Λιβύη: Εκκλήσεις για μη χρήση του νερού των πηγαδιών - Φόβοι για χολέρα (pics)
AP
AP

Λιβύη: Εκκλήσεις για μη χρήση του νερού των πηγαδιών - Φόβοι για χολέρα (pics)

Οι κάτοικοι και τα σωστικά συνεργεία στην κατεστραμμένη λιβυκή πόλη Ντέρνα αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα χιλιάδες πτώματα που ξεβράζονται από τη θάλασσα ή βρίσκονται πια σε κατάσταση αποσύνθεσης κάτω από τα ερείπια.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες ομάδες αρωγής κάλεσαν τις αρχές της Λιβύης να σταματήσουν να θάβουν τα θύματα των πλημμυρών σε ομαδικούς τάφους, λέγοντας ότι αυτοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροχρόνια ψυχική δυσφορία στις οικογένειες ή να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία αν βρίσκονται κοντά σε νερό.

Οι οργανώσεις αρωγής μίλησαν αφού μια έκθεση του ΟΗΕ έδειξε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν θαφτεί μέχρι στιγμής με αυτόν τον τρόπο από τότε που η Λιβύη, ένα έθνος διαιρεμένο από δεκαετείς συγκρούσεις και πολιτικό χάος, χτυπήθηκε την Κυριακή από καταρρακτώδεις βροχές μιας μεσογειακής καταιγίδας.

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται.

«Τα πτώματα γεμίζουν τους δρόμους, ξεβράζονται στην ακτή και είναι θαμμένα κάτω από  συντρίμμια. Μέσα σε μόλις δύο ώρες, ένας από τους συναδέλφους μου μέτρησε πάνω από 200 πτώματα στην παραλία κοντά στην Ντέρνα», δήλωσε ο Μπιλάλ Σαμπλούχ, περιφερειακός υπεύθυνος ιατροδικαστικής της ΔΕΕΣ για την Αφρική, σε ενημέρωση στη Γενεύη.

Ο Ιμπραήμ αλ Αραμπί, υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη στα δυτικά, δήλωσε στο Reuters ότι είναι βέβαιος ότι τα υπόγεια ύδατα έχουν μολυνθεί με νερό αναμεμειγμένο με πτώματα ανθρώπων, νεκρά ζώα, απορρίμματα και χημικές ουσίες. «Προτρέπουμε τους ανθρώπους να μην πλησιάζουν τα πηγάδια στην Ντέρνα», είπε.

Φόβοι για χολέρα 

Ο Μοχάμαντ αλ Καμπίσι, επικεφαλής του νοσοκομείου Wahda της Ντέρνα, δήλωσε, ότι ένα νοσοκομείο πεδίου περιθάλπει ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες που χρειάζονται τακτική φροντίδα. Είπε ότι υπήρχαν φόβοι για εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα χολέρας.

Εκτάσεις της Ντέρνα, το επίκεντρο της καταστροφής στα ανατολικά της Λιβύης, αφανίστηκαν όταν τα νερά της καταιγίδας κατέβασαν μια συνήθως ξηρή κοίτη ποταμού, έσπασαν δύο φράγματα πάνω από την πόλη και κατέρριψαν ολόκληρα κτίρια ενώ οι οικογένειες κοιμόντουσαν.

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Λιβύη ανέφερε την Παρασκευή ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι θεωρούνται νεκροί, με 3.922 θανάτους να έχουν καταγραφεί στα νοσοκομεία, και πάνω από 38.640 έχουν εκτοπιστεί στην πληγείσα από τις πλημμύρες βορειοανατολική περιοχή.

Ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος, λένε αξιωματούχοι.

«Θα πρέπει να φοβόμαστε μια επιδημία», δήλωσε ο 60χρονος Νούρι Μοχάμεντ σε έναν φούρνο, ο οποίος προσέφερε δωρεάν ψωμιά για να βοηθήσει τη διαλυμένη κοινότητα της Ντέρνα. «Υπάρχουν ακόμα πτώματα κάτω από τη γη ... Τώρα υπάρχουν πτώματα που αρχίζουν να μυρίζουν».

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ μαζί με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τη Διεθνή Ομοσπονδία των Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου κάλεσαν για καλύτερη διαχείριση των ταφών.

«Προτρέπουμε τις αρχές στις κοινότητες που έχουν πληγεί από την τραγωδία να μην βιαστούν να προχωρήσουν σε μαζικές ταφές ή μαζικές καύσεις», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Kazunobu Kojima, ιατρικός υπεύθυνος για τη βιοασφάλεια και τη βιοασφάλεια στο πρόγραμμα υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Η δήλωση ζητούσε οριοθετημένους και τεκμηριωμένους ατομικούς τάφους, λέγοντας ότι οι βιαστικές ταφές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ψυχική οδύνη για τις οικογένειες, καθώς και σε κοινωνικά και νομικά προβλήματα.

Διαχείριση των νεκρών 

Ένας γιατρός στην Ντέρνα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι φωτογραφίες των αγνώστων πτωμάτων τραβήχτηκαν πριν από την ταφή, σε περίπτωση που οι συγγενείς μπορούσαν να τα αναγνωρίσουν αργότερα.

Η έκθεση του ΟΗΕ της Πέμπτης ανέφερε ότι περισσότερα από 1.000 πτώματα στην Ντέρνα και πάνω από 100 πτώματα στην Αλ Μπάιντα, μια άλλη παράκτια πόλη που επλήγη από τις πλημμύρες, είχαν ταφεί σε ομαδικούς τάφους.

Η ΔΕΕΣ έστειλε μια πτήση στη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Λιβύης, την Παρασκευή με 5.000 σακούλες με πτώματα. Άλλες βοήθειες έφτασαν επίσης από το εξωτερικό.

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, το οποίο διαθέτει μια ομάδα 100 ατόμων στη Λιβύη, δήλωσε ότι η διαχείριση των νεκρών ήταν το πιο επείγον ζήτημα.

«Έχω ακούσει από την ομάδα μου ότι υπάρχουν μαζικοί τάφοι όπου οι διασώστες έκαναν έκκληση: Μη μας φέρνετε φαγητό, μη μας φέρνετε νερό, φέρτε μας σακούλες με πτώματα», δήλωσε ο Ahmed Bayram του NRC.

Το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων δήλωσε ότι στέλνει μια ομάδα εξειδικευμένη στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, λόγω του κινδύνου να μετακινηθούν οι νάρκες από τις πλημμύρες και να μετακινηθούν.

Ορισμένοι κάτοικοι ήταν απογοητευμένοι από την έλλειψη κρατικού συντονισμού. 

«Το κράτος δεν μας είναι χρήσιμο», δήλωσε ο Saad Rajab Mohamed al-Hasi, ένας 50χρονος αξιωματικός ασφαλείας που ζει στη Susah, μια πόλη σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων (38 μιλίων) που επίσης υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες. «Τώρα βρίσκομαι στο δρόμο με τα παιδιά και τη γυναίκα μου».

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε κατά την ενημέρωση στη Γενεύη, ότι η Λιβύη χρειάζεται εξοπλισμό για την ανεύρεση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί σε λάσπη και κατεστραμμένα κτίρια μετά τις πλημμύρες, καθώς και πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη για να αποφευχθεί το ξέσπασμα χολέρας μεταξύ των επιζώντων.

Πηγή Φωτογραφιών: AP Newsroom