Χιλιάδες Γεωργιανοί διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Τιφλίδα την Κυριακή (29/12), καθώς ορκίστηκε τελικά ο νέος πρόεδρος που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο».
Σύμφωνα με το BBC, ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ορκίστηκε σε μια κρίσιμη πολιτική περίοδο για τη χώρα, αφού η κυβέρνηση ανέστειλε την αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το «Γεωργιανό Όνειρο] κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο, αλλά η νίκη του βυθίστηκε σε κατηγορίες για νοθεία, οι οποίες έκτοτε προκάλεσαν αρκετές διαδηλώσεις στους δρόμους.
Η απερχόμενη πρόεδρος Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι αρνήθηκε να παραιτηθεί την Κυριακή, λέγοντας ότι ήταν η «μόνη νόμιμη πρόεδρος».
Απευθυνόμενη σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, η Ζουραμπιτσβίλι δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο, αλλά χαρακτήρισε τον διάδοχό της παράνομο.
«Αυτό το κτίριο αποτελούσε σύμβολο μόνο για όσο διάστημα καθόταν εδώ ένας νόμιμος πρόεδρος», είπε.
Οι τέσσερις κύριες ομάδες της αντιπολίτευσης της Γεωργίας απέρριψαν τον Καβελασβίλι και μποϊκοτάρισαν το κοινοβούλιο.
Η Ζουραμπιτσβίλι κατήγγειλε προηγουμένως την εκλογή του Καβελασβίλι - βάσει ενός συστήματος εκλογικού σώματος στο οποίο ήταν ο μοναδικός υποψήφιος - ως παρωδία.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς θα επιλυθεί η αντιπαράθεση.
Το «Γεωργιανό Όνειρο» έχει γίνει όλο και πιο αυταρχικό τα τελευταία χρόνια, περνώντας νόμους ρωσικού τύπου με στόχο τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές ομάδες που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση, καθώς και την κοινότητα ΛΟΑΤ.
Αρνήθηκε να ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και αποκάλεσε τη Δύση «παγκόσμιο κόμμα πολέμου», γελοιοποιώντας τον διακηρυγμένο στόχο της να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Γεωργιανών υποστηρίζει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ και αποτελεί μέρος του συντάγματος.
Ωστόσο, τον Νοέμβριο, το κυβερνών κόμμα της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ πριν από το 2028.
Η ανακοίνωση προκάλεσε πολυήμερες διαδηλώσεις και η αστυνομία των ΜΑΤ έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι αντεπιτέθηκαν πετώντας πυροτεχνήματα και πέτρες.
Το Σάββατο, οι διαδηλωτές που κυμάτιζαν σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ συγκεντρώθηκαν και πάλι πριν από τα εγκαίνια, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα που εκτεινόταν σε μήκος χιλιομέτρων.
«Βρίσκομαι στο δρόμο μαζί με όλη μου την οικογένεια και προσπαθώ με κάποιο τρόπο να ξεριζώσω αυτή τη μικρή χώρα από τα νύχια της ρωσικής αυτοκρατορίας», δήλωσε ένας διαδηλωτής στο Associated Press.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν αυτή την εβδομάδα κυρώσεις στον πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας και δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Georgian Dream, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.
Η Γεωργία είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με τον πρόεδρο να είναι επικεφαλής του κράτους και τον πρωθυπουργό επικεφαλής του κοινοβουλίου.
Όταν η Ζουραμπιτσβίλι έγινε πρόεδρος το 2018 υποστηρίχθηκε από το Georgian Dream, αλλά έκτοτε καταδίκασε την αμφισβητούμενη εκλογική νίκη τους στα τέλη Οκτωβρίου ως «ρωσική ειδική επιχείρηση» και υποστήριξε τις νυχτερινές διαδηλώσεις υπέρ της ΕΕ έξω από το κοινοβούλιο.