Εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που ναυαγήσει οριστικά η υπόθεση της αγοράς των μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι έχει η Τουρκία, καθώς στρέφεται και σε άλλες αγορές για να προμηθευτεί οπλικά συστήματα. Πράγμα που δείχνει ότι πρώτον οι Τούρκοι φοβούνται μήπως καθυστερήσουν πολύ τα F-16 και δεύτερον, ότι η Άγκυρα θέλει να δείξει στην Ουάσιγκτον, ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από αυτήν και ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές, ότι «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές», κατά τη λαϊκή ρήση.
Σύμφωνα με το middleeastye.net, η Άγκυρα έχει αρχίσει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για την πιθανότητα αγοράς μεγάλης ποσότητας οπλικών συστημάτων, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται, μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη, κινητήρες αρμάτων μάχης και φρεγάτες.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε στο Λονδίνο την περασμένη Κυριακή, όπου και συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας.
Κατά το δημοσίευμα, Ακάρ και Γουάλας εξέτασαν το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αγοράσει από τη Βρετανία, μαχητικά Eurofighter, μεταγωγικά C-130J, φρεγάτες Type-23, καθώς και κινητήρες για τα παρωχημένα τουρκικά άρματα μάχης Μ-60. Η εκτιμώμενη αξία μιας τέτοιας παραγγελίας θα μπορούσε να φτάσει, σύμφωνα με πηγές, στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αξιολογούμε τις επιλογές μας σε αυτές τις πλατφόρμες, αλλά δεν βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε πηγή από την τουρκική πλευρά στο middleasteye.net, με την προϋπόθεση να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.
Οι συζητήσεις αυτές έρχονται την ώρα που η Άγκυρα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με την αγορά 40 νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό 79 εξ αυτών που ήδη διαθέτει η τουρκική αεροπορία, λόγω της έντονης αντίθεσης του Κογκρέσου.
Πολλοί Αμερικανοί νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια κίνηση λόγω της επιθετικότητας που εξακολουθεί να δείχνει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαβεβαιώσει τους Τούρκους ομολόγους τους ότι εάν η Άγκυρα άρει το «βέτο» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η συμφωνία για τα F-16.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η Τουρκία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους F-16 στην περιοχή, αλλά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πλησιάζουν πλέον στο τέλος της επιχειρησιακής τους πορείας, αν δεν εκσυγχρονιστούν.
Τουρκία και Βρετανία έχουν στενές αμυντικές σχέσεις λόγω της συνεργασίας τους στο ΝΑΤΟ, αλλά και συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η βρετανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων Rolls-Royce και ο συνεργάτης στην Τουρκία Kale, αναμένεται να κατασκευάσουν έναν κινητήρα για το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία, το TF-X.
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Αν κάνεις το λάθος, θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι
Ο απρόβλεπτος προεκλογικά Ερντογάν μετά τον «πάγο» της Ουάσιγκτον