Όπως ξαφνικά αφαιρέθηκαν, έτσι ξαφνικά επανήλθαν στον δικτυακό τόπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών οι αναφορές στα έργα και ημέρες του τέως επικεφαλής διπλωματίας Τσιν Γκανγκ. Είναι η τελευταία ανατροπή στη «σειρά μυστηρίου» που παρακολουθούν εδώ και ένα μήνα οι Κινέζοι, μαζί με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με πρωταγωνιστή τον άλλοτε προστατευόμενο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται και γιατί απομακρύνθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.
Το μυστήριο γύρω από την υπόθεση του Τσιν Γκανγκ, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής, πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ και ευρέως θεωρούμενος ως έμπιστος συνεργάτης και προστατευόμενος του ίδιου του Σι Τζινπίνγκ, εντάθηκε περισσότερο όταν άρχισαν από το πρωί της Παρασκευής να επανεμφανίζονται στο ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών άρθρα σχετικά με τις δραστηριότητες του Τσιν Γκανγκ, ο οποίος είχε αναλάβει επικεφαλής διπλωματίας τον Δεκέμβριο.
Το αρχειακό υλικό για κάθε δράση, ομιλία ή ανακοίνωση του Τσιν Γκανγκ είχε εξαφανιστεί μετά την προ ημερών ανακοίνωση ότι αντικαθίσταται στο υπουργείο Εξωτερικών από τον προκάτοχό του, βετεράνο Γουάνγκ Γι. Ο Τσιν Γκανγκ ήταν σαν μην υπήρξε στο υπουργείο Εξωτερικών… Όμως, τις τελευταίες ώρες οι σχετικές με τη δραστηριότητά του αναρτήσεις επανήλθαν, περιλαμβανομένης αναφοράς στη συνάντηση που είχε τον Ιούνιο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο Πεκίνο.
Η τελευταία αναφορά χρονολογείται την 25ή Ιουνίου όταν συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Βιτενάμ. Είναι και η τελευταία ημερομηνία στην οποία είχε εμφανιστεί δημόσια, όταν ο φακός τον είχε καταγράψει χαμογελαστό να περπατά πλάι-πλάι με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος επισκέφθηκε το Πεκίνο στη σκιά της ανταρσίας της Wagner. Έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται.
Δεν είναι σαφές γιατί το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών… γράφει και σβήνει τα ίχνη του Τσιν Γκανγκ, με ορισμένους παρατηρητές να εκτιμούν πως η εξήγηση ίσως είναι τόσο απλή όσο να συνειδητοποίησαν ότι η πλήρης «διαγραφή» ενός υπουργού Εξωτερικών προκαλεί κακές εντυπώσεις εντός και εκτός Κίνας.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, αρνήθηκε επανειλημμένα να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον Τσιν Γκανγκ, αντ' αυτού παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου Xinhua για τον αντικαταστάτη του, λέγοντας ότι δεν έχει περαιτέρω πληροφορίες να δώσει.
Την επόμενη μέρα, η Μάο περιέγραψε τις εικασίες για το πού βρίσκεται ο Τσιν ως «κακόβουλη εκστρατεία», ενώ αρνήθηκε ξανά να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον εξαφανισμένο υπουργό. Υποστήριξε ότι η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε πληροφορίες για τον Τσιν «έγκαιρα», ωστόσο στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για το τι συνέβη.
Αρχικά το κινεζικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε αδιευκρίνιστους «λόγους υγείας» που δεν επέτρεψαν στον 57χρονο Τσιν Γκανγκ να παραστεί στη σύνοδο της ASEAN στην Ινδονησία στα τέλη Ιουνίου.
Έκτοτε όμως η κυβέρνηση τήρησε σιγή ιχθύος για τη συνεχιζόμενη απουσία του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αρνούνταν να απαντήσεις στις ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων, ο επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή ότι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τσιν Γκανγκ δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη σχετικά με την αντικατάστασή του δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε σε λόγους υγείας, ούτε σε οτιδήποτε άλλο.
Παραμένει άγνωστο πού βρίσκεται, γιατί απομακρύνθηκε, εάν τελεί υπό πειθαρχική έρευνα και για ποιους λόγους, καθώς και ποια θα είναι τελικά η τύχη του ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος.