Μπ. Γκέιτς: Οι περισσότερες χώρες ακούν τους επιστήμονες και δεν τους υπονομεύουν

Μπ. Γκέιτς: Οι περισσότερες χώρες ακούν τους επιστήμονες και δεν τους υπονομεύουν

O δισεκατομμυριούχους επενδυτής Μπιλ Γκέιτς επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα κατατάσσεται "σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες" στην πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ και εκπομπή ενός ξεκάθαρου μηνύματος για ασφαλείς πρακτικές όπως η χρήση μάσκας.

"Η αντίδρασή μας από πολλές απόψεις δεν ήταν πολύ καλή. Και θα περιμέναμε να είναι καλή" τόνισε ο συνιδρυτής της Microsoft σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Squawk Box" στο CNBC.

Χωρίς να αναφερθεί στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προσωπικά, ο  Γκέιτς ανέφερε ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, πολλές χώρες τα έχουν πάει "πολύ, πολύ καλά" στη χρησιμοποίηση εργαλείων συμπεριφοράς για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική.

"Πρόκειται για ένα καθαρά τεχνικό θέμα, όχι κάτι πολιτικό. Οι περισσότερες κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τους επιστήμονές τους και τους ακούν. Δεν τους υπονομεύουν ούτε τους κάνουν επιθέσεις" υπογράμμισε. "Η συμμόρφωση στη χρήση μάσκας στις ΗΠΑ είναι χαμηλή" πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο, ο Γκέιτς είχε πει ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Άντονι Φαουτσι τον επικεφαλής του Κέντρου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, υπονοώντας ότι μιλά συχνότερα μαζί του από τον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος επιτέθηκε εκ νέου χθες στον διάσημο επιστήμονα.

Προ καιρού άλλωστε, ο ιδρυτής της Microsoft είχε υποστηρίξει ότι η πρόσβαση στα γρήγορα τεστ και τα αποτελέσματά τους εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή για περισσότερους από έξι μήνες ενώ τα κρούσματα του Covid -19 συνεχώς αυξάνονται. "Ακόμη και σήμερα, οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τα αποτελέσματά τους σε 24 ώρες. Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει".

Σημειώνεται ότι ο Γκέιτς μέσω του ιδρύματος Bill& Melinda Gates και της συμμαχίας Gavi έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 650 εκατομμύρια δολάρια τα περισσότερα υπό ανάπτυξη εμβόλια, η οποία είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά ενός ιδιώτη. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο δισεκατομμυριούχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το "εμβόλιο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για όλους και ως εκ τούτου ασφαλές, ιδιαίτερα για χώρες στον λιγότερο ανεπτυγμένο κόσμο".

ReplyForward