Οι προκλήσεις, η AI mania και το «θαύμα» των κβαντικών υπολογιστών
Shutterstock
Shutterstock
Wall Street

Οι προκλήσεις, η AI mania και το «θαύμα» των κβαντικών υπολογιστών

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων προσπαθούν να προβλέψουν τις εξελίξεις που θα καθορίσουν την τάση του νέου έτους και συνήθως… πέφτουν έξω. Διότι είναι το απρόβλεπτο που χαρακτηρίζει τόσο την ανθρώπινη φύση, όσο και γενικότερα τον κόσμο γύρω μας. Πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες και πάντα συμβαίνουν πράγματα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κι έτσι, όταν οι αναλυτές επιβεβαιώνονται, μιλάμε για μεγάλη έκπληξη. Ποιο θα είναι, λοιπόν, το πιο «καυτό» trade για το 2025 και ποιες οι προκλήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στο ράλι των τελευταίων 26 σχεδόν μηνών;

Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με κάποια βεβαιότητα είναι ότι η τεχνολογία θα μονοπωλήσει και το 2025 το ενδιαφέρον των επενδυτών που επιθυμούν να είναι τοποθετημένοι σε μετοχές ανά τον κόσμο, αρχής γενομένης βέβαια από τη Wall Street. Το εντυπωσιακό, σε διάρκεια και αποδόσεις, ράλι που πυροδότησε η άνοδος της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης στα τέλη του 2022, «μεταλλάσσεται» και επεκτείνεται σε όλες τις νέες τεχνολογίες που υπόσχονται να αλλάξουν τον κόσμο. Στην κορυφή της λίστας με τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογικής επανάστασης βρίσκεται αναμφίβολα η κβαντική υπολογιστική.

Οι υπολογιστές είχαν από την αρχή της ύπαρξής τους σημαντική σχέση με τα χρηματιστήρια, ενώ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παγκόσμιων αγορών. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι συναλλαγές παγκοσμίως διενεργούνται από αλγόριθμους.

Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματιστηριακές στρέφουν το βλέμμα στις εξελίξεις που σημειώνονται στον κλάδο της κβαντικής υπολογιστικής (quantum computing).

Το hype των τελευταίων εβδομάδων ξεκίνησε από την ανακοίνωση της μητρικής της Google, Alphabet, ότι κατασκεύασε ένα νέο τσιπάκι που ονόμασε Willow και το οποίο είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί ως «εγκέφαλος» των κβαντικών υπολογιστών. Σύμφωνα με την Alphabet, εξαιτίας του Willow, ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να λύσει σε 5 λεπτά, προβλήματα που οι σημερινοί υπολογιστές χρειάζονται επτάκις δισεκατομμύρια χρόνια.

Αποτέλεσμα ήταν σε λίγες ώρες η Alphabet να κερδίσει στις 9 και 10 Δεκεμβρίου περίπου 250 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να αποδειχθούν η νέα Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, η νέα μανία δηλαδή που θα συντηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα οδηγήσει τα χρηματιστήρια σε νέες κορυφές. Ήδη, σε πλατφόρμες όπως το Reddit, στις οποίες… συναθροίζονται ψηφιακά εκατομμύρια μικροεπενδυτές, ο ενθουσιασμός δεν κρύβεται για τα κέρδη των μετοχών που σχετίζονται με το quantum computing, μία αγορά που βρίσκεται στα πρώτα της στάδια, η αξία της υπολογίζεται σήμερα στα 1,3 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια το 2029.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη McKinsey, το quantum computing θα συνεισφέρει στην οικονομία περί τα 1,3 τρισ. δολάρια έως το 2035, καθώς οι κβαντικοί υπολογιστές είναι πολύ σημαντικοί στην εκπαίδευση των αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Εκτός από την τεχνολογία, ένας καταλύτης για το 2025 είναι η οικονομία και παράλληλα οι μειώσεις επιτοκίων που – σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας – θα αποφασίσει η Fed.

Οι αγορές προεξοφλούν, αν και όχι σε μεγάλο ποσοστό, ότι το εύρος του επιτοκίου αναφοράς στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 3,75%-4% τον Δεκέμβριο του 2025, από 4,25%-4,50% σήμερα. Αν επιβεβαιωθούν, τότε η Fed θα προχωρήσει μόλις σε 2 μειώσεις επιτοκίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε μία κίνηση υποχώρησης σε σύγκριση με όσα πίστευαν οι αγορές πριν την εκλογή Τραμπ.

Τέλος, υπάρχουν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, στις οποίες αναφερόμαστε συχνά πυκνά ως παράγοντα αβεβαιότητας, ωστόσο έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που αντιτίθεται στη φύση τους ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Οι αγορές δεν σημειώνουν τεράστιες διακυμάνσεις όταν υπάρχει φόβος για αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Μπορούν, ωστόσο, να καταγράψουν ακραία απότομη πτώση όταν συμβεί ένα σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός. Αντιδρούν δηλαδή στην είδηση και όχι στις ανησυχίες ή στις εικασίες.

Εν κατακλείδι, η τάση παραμένει ανοδική για το 2025, η τεχνολογία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο, ανεξάρτητα από το αν θα κυριαρχεί η Τεχνητή Νοημοσύνη ή το quantum computing και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι σχετίζονται με την πορεία της οικονομίας, ενώ πάντα οι αγορές θα δίνουν προσοχή στις γεωπολιτικές εστίες αβεβαιότητας.