Σε ένα σπάνιο περιστατικό, ο βραχώδης πυθμένας του κύριου ποταμού της Πολωνίας, του Βιστούλα, έχει αποκαλυφθεί από παρατεταμένη ξηρασία που οφείλεται σε εβδομάδες ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.
Η λειψυδρία απειλεί και την Πολωνία: Σε κρίσιμα επίπεδα η στάθμη του ποταμού Βιστούλα (pic)
AP Photo / Czarek Sokolowski
AP Photo / Czarek Sokolowski
Σε ένα σπάνιο περιστατικό, ο βραχώδης πυθμένας του κύριου ποταμού της Πολωνίας, του Βιστούλα, έχει αποκαλυφθεί από παρατεταμένη ξηρασία που οφείλεται σε εβδομάδες ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Η λειψυδρία απειλεί και την Πολωνία: Σε κρίσιμα επίπεδα η στάθμη του ποταμού Βιστούλα (pic)

Η στάθμη του μακρύτερου ποταμού της Πολωνίας, του Βιστούλα, έπεσε σε χαμηλό ρεκόρ, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία, αφήνοντας εκτεθειμένες αμμοθίνες στη Βαρσοβία και νερό τόσο ρηχό, ώστε ένα ελάφι βιντεοσκοπήθηκε να το διασχίζει σε ένα τμήμα του στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βόρειο ημισφαίριο είχε το θερμότερο καλοκαίρι από την έναρξη των καταγραφών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ξηρασία σε πολλές περιοχές.

Στοιχεία από το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Διαχείρισης Υδάτων της Πολωνίας (IMGW) έδειξαν ότι το νερό του ποταμού ήταν 22 εκατοστά σε ένα σημείο μέτρησης στη Βαρσοβία. Το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ ήταν 26 εκατοστά το 2015. Το βάθος του ποταμού στη Βαρσοβία είναι συνήθως 105-250 εκατοστά.

«Δεν υπήρχαν βροχοπτώσεις, υπήρχαν υψηλές θερμοκρασίες που σημαίνουν υψηλή εξάτμιση, αλλά ταυτόχρονα και θερμοί χειμώνες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρξε απόψυξη, οπότε δεν υπήρξε ... αναδημιουργία των πόρων, των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του IMGW Grzegorz Walijewski.

Σε μια εικόνα του πόσο ρηχό έχει γίνει το ποτάμι, δημοσιογράφοι του Polsat News κινηματογράφησαν ένα ελάφι να περπατά από τη μια πλευρά στην άλλη με το νερό να βρίσκεται αρκετά κάτω από τα γόνατά του, περίπου 60 χλμ. από την πρωτεύουσα, κοντά στο χωριό Radwankow.

Στην Πολωνία ο πληθυσμός των ελαφιών ξεπερνά τις 30.000. Είναι σπάνιο να τα δει κανείς να διασχίζουν τα συνήθως γρήγορα ρέοντα βαθιά νερά του ποταμού.

Το 2015, όταν ο Βιστούλας έπεσε στο προηγούμενο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ του, ο πολωνικός διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου και ορισμένοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν το νερό του ποταμού για ανοικτά συστήματα ψύξης αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή για να αποφύγουν την υπερθέρμανση του ποταμού που θα έθετε σε κίνδυνο τα ψάρια.

Ωστόσο, το αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που παράγεται κυρίως από ηλιακά πάρκα, και οι περισσότερες επιλογές για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι υδροτεχνικές επενδύσεις που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σημαίνουν ότι το πρόβλημα έχει αμβλυνθεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο πολωνικός οργανισμός ηλεκτρικής ενέργειας.

«Έτσι, προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι, παρόλο που η στάθμη του νερού στον Βιστούλα είναι πολύ χαμηλή, θα προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε εκπρόσωπος του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας PSE.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια