποίηση της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας και άλλων κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο του Κιέβου και η ανοιχτή προσπάθεια δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μελών της ομάδας του σε μια στοχευμένη εκστρατεία.

Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, ένας από τους πιο εξέχοντες φιλοκρεμλινικούς τηλεοπτικούς σχολιαστές, υποστήριξαν ακριβώς μια τέτοια δράση μετά το περιστατικό με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση;

Ένας τρόπος για να αλλάξει το Κρεμλίνο στάση απέναντι στην Ουκρανία και να ανοίξει το δρόμο για μια τέτοια δράση θα ήταν να χαρακτηρίσει επίσημα την εκστρατεία του στην Ουκρανία ως αντιτρομοκρατική επιχείρηση, κάτι για το οποίο πιέζουν ορισμένοι εθνικιστές πολιτικοί.

Θα μπορούσε επίσης να χαρακτηρίσει την ουκρανική κυβέρνηση τρομοκρατική οργάνωση και τους δυτικούς υποστηρικτές της, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως χορηγούς της τρομοκρατίας, κάτι για το οποίο μίλησε ο Βιατσεσλάβ Βολοντίν, πρόεδρος της ρωσικής κάτω βουλής.

«Το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου πρέπει να αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση. (Δεν) είναι λιγότερο επικίνδυνο από την Αλ Κάιντα», δήλωσε ο Βολοντίν.

«Οι πολιτικοί των δυτικών χωρών που διοχετεύουν όπλα στο καθεστώς του Ζελένσκι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν γίνει όχι μόνο χορηγοί, αλλά και άμεσοι συνεργοί της τρομοκρατικής δραστηριότητας".

Σύμφωνα με τον Σαμ Γκριν, συν-συγγραφέα ενός βιβλίου για τον Πούτιν και καθηγητή στο King's College του Λονδίνου, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στις ρωσικές αρχές να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την καταστολή στο εσωτερικό μέτωπο.

"Αυτό θα άνοιγε τεράστιους νέους δρόμους για τη δίωξη οποιουδήποτε Ρώσου πολίτη που έχει επαφές με δυτικές κυβερνήσεις, και θα αποτελούσε έτσι μια λογική συνέχεια της υφιστάμενης πολιτικής".

Μια άλλη επιλογή που είναι ανοιχτή στον Πούτιν, αν και πιθανότατα θα είναι αντιδημοφιλής, θα ήταν να διατάξει ένα νέο κύμα στρατιωτικής κινητοποίησης για να επιστρατεύσει και να εκπαιδεύσει περισσότερους στρατιώτες για τον πόλεμο. Η νομοθεσία έχει πρόσφατα επικαιροποιηθεί ώστε να εισαχθούν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις για τη στράτευση και να αυστηροποιηθούν τα παραθυράκια μετά τη φυγή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών που απέφευγαν τη στράτευση στο εξωτερικό.

Περιστατικά όπως αυτό με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα μπορούσαν να προσφέρουν πολιτική κάλυψη.

Σίγουρα, στο άκρως συγκεντρωτικό και ελεγχόμενο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας, ο Πούτιν δεν χρειάζεται άλλους πολιτικούς που απαιτούν εκδίκηση για να κάνει ό,τι θέλει ούτως ή άλλως.

Αλλά οι μεγάλες αλλαγές πολιτικής και οι αποφάσεις που είναι πιθανό να είναι αντιδημοφιλείς με το ευρύτερο κοινό στο εσωτερικό ή να καταδικαστούν από τη Δύση χρειάζονται κάποιου είδους κάλυψη - ακόμη και αν οι επικριτές τη θεωρούν σαθρή ή παράνομη - για να εξηγήσουν και να δικαιολογήσουν ορισμένες ενέργειες.

Μια έρευνα για το περιστατικό με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι βέβαιο ότι θα αποκαλύψει ελλείψεις στην αεράμυνα της ίδιας της Ρωσίας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για απολύσεις ή έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, αν το επιθυμεί ο Πούτιν.

 

Διαβάστε ακόμα: 

ΗΠΑ σε Μόσχα: Γελοίος ο ισχυρισμός ότι βρισκόμαστε πίσω από την επίθεση στο Κρεμλίνο

Ποιος έστειλε τα drone στο Κρεμλίνο;