Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την Κυριακή πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τη σαρωτική νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές, μια κίνηση «πόκερ», όπως έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή και γαλλικό Τύπο, που οδηγεί τη χώρα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σκοτεινά μονοπάτια.
«Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των Γάλλων πολιτών να επιλέξουν με τον δικαιότερο τρόπο για τους ίδιους και για τις μελλοντικές γενιές. Η μοναδική μου φιλοδοξία είναι να είμαι χρήσιμος για τη χώρα μας που αγαπώ τόσο πολύ», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Η αιφνιδιαστική απόφαση του Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους υποστηρικτές του, με αρκετούς να φωνάζουν «ωχ, όχι» καθώς απευθυνόταν στους πολίτες σε τηλεοπτικό διάγγελμα από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο Παρίσι.
Αντίθετα, υποστηρικτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού πανηγύρισαν καθώς ο Μακρόν ανακοίνωνε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, την οποία είχε ζητήσει το κόμμα μετά τη σαρωτική νίκη του στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.
Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά θα είναι ο υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού, για την πρωθυπουργία στη Γαλλία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Σεμπαστιάν Σενί.
«Ο Ζορντάν Μπαρντελά εξελέγη ευρωβουλευτής, άρα έχει ήδη το λαϊκό χρίσμα» και «είναι ο υποψήφιος μας για να πάει στο Ματινιόν», το όνομα της πρωθυπουργικής κατοικίας, δήλωσε ο Σενί στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Το «στοίχημα» του Μακρόν
Σε ένα υψηλού ρίσκου «στοίχημα», ο Μακρόν υπολογίζει ότι οι ψηφοφόροι θα αντιστρέψουν το ακροδεξιό ρεύμα και θα δείξουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν δεν μπορεί να κερδίσει σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει το Politico.
Ο Μουζτάμπα Ραχμάν της Eurasia Group εκτίμησε ότι το στοίχημα θα αποδώσει.
Η Λεπέν από την πλευρά της δήλωσε ότι το κόμμα της είναι «έτοιμο να ασκήσει εξουσία» και χαιρέτησε την απόφαση Μακρόν.
Το στοίχημα του Μακρόν είναι απλό και αποσκοπεί στο να προσγειώσει τη Λεπέν μετά τη σαρωτική της νίκη. Ενώ οι ευρωεκλογές έδωσαν μια αποφασιστική νίκη στον Εθνικό Συναγερμό, οι βουλευτικές εκλογές είναι απίθανο να αποφέρουν μια τόσο ξεκάθαρη νίκη.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βάλει φρένο στη Λεπέν. Διότι η βασική υπόθεση δεν είναι ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Ραχμάν. «Δεν νομίζω ότι η Λεπέν θα τα πάει τόσο καλά στις βουλευτικές εκλογές, είναι εκλογές με δύο γύρους, είναι μια διαφορετική ομάδα ψηφοφόρων που θα κινητοποιηθεί».
Οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές δεν χρησιμοποιούν το ίδιο εκλογικό σύστημα με τις ευρωπαϊκές εκλογές. Για να κερδίσει ένας υποψήφιος μια έδρα ως βουλευτής πρέπει να κερδίσει το 50% στον πρώτο γύρο ή, αν δεν το καταφέρει, να πάει σε επαναληπτικό γύρο. Ουσιαστικά, είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν ακροδεξιό υποψήφιο να κερδίσει μια έδρα στο εθνικό κοινοβούλιο.
Επίσης, οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι συνήθως το σημείο όπου η ψήφος διαμαρτυρίας εκφράζεται πιο έντονα. Αντίθετα, οι βουλευτικές εκλογές είναι μια ψηφοφορία δύο γύρων - στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου - που ιστορικά ευνοεί τα πιο παραδοσιακά κόμματα, καθώς οι ψηφοφόροι από την Αριστερά και τη Δεξιά συνήθως συσπειρώνονται γύρω από τον πιο «mainstream» υποψήφιο για να νικήσουν την Ακροδεξιά, γράφει το Politico.
Αυτή τη συσπείρωση κατά της Ακροδεξιάς είχε αξιοποιήσει ο Μακρόν για να νικήσει τη Λεπέν -με 59% έναντι 41%- στις προεδρικές του 2022.
Ο Μακρόν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τις επόμενες τρεις εβδομάδες για να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του ενάντια στην ακροδεξιά απειλή. Μια τέτοια έκκληση συσπείρωσης έχει λειτουργήσει στο παρελθόν, αλλά η Ακροδεξιά είναι πλέον πιο παρούσα στη Γαλλία από ποτέ. Υπάρχει μια πιθανότητα ο Εθνικός Συναγερμός να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο και να αναγκάσει τον Γάλλο πρόεδρο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που θα έδινε στην ακροδεξιά απρόβλεπτη δύναμη.
«Έχουμε μερίδιο ευθύνης»
Οι επερχόμενες εκλογές θα έχουν υπερβολικά σοβαρές επιπτώσεις για την ιστορία της χώρας, σχολίασε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Έχουμε μερίδιο ευθύνης για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών», εκτίμησε ο Λεμέρ, ο οποίος δήλωσε ότι θα σκεφτεί αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής, αλλά υπενθύμισε ότι έχει ήδη πει ότι δεν θα ήταν υποψήφιος για περισσότερες από τρεις θητείες.
«Σε μια εποχή που οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο γίνονται μειοψηφία, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που ο Πρόεδρος αναλαμβάνει αυτή τη δέσμευση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.
Ενώ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών χτύπησε σαν «κεραυνός» τη Γαλλία, ο ΥΠΕΞ εκτιμά ότι ο Μακρόν θέτει ένα «στοίχημα εμπιστοσύνης» στον γαλλικό λαό.
Le Monde: Τρεις εβδομάδες για να αποφευχθεί το χειρότερο
Τρεις εβδομάδες αστραπή αρχίζουν λοιπόν πριν από τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και έπειτα τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου, ακριβώς πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Le Monde, «το χειρότερο θα πρέπει να αποφευχθεί σε τρεις εβδομάδες, όχι σε τρία χρόνια».
Είκοσι ημέρες για να αποτραπεί η άκρα δεξιά από το να έρθει στην εξουσία στη Γαλλία, έχοντας μόλις θριαμβεύσει στις ευρωεκλογές. Τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, τον οποίο ο Μακρόν αποφάσισε να ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής, ξεγλιστρώντας από την «έξοδο κινδύνου» που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν και άλλοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας όταν βρέθηκαν στριμωγμένοι: τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, αναφέρει η εφημερίδα.
Σε κατάσταση «σοκ», μετά τη χθεσινή ανατροπή, οι περισσότεροι σχολιαστές επέλεξαν να χαρακτηρίσουν την κίνηση του Μακρόν ως ένα «τυχερό παιχνίδι, ένα παιχνίδι πόκερ», προσθέτει ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας.
«Το πρόβλημα είναι ότι εμείς είμαστε το στοίχημα και στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου δεν θα κριθεί τίποτα λιγότερο από το μέλλον της δημοκρατίας μας και το πρόσωπο που θέλουμε να παρουσιάσουμε στους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας, σε μια εποχή που η Ήπειρός μας πλήττεται και πάλι από τον πόλεμο και ο κόσμος μας βρίσκεται σε συνθήκες κλιματικής καταστροφής», σημειώνει.
Με πληροφορίες από Politico, Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP