Η Λεπέν και ο Μελανσόν κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ - Την Τετάρτη η ψηφοφορία
Πολιτική κρίση στη Γαλλία

Η Λεπέν και ο Μελανσόν κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ - Την Τετάρτη η ψηφοφορία

Από μια κλωστή κρέμεται πλέον η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία, μετά την κατάθεση προτάσεων δυσπιστίας από την Αριστερά αλλά και τα ακροδεξιά κόμματα, μετά την απόφαση του κ. Μπαρνιέ να παρακάμψει την ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό, ενεργοποιώντας τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 49 παράγραφος 3 του γαλλικού Συντάγματος, για να μην καταστεί η κυβέρνησή του υπεύθυνη για αυτή τη σημαντική πολιτική ήττα. 

Όλα δείχνουν ότι η γαλλική κυβέρνηση θα πέσει και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα αναγκαστεί σε παραίτηση μετά από μόλις 2,5 μήνες στη θέση του. Η διαδικασία αναμένεται την Τετάρτη (4/12), καθώς οι προτάσεις δυσπιστίας τίθενται σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση εντός 48 ωρών από την κατάθεσή τους. 

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού να ανακαλέσει τη νομοθετική ρύθμιση για τις αποζημιώσεις επί των συνταγογραφούμενων φαρμάκων προκάλεσε την οργή της προέδρου του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, η οποία κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση.

«Έφτασα στο τέλος του διαλόγου με τα κόμματα», υποστήριξε ο κ. Μπαρνιέ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Πιστεύω ότι φτάσαμε τώρα σε μια στιγμή αλήθειας που φέρνει τους πάντες αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους Νομίζω ότι οι Γάλλοι δεν θα μας συγχωρούσαν που προτιμούσαμε συγκεκριμένα συμφέροντα από το μέλλον του έθνους», πρόσθεσε.

Πρόταση μομφής από Λεπέν και Μελανσόν

Παράλληλα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο συνασπισμός που περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, την Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι καταθέτει πρόταση μομφής.

Επίσης, και η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού κόμματος, Ανυπότακτη Γαλλία, η Ματίλντ Πανό, ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός της θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό είναι «βαθύτατα άδικο» για τον γαλλικό λαό.

«Καταθέτουμε πρόταση μομφής και θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», δήλωσε ο επικεφαλής των βουλευτών του RN. Το RN θα ψηφίσει επί των προτάσεων μομφής «από όπου κι αν προέρχονται», σύμφωνα με τη Μαρίν Λεπέν.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Μισέλ Μπαρνιέ, να συνδέσει τις συντάξεις με τον πληθωρισμό στον Προϋπολογισμό του 2025 και είπε ότι θα καταθέσει μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής για να του δώσει την ευκαιρία να προχωρήσει σε αλλαγές. Στο τέλος της συνεδρίασης των ακροδεξιών βουλευτών, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η απόφαση παραμένει στα χέρια του πρωθυπουργού (…) , επομένως θα υποβάλουμε τροπολογία για την παραίτηση από την αναπροσαρμογή των συντάξεων. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να το αποδεχτεί ή να μην το δεχτεί ».

Από την πλευρά του ο Ζορντάν Μπαρντέλα, μέσω X, τόνισε: «Δεν υπάρχει διέξοδος για μια κυβέρνηση που επιστρέφει στο νήμα του μακρονισμού, η οποία αρνείται να λάβει υπόψη την κοινωνική έκτακτη ανάγκη στο τέλος του μήνα και η οποία αγνοεί την ανάγκη επανεκκίνησης της ανάπτυξης», έγραψε.. «Η Εθνική Συσπείρωση θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

«Σε παρακμή» η Γαλλία, δηλώνουν 9 στους 10 Γάλλους

Η Γαλλία «βρίσκεται σε παρακμή» για σχεδόν 9 στους 10 Γάλλους (87%, 18 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές το 2017, σύμφωνα με μια ετήσια έρευνα των Ipsos-Sopra Steria που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Οι Γάλλοι είναι τρομαγμένοι, ακόμα και τρομοκρατημένοι από τα γεγονότα ακραίας βίας των οποίων είναι μάρτυρες, απευθείας ή μέσω των ΜΜΕ», εξηγεί ο Μπρις Ταϊντουριέ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ipsos.

Όμως, το 53% εξ αυτών θεωρεί ότι αυτό «δεν είναι μη αναστρέψιμο», σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της Le Monde, του Centre de recherches politiques de Sciences Po (Cevipof), του Ιδρύματος Jean-Jaurès και του Ινστιτούτου Montaigne.

Και μονάχα το 3% των Γάλλων δηλώνει «ικανοποιημένο ή ήρεμο» όταν ερωτάται σχετικά με το αίσθημά του να ανήκει σε μία χώρα «οργισμένη και γεμάτη αμφισβήτηση».

Στις απαντήσεις που δόθηκαν, σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων (31%) επιθυμεί μια νέα διάλυση της εθνοσυνέλευσης έπειτα από εκείνη που αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, την ώρα που το 52% τάσσεται υπέρ της παραίτησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία ζει σε ένα κλίμα πολιτικής κρίσης εδώ και έξι μήνες και οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές δεν οδήγησαν σε μια κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ κινδυνεύει με μια πρόταση μομφής με επίκεντρο τον προϋπολογισμό του 2025 από τους βουλευτές της αριστεράς και του Εθνικού Συναγερμού.

Η υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής θα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού το 1962. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση η πιο σύντομη στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας.

Η αγοραστική δύναμη παραμένει, την ίδια ώρα, η πρωταρχική ανησυχία των Γάλλων σε μια χώρα που κρίνουν μαζικά πως βρίσκεται «σε παρακμή», σύμφωνα με αυτήν την ετήσια έρευνα.

Ερωτηθέντες σχετικά με τα διακυβεύματα που τους ανησυχούν περισσότερο «σε προσωπικό επίπεδο», οι Γάλλοι προτάσσουν «τις δυσκολίες αναφορικά με την αγοραστική δύναμη» (38%), μπροστά από «την προστασία του περιβάλλοντος» (23%) και «το επίπεδο της εγκληματικότητας» (22%).

Το διακύβευμα της αγοραστικής δύναμης κρίνεται κυρίαρχο μεταξύ των υποστηρικτών του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ανησυχούν επίσης για το «επίπεδο της εγκληματικότητας» (34%).

Μεταξύ των υποστηρικτών του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, προτεραιότητα δίνεται στο «επίπεδο της μετανάστευσης» (50%).

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα 14-21 Νοεμβρίου, σε ένα δείγμα 3.000 ανθρώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.