Σχεδόν 2.200 άτομα έχουν συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων σε αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, μεταξύ αυτών στο Κολούμπια και το City College, τις τελευταίες εβδομάδες. Παρόλο που οι αστυνομικές αρχές έχουν χρησιμοποιήσει ειδικό εξοπλισμό για να απομακρύνουν και να συλλάβουν διαδηλωτές – ο περισσότεροι από αυτούς δεν είναι φοιτητές – η κυβέρνηση υποστηρίζει το δικαίωμά τους στη διαδήλωση. Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την Πέμπτη (2/5) το δικαίωμα των φοιτητών στην ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά κατήγγειλε την αταξία των τελευταίων ημερών.
Την ίδια στιγμή, η απόφαση της προέδρου του πανεπιστημίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, να καλέσει την αστυνομία για τους διαδηλωτές - καταληψίες, που οδήγησε σε εκτεταμένες συγκρούσεις και συλλήψεις, επικρίθηκε από τους εκπροσώπους των καθηγητών στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, γνωστοποιώντας ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής.
Οι αρχές κάνουν γνωστό ότι κανείς δεν τραυματίστηκε από λάθος του αστυνομικού να πυροβολήσει κατά λάθος με το όπλο του μέσα στο Hamilton Hall στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης διαδηλωτών. Όπως οι αρχές διευκρινίζουν, ο αστυνομικός προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τον φακό που ήταν προσαρτημένος στο όπλο του εκείνη τη στιγμή και αντί γι' αυτό πυροβόλησε μια μόνο σφαίρα που χτύπησε ένα πλαίσιο στον τοίχο.
La policía de Nueva York despeja un edificio en la Universidad de Columbia y arresta a decenas de manifestantes.
— Newsweek en Español América (@NWEspAmerica) May 1, 2024
Había sido ocupado en la víspera por estudiantes que protestan contra la guerra en Gaza.
No hay cifra oficial de detenidos.#ColumbiaUniversity #Palestine #GazaWar pic.twitter.com/uoiFwOGPgY
Το υλικό από τις κάμερες σώματος δείχνει πότε εκπυρσοκρότησε το όπλο του αστυνομικού, αλλά το γραφείο του εισαγγελέα διεξάγει επανεξέταση, μια συνήθης πρακτική.
Όπως το ΑΡ διευκρινίζει, περισσότερα από 100 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της καταστολής στο Κολούμπια. Ο αριθμός αυτός είναι ένα κλάσμα μόνο του συνόλου των συλλήψεων που προέκυψαν από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των τρομοκρατών της Χαμάς. Μια καταμέτρηση του ΑΡ κατέγραψε τουλάχιστον 56 περιστατικά συλλήψεων σε 43 διαφορετικά κολέγια ή πανεπιστήμια των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου. Τα στοιχεία βασίζονται σε ρεπορτάζ του AP και σε δηλώσεις πανεπιστημίων και υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Νωρίς την Πέμπτη (2/5), αστυνομικοί αντιμετώπισαν πλήθος διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, θέτοντας τελικά υπό κράτηση τουλάχιστον 200 διαδηλωτές, αφού εκατοντάδες αψήφησαν τις εντολές να αποχωρήσουν, ενώ ορισμένοι σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες καθώς η αστυνομία έριχνε κρότου λάμψης για να διαλύσει το πλήθος. Η αστυνομία διέλυσε το οδόφραγμα ενός οχυρωμένου καταυλισμού από κόντρα πλακέ, παλέτες, μεταλλικούς φράχτες και κάδους απορριμμάτων, και στη συνέχεια κατέβασε στέγαστρα και σκηνές.
Πηγή: AP Photo/Jenny Kane
Όπως και στο UCLA, οι καταυλισμοί με σκηνές διαδηλωτών που καλούν τα πανεπιστήμια να σταματήσουν να συνεργάζονται με το Ισραήλ ή με εταιρείες που υποστηρίζουν, όπως λένε, τον πόλεμο στη Γάζα, έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, σε ένα φοιτητικό κίνημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο αυτόν τον αιώνα.
Ισραήλ: Αντισημιτικές οι διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ
Το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει τις διαμαρτυρίες αντισημιτικές, ενώ οι επικριτές του Ισραήλ λένε ότι χρησιμοποιεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να φιμώσει την αντιπολίτευση. Τηλεοπτικές κάμερες έχουν καταγράψει διαδηλωτές να κάνουν αντισημιτικά σχόλια ή βίαιες απειλές, οι δε διοργανωτές των διαδηλώσεων – μερικοί από τους οποίους είναι Εβραίοι – κάνουν λόγο για ένα ειρηνικό κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και τη διαμαρτυρία για τον πόλεμο.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις 17 Απριλίου με φοιτητές που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς που ξεκίνησε μετά την αιφνίδια εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 με τραγικό απολογισμό το θάνατο 1.200 ανθρώπων.
Την επομένη της έναρξης των διαδηλώσεων στο Κολούμπια, στις 18 Απριλίου, η αστυνομία της Νέας Υόρκης προχώρησε στην απομάκρυνση διαδηλωτών προχωρώντας στη σύλληψη περίπου 100 εξ αυτών. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές έστησαν νέες σκηνές και κλιμάκωσαν τις ενέργειές τους νωρίς την Τρίτη καταλαμβάνοντας το Hamilton Hall, ένα κτίριο διοίκησης που είχε καταληφθεί ομοίως το 1968 από φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τον ρατσισμό και τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Περίπου 20 ώρες αργότερα, αστυνομικοί εισέβαλαν στην αίθουσα. Βίντεο έδειξε αστυνομικούς με φερμουάρ και ασπίδες των ΜΑΤ να εισβάλλουν από ένα παράθυρο του δεύτερου ορόφου. Η αστυνομία είχε δηλώσει ότι οι διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα δεν προέβαλαν ουσιαστική αντίσταση.
Το όπλο του αστυνομικού εκπυρσοκρότησε στις 9:38 μ.μ., δήλωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, περίπου 10 λεπτά αφότου η αστυνομία άρχισε να εισβάλλει στο Hamilton Hall. Το τμήμα δεν κατονόμασε τον αστυνομικό, τις ενέργειες του οποίου ανέφερε για πρώτη φορά το ειδησεογραφικό πρακτορείο The City την Πέμπτη.
Οι συγκρούσεις στο UCLA διαδραματίστηκαν επίσης επί πολλές ημέρες αυτή την εβδομάδα. Ο καγκελάριος του UCLA, Gene Block, δήλωσε στους αποφοίτους σε τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Πέμπτης (2/5) ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά από μια επιτρεπόμενη συγκέντρωση υπέρ του Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη την Κυριακή και έπειτα ξέσπασαν διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων.
Φοιτητές και άλλοι διαδηλωτές σε χώρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Πηγή: AP Photo/Ted Shaffrey
Τις επόμενες ημέρες, οι διοικητικοί υπάλληλοι προσπάθησαν να βρουν μια ειρηνική λύση και περίμεναν ότι τα πράγματα θα παρέμεναν σταθερά, δήλωσε ο Block.
Αυτό άλλαξε αργά την Τρίτη, είπε, όταν αντιδιαδηλωτές επιτέθηκαν στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό. Η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης δεν επενέβη ούτε κάλεσε ενισχύσεις για ώρες. Κανείς δεν συνελήφθη εκείνη τη νύχτα, αλλά τουλάχιστον 15 διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Η καθυστερημένη αντίδραση προκάλεσε επικρίσεις από πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, και οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν για ανεξάρτητη επανεξέταση.
Έως την Τετάρτη, ο καταυλισμός είχε γίνει κάτι σαν καταφύγιο και δεν υπήρχε άλλη λύση από το να τον διαλύσει η αστυνομία, δήλωσε ο Block. Η πολύωρη αντιπαράθεση κράτησε μέχρι το πρωί της Πέμπτης, καθώς οι αστυνομικοί προειδοποιούσαν μέσω μεγαφώνων ότι θα υπάρξουν συλλήψεις εάν το πλήθος – εκείνη τη στιγμή ήταν πάνω από 1.000 άτομα μέσα στην πανεπιστημιούπολη αλλά και έξω από αυτόν – δεν διαλυθεί. Εκατοντάδες αποχώρησαν οικειοθελώς, ενώ άλλοι 200 και πλέον παρέμειναν και τελικά συνελήφθησαν.
Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει επίσης προχωρήσει στην «εκκαθάριση» χωρών διαμαρτυρίας και σε άλλα εκπαιδευτικά κτίρια στις ΗΠΑ, προχωρώντας επίσης σε συλλήψεις. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου της Μινεσότα κατέληξαν σε συμφωνία με τους διαδηλωτές να μην διαταράξουν τις τελετές έναρξης των εγκαινίων, ενώ παρόμοιοι συμβιβασμοί έγιναν στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο προάστιο του Σικάγο, στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ και στο Πανεπιστήμιο Brown στο Ρόουντ Άιλαντ.