Τα 25 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα κρούσματα του κορονοϊού στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με καταμέτρηση του δικτύου Reuters. Πολλές χώρες επαναφέρουν ή παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας απειλεί με κατάρρευση τις υπηρεσίες υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρώπη έχει καταγράψει τουλάχιστον 25.016.506 κρούσματα και 559.863 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Η ήπειρος, όπου κατοικεί μόλις το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού, παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, με σχεδόν το 30% των συνολικών κρουσμάτων και θανάτων.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Τρίτη πιο σκληρά μέτρα, διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι η νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα του εξαπλώνεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει στα όριά του το εθνικό σύστημα υγείας μέσα σε 21 ημέρες. Η Γερμανία, με περίπου 600 θανάτους την ημέρα, κατά μέσο όρο, παράτεινε το πανεθνικό λοκντάουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι τα νοσοκομεία και ιδίως οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ήδη υπερπλήρη. Στην Ιταλία, οι περιορισμοί παρατάθηκαν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Η «επέλαση» του ιού στη Γαλλία έχει ανοίξει τη συζήτηση για το το πως θα γίνουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι εμβολιασμοί, με πολλές χώρες να σκέφτονται να ακολουθήσουν την τακτική της Βρετανίας, εμβολιάζοντας τους πολίτες με μία και μόνο δόση.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παραμένουν οι πλέον επηρεασμένες, και εκεί εντοπίζεται το 30% όλων των κρουσμάτων της ηπείρου, αναφέρει η ίδια καταμέτρηση.
Η Ρωσία, η οποία ήταν και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατέγραψε πάνω από 3 εκατ. κρούσματα, είναι πίσω μόνο από την Ινδία και τη Βραζιλία στην κλίμακα των πιο μολυσμένων χωρών του κόσμου.
ΠΟΥ: Σε «ανησυχητική κατάσταση» η Ευρώπη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί για την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ευρώπη και συνιστά εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμησή του.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ανησυχητική κατάσταση η οποία επηρεάζεται ταυτόχρονα από σημαντική αύξηση των νέων λοιμώξεων και τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα περισσότερα από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού», τόνισε ο περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε σήμερα στην Κοπεγχάγη.
Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε «να εντατικοποιηθούν ξανά τα γνωστά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των επαφών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι νέες λοιμώξεις, να ανακουφιστούν οι υπηρεσίες υγείας και να σωθούν ζωές. Σε συνδυασμό με έναν επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ, τη συμμόρφωση στους κανόνες καραντίνας και τον εμβολιασμό, αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν εάν συμμετάσχουμε όλοι», υπογράμμισε.