Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ χρειάστηκε να πειστεί από τη Ρωσία για να εγκαταλείψει τη Συρία με πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να οργανώνουν τη διαφυγή του στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιλογές του Άσαντ ήταν πάντα περιορισμένες και οι δύο μεγάλοι σύμμαχοί του, η Ρωσία και το Ιράν, ήταν τα προφανή μέρη για να βρει καταφύγιο.
Με την επιλογή της Μόσχας, εκτιμούν οι παρατηρητές, ο Άσαντ επέλεξε ένα οικείο μέρος που ανταποκρίνεται στις σπάταλες συνήθειές του, ενώ λειτουργεί και ως ένα καταφύγιο με σχετική γεωπολιτική σταθερότητα, αναφέρουν διεθνείς παρατηρητές.
«Ο Μπασάρ και η οικογένειά του είναι δεδηλωμένα κοσμικοί, παρόλο που ταυτίζονται με την αίρεση των Αλαουιτών, οπότε η Ρωσία είχε πάντα μεγαλύτερη απήχηση από το Ιράν από αυτή την άποψη», δήλωσε ο David Lesch, ειδικός σε θέματα Συρίας στο Πανεπιστήμιο Trinity του Τέξας, ο οποίος έχει συναντηθεί με τον Άσαντ πολλές φορές.
Επίσης, ο Πούτιν δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πιέσεις ή κίνητρα για να παραδώσει τον Άσαντ σε όσους επιδιώκουν τη δίωξή του, όπως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
«Στο μυαλό του Άσαντ, η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα την οικογένειά του από την έκδοση ή οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Lesch.
Σύμφωνα με τον Lesch, η Ρωσία είναι πιθανό να παράσχει καλύτερη ιατρική περίθαλψη στη σύζυγο του Άσαντ, Άσμα, η οποία διαγνώστηκε με λευχαιμία τον Μάιο. Η γεννημένη και μεγαλωμένη στη Βρετανία Άσμα έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί τη βρετανική της εκπαίδευση και το δυτικό της στυλ για να προσπαθήσει να καλύψει τη βιαιότητα της καταστολής των αντιφρονούντων.
Χαμηλό προφίλ και ανέσεις
Πάντως, ο Άσαντ αναμένεται να ζήσει μια προστατευμένη αλλά άνετη ζωή, όσο ο Πούτιν παραμένει επικεφαλής.
Η ζωή του θα μοιάζει περισσότερο με εκείνη του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ζει σε μια πολυτελέστατη κατοικία σε ένα ελίτ προάστιο της Μόσχας μετά την ανατροπή του κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Μαϊντάν το 2014.
Ο Άσαντ και η οικογένειά του είναι απίθανο να ζουν έναν δημόσιο και σπάταλο τρόπο ζωής στη Μόσχα. Αντ' αυτού, υπό την αυστηρή επιτήρηση των Ρώσων αξιωματικών ασφαλείας, πιθανότατα θα είναι κρυμμένοι σε ένα απομονωμένο κτήμα, προστατευμένοι από τη δημόσια θέα.
Για να συντηρήσει την παραμονή του στη Ρωσία, ο Άσαντ θα είναι πιθανότατα σε θέση να αξιοποιήσει κάποια από τα 2 δισ. δολάρια που πιστεύεται ότι είναι κρυμμένα σε όλο τον κόσμο σε off shore λογαριασμούς και εταιρείες-βιτρίνες.
Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει καμία φωτογραφία του Άσαντ στο εσωτερικό της χώρας, ένα σαφές σημάδι ότι η Μόσχα επιθυμεί να τον κρατήσει μακριά από τα πρωτοσέλιδα, καθώς οικοδομεί δεσμούς με τους νέους άνδρες που είναι επικεφαλής της Συρίας.
«Πιστεύω ότι ο Μπασάρ θα διατηρήσει ένα πολύ χαμηλό προφίλ, ίσως για το υπόλοιπο της ζωής του. Δεν τον βλέπω καθόλου να κάνει κάποιου είδους πολιτική επιστροφή στη Συρία ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Lesch.