Ιταλία - Exit polls: Νίκη της συμμαχίας Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι με 41% έως 45%
AP
AP

Ιταλία - Exit polls: Νίκη της συμμαχίας Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι με 41% έως 45%

Νίκη της ακροδεξιάς συμμαχίας Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι με 41% έως 45%, ποσοστό επαρκές για κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δίνουν τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το κλείσιμο της κάλπης στις ιταλικές εκλογές.

Το FdI συγκεντρώνει από το 22 ως το 26% των ψήφων, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το δεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έλαβαν αντίστοιχα από 8,5% ως 12,5% και από 6 ως 8% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου Opinio για την ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση RAI.

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταφασιστικό κόμμα μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας, καθώς η συμμαχία των FdI, FI και της Λέγκα εξασφαλίζει, σύμφωνα με τις στατιστικές προβολές για την κατανομή των εδρών, την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία. Η συμμαχία αυτή έχει «καθαρό προβάδισμα τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία», ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter ο Ματέο Σαλβίνι. «Η νύχτα θα είναι μακρά, αλλά ήδη θέλω να σας ευχαριστήσω».

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), η κύρια παράταξη της κεντροαριστεράς, δεν μπόρεσε όπως επιδίωκε να εξασφαλίσει «χρήσιμες» ψήφους εναντίον της άκρας δεξιάς, περιορίζεται μεταξύ του 17 και του 21%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, πρώην «αντισυστημικό»), έλαβε από 13,5 ως 17,5% των ψήφων, υπέστη μεγάλη πτώση σε σύγκριση με το ιστορικό του υψηλό (πάνω από το 30%) το 2018.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll της Rai, η εκτίμηση ψήφου στις συμμαχίες έχει ως εξής:

Βουλή

Συντηρητική συμμαχία 43%

Κεντροαριστερά 27,5%

Πέντε Αστέρια 15,5%

Κεντρώος Πόλος 7,5%

Γερουσία

Συντηρητική συμμαχία 43,5%

Κεντροαριστερά 27,5%

Πέντε Αστέρια 15,5%

Συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα 7,5%

Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει 22,5 - 26,5%, η «Λέγκα» 8,5-12,5% και η Forza Italia ποσοστό 5-9%, σύμφωνα με το exit poll της Mediaset.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, της δημοσκοπικής εταιρίας Consorzio Opinio Italia, τα οποία μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

Aδέλφια της Ιταλίας 24 %

Δημοκρατικό Κόμμα 19%

Κίνημα Πέντε Αστέρων 15,5%

Λέγκα 10,5 %

Forza Italia 7%

Κεντρώα Συμμαχία Ρέντσι - Καλέντα 7,5%

Ιταλική Αριστερά- Oικολόγοι 4 %

Περισσότερη Ευρώπη 1,5 %

Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή εδρών, στην βουλή τα exit poll δίνουν 242 έδρες στην δεξιά, 88 στην κεντροαριστερά και 46 στο Κίνημα Πέντε Αστέρων. 20 έδρες εξασφαλίζει ο κεντρώος Πόλος των Ρέντσι-Καλέντα.

Στη Γερουσία 121 έδρες θα έχει η συντηρητική συμμαχία, 43 η κεντροαριστερά, 24 τα Πέντε Αστέρια και 8 η κεντρώα παράταξη Ρέντσι-Καλέντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ήταν μικρότερη από αυτήν του 2018. Ενδεικτικά, στις 19:00 (ώρα Ιταλίας), η συμμετοχή είχε διαμορφωθεί στο 51%, σε μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη στη βόρεια Ιταλία και χαμηλότερη στη νότια.

Σημειώνεται ότι εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό. 

Ανησυχούν ΕΕ και αγορές

Η προοπτική μίας ιταλικής κυβέρνησης υπό την Μελόνι ανησυχεί τις Βρυξέλλες, κυρίως ως προς το θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά διπλωμάτες και ειδικοί δεν φαντάζονται ότι μια νέα κυβέρνηση της δεξιάς/ακροδεξιάς συμμαχίας, θα αναλάβει το ρίσκο να αποποιηθεί το τεράστιο πακέτο των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι για την Ιταλία.

Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τη μια, η Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Με τον πρώην πρωθυπουργό, να φιλοδοξεί να είναι ο «σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».

Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων, ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.

Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη  εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες. 

Μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ - πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).

Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι. Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς.  

Διαβάστε ακόμη:

Ιταλία: Η τρίτη ακροδεξιά κυβέρνηση της Ευρώπης;

Είναι η Τζόρτζια Μελόνι ο Ιανός της Ιταλίας;