Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ: «Θα δώσουμε την απάντηση που αρμόζει» - Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
AP Photo
AP Photo

Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ: «Θα δώσουμε την απάντηση που αρμόζει» - Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

H Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά δεσμεύτηκε ότι θα δώσει την «αρμόζουσα απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων, τονίζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, απειλώντας ευθέως το Ισραήλ.

«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του έθνους και της χώρας μας. Θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος», τόνισε  στο υπουργικό συμβούλιο. 

Ο Πεζεσκιάν απέδωσε την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή στην «επιθετικότητα» του Ισραήλ και στη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ σε αυτήν τη χώρα, που δεν αναγνωρίζεται από την Τεχεράνη.

«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος και τα εγκλήματά του συνεχιστούν, οι εντάσεις θα επιδεινωθούν», προέβλεψε. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «υποσχέθηκαν να βάλουν τέλος στον πόλεμο (σ.σ. στη Γάζα) με αντάλλαγμα την αυτοσυγκράτησή μας αλλά δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους».

Τα πρώτα του σχόλια για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, έκανε την Κυριακή και ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τις οικογένειες των τεσσάρων μελών των ενόπλων δυνάμεων που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς.

«Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να κάνουν τον αντίκτυπο των χτυπημάτων να φαίνεται μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν την πραγματικότητα, όμως οποιαδήποτε ερμηνεία στο εσωτερικό της χώρας για να φαίνονται μικρότερα θα ήταν επίσης λάθος», σχολίασε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας.

Επεσήμανε ότι «οι λανθασμένοι υπολογισμοί του σιωνιστικού καθεστώτος συνεχίζονται και πρέπει να διακοπούν. Δεν γνωρίζουν το Ιράν, τη νεολαία του και τον λαό του. Δεν έχουν ακόμη καταφέρει να κατανοήσουν πλήρως τη δύναμη, τις δυνατότητες, την πρωτοβουλία και τη βούληση του ιρανικού έθνους, πρέπει να τους κάνουμε να το καταλάβουν».

«Το κακό που διέπραξε το σιωνιστικό καθεστώς [Ισραήλ] πριν από δύο νύχτες δεν πρέπει ούτε να υποβαθμιστεί ούτε να υπερτονιστεί», δήλωσε ο Χαμενεΐ και πρόσθεσε: «Εναπόκειται στις Αρχές να καθορίσουν πώς να μεταφέρουν την ισχύ και τη βούληση του ιρανικού λαού στο ισραηλινό καθεστώς και να αναλάβουν δράσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτού του έθνους και της χώρας».

Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι επρόκειτο για μια «εξαιρετικά επιφυλακτική» δήλωση του αρχηγού του σιιτικού καθεστώτος. Ο τόνος είναι αισθητά πιο ήπιος από προηγούμενες δηλώσεις του μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη ή τον ισραηλινό βομβαρδισμό της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας, όπου σκοτώθηκε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Ρεζά Ζαχεντί.

Στο εσωτερικό του Ιράν έχει πυροδοτηθεί μια συζήτηση για το αν η ισραηλινή επίθεση, πιο περιορισμένη από ό,τι είχαν προβλέψει ορισμένοι, δικαιολογεί μια στρατιωτική απάντηση και αν η χώρα θα θεωρηθεί αδύναμη αν δεν κάνει τίποτα.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται επειγόντως τη Δευτέρα για να συζητήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή κατόπιν αιτήματος του Ιράν, ανακοίνωσε η ελβετική προεδρία του Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15;00 ώρα Νέας Υόρκης (21.00 ώρα Ελλάδος) και διεξάγεται έπειτα από αίτημα της Τεχεράνης που υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την Κίνα και τη Ρωσία, διευκρίνισε η Προεδρία.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αρακτσί κάλεσε, νωρίτερα,  το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως «για να καταδικάσει τις ισραηλινές επιδρομές κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Σε επιστολή που έστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε «επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να λάβει αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση αυτή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην επιστολή του ο Αμπάς Αρακτσί δηλώνει ότι «τα περισσότερα βλήματα αναχαιτίσθηκαν από τα ιρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», αλλά σημειώνει ότι η επίθεση «προκάλεσε ζημιές στους στόχους» και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντανόν απέρριψε την καταγγελία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας σε δήλωσή του την Κυριακή ότι το Ιράν «προσπαθεί να δράσει εναντίον μας στη διπλωματική αρένα με τον γελοίο ισχυρισμό ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο».

«Όπως έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά, έχουμε το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ], δήλωσε ο Ντανόν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση «σε όλα τα μέρη να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές ενέργειες, μεταξύ άλλων στη Γάζα και τον Λίβανο, να καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να αποτρέψουν έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο και να επιστρέψουν στον δρόμο της διπλωματίας».

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για «νέα κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή μετά το μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν επιβεβαίωσαν, αλλά μάλλον υποβάθμισαν την είδηση για τις ισραηλινές επιδρομές, μεταδίδοντας σχετικές ανακοινώσεις της αντιαεροπορικής άμυνας.

«Σε μία πράξη κλιμάκωσης, το ψεύτικο καθεστώς επιτέθηκε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη, στο Κουζεστάν και το Ιλάμ. Παρότι το σύστημα αεράμυνας της χώρας αντιμετώπισε με επιτυχία αυτή την επιθετική ενέργεια, προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές. Ο σκοπός της επίθεσης διερευνάται» ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Για το Ισραήλ ο σκοπός της επίθεσης είναι βέβαια ξεκάθαρος: πρόκειται για νόμιμα αντίποινα στη μαζική επίθεση με πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το έδαφος του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, μία πράξη αντιποίνων για την οποία είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή η ισραηλινή κυβέρνηση. Ήδη, όμως την ημέρα εκείνη η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει από την πλευρά της το Ισραήλ ότι, αν επιτεθεί, θα υπάρξει συνέχεια. Τι θα κάνει τώρα το Ιράν; Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πράγματι θα δώσει συνέχεια.

Κρατικός αξιωματούχος στην Τεχεράνη δήλωνε, λίγες ώρες μετά τα αντίποινα του Ισραήλ,  στο πρακτορείο Tasnim ότι «θα πρέπει να αναμένει μία ενδεδειγμένη απάντηση για όσα έπραξε». Λίγο αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι το Ιράν «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να απαντήσει» και μάλιστα χαρακτηρίζοντας τη μελλοντική απάντηση ως μία πράξη «αυτοάμυνας», όπως αυτή κατοχυρώνεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.