Μπαρνιέ: Καταρτίσαμε Προϋπολογισμό σε 15 μέρες - Λεπέν: Ήρθε το τέλος μιας δογματικής κυβέρνησης
Live η πρόταση μομφής

Μπαρνιέ: Καταρτίσαμε Προϋπολογισμό σε 15 μέρες - Λεπέν: Ήρθε το τέλος μιας δογματικής κυβέρνησης

Εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ. Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, καταγγέλλοντάς τον για δογματισμό και αδιαλλαξία, ενώ ο Μπαρνιέ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του λέγοντας ότι «ποτέ άλλοτε κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της 15 ημέρες για να καταρτίσει τον Προϋπολογισμό».

Δείτε live τη συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση:

Μπαρνιέ: «Ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση είχε 15 ημέρες για να καταρτίσει τον προϋπολογισμό»

«Ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση είχε 15 ημέρες για να καταρτίσει τον προϋπολογισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος πήρε το λόγο.

Για τον Μισέλ Μπαρνιέ, η πραγματικότητα των δημόσιων οικονομικών «δεν θα εξαφανιστεί με τη μαγεία μιας πρότασης μομφής».
«Φτάσαμε σε μια στιγμή αλήθειας και ευθύνης», ξεκίνησε την ομιλία του ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος χαιρετίζει πρωτίστως το γεγονός ότι το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025 για την κοινωνική ασφάλιση αποτέλεσε αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ βουλευτών και γερουσιαστών στη Μικτή Επιτροπή, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο.

Βασικά, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό μας χρέος», επεσήμανε, «αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα των δημόσιων λογαριασμών μας». Ανέφερε μια σειρά από στοιχεία, μεταξύ των οποίων και αυτό των «60 δισεκατομμυρίων» ευρώ τόκων για το χρέος που πρέπει να καταβάλλονται κάθε χρόνο, τα οποία είναι «περισσότερα από τον αμυντικό μας προϋπολογισμό», όπως είπε.

«Δεν μου είναι ευχάριστο που παρουσίασα σχεδόν μόνο δύσκολα μέτρα - θα προτιμούσα να μοιράσω χρήματα», συνέχισε.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησής του για την κοινωνική ασφάλιση, αρνούμενος να το χαρακτηρίσει ως «προϋπολογισμό λιτότητας», όπως έκαναν ορισμένοι παρατηρητές. Αν και παραδέχτηκε ότι «σίγουρα δεν είναι τέλειος», επισημαίνοντας ότι «προετοιμάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες», ο κ. Μπαρνιέ υπερασπίστηκε έναν προϋπολογισμό που «επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ τεσσάρων βασικών στοιχείων: βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού μας συστήματος, στήριξη των νοσοκομείων και των επαγγελματιών υγείας για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση των δημόσιων οικονομικών μας».

Ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για αυτόν, λέγοντας: «Το κείμενο αυτό αποτελεί για μένα, και το λέω αυτό χωρίς προσχήματα, πιστεύω, έναν καλό συμβιβασμό. Τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό. Τώρα είναι καιρός να τον εφαρμόσουμε. Γι' αυτό αποφάσισα να καταστήσω την κυβέρνηση υπεύθυνη», είπε.

«Αυτή η πρόταση μομφής θα κάνει τα πάντα πιο σοβαρά και πιο δύσκολα», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, καλώντας τους βουλευτές που «χωρίς αμφιβολία» ετοιμάζονται να την ψηφίσουν να μην ξεχάσουν τη διεθνή κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Καταπέλτης η Λεπέν – Καταγγέλλει για δογματισμό και αδιαλλαξία τον Μπαρνιέ

Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν συμπεριέλαβε τα μέτρα της στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών σύντομων μηνών, προέκυψε ότι στην πραγματικότητα ήσασταν επικεφαλής μιας κυβέρνησης που στερείται κάθε δημοκρατικής βάσης», είπε στον Μπαρνιέ, κατηγορώντας τον για «αδιαλλαξία, σεχταρισμό και δογματισμό ... που απέτρεψαν οποιαδήποτε παραχώρηση, η οποία θα απέτρεπε αυτό το αποτέλεσμα».

Ο προϋπολογισμός που απορρίπτει σήμερα το κόμμα της «δεν αρνείται μόνο τις υποσχέσεις σας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχει καμία κατεύθυνση ή όραμα. Είναι ένας τεχνοκρατικός προϋπολογισμός που συνεχίζει να κατρακυλάει, φροντίζοντας να μην αγγίξει το τοτέμ που είναι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Είναι ένας προϋπολογισμός που «θέτει σε ομηρία τον γαλλικό λαό - ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους: τους συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, τους ασθενείς, τους φτωχότερους εργαζόμενους, εκείνους τους Γάλλους που είναι πολύ πλούσιοι για να βοηθηθούν, αλλά όχι αρκετά φτωχοί για να γλιτώσουν από το σφυροκόπημα των φόρων».  Η μόνη λύση του Μπαρνιέ ήταν «φόροι, φόροι και περισσότεροι φόροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Λεπέν είπε ότι η ψήφος δυσπιστίας «είναι συνέπεια όχι μόνο των εκλογικών ελιγμών, των βουλευτικών εκλογών που στέρησαν από τη Γαλλία την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και του εκβιασμού της δικής σας μειοψηφίας, η οποία σας απαγόρευσε να βρείτε μια διέξοδο για να συνεργαστείτε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης - το θεμέλιο της δημοκρατίας».

Σημείωσε ακόμα ότι το στρατόπεδό της θα ψηφίσει για την έγκριση ενός «ειδικού νόμου» για να αποφευχθεί το shutdown της κυβέρνησης και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει προϋπολογισμός για το 2025 σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης.

«Ό,τι κι αν συμβεί, ο Εθνικός Συναγερμός θα είναι έτοιμος να ανοίξει τον δρόμο της χώρας προς την ανάκαμψη. Δεν αργεί η ώρα που η μεγάλη κυβερνητική αλλαγή θα έρθει», κατέληξε.

Υπερασπίστηκε την κυβέρνηση ο Ατάλ

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο πρώην κεντρώος πρωθυπουργός της ομάδας «Μαζί για τη Δημοκρατία» (Ensemble) του Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε την κυβέρνηση.

«Πιστεύω ότι αυτό που ζητά ο γαλλικός λαός είναι, εν ολίγοις, λιγότερος θόρυβος και περισσότερη δράση», είπε προσθέτοντας ότι «αυτό ακριβώς είναι το πρόγραμμα που επιδιώκει να εφαρμόσει ο Μισέλ Μπαρνιέ».

Υπερασπίστηκε ακόμα τις προσπάθειες των υπουργών να έρθουν σε συμβιβασμό και επιτέθηκε στην ακροδεξιά για την αποτυχία της. «Ναι, δεχτήκαμε κάποια έργα με τα οποία δεν συμφωνούσαμε», είπε. «Αλλά πώς μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί σε συμβιβασμούς όταν σας ελκύουν τόσο πολύ τα δικτατορικά καθεστώτα;», πρόσθεσε.

Συριέλ Σατελέν (Oικολόγοι): «Το χέρι μας δεν θα τρέμει όταν θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής»

Ακόμη και αν η Γαλλία βρεθεί χωρίς κυβέρνηση απόψε και το «δημοσιονομικό έργο» θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι «σχεδόν από το μηδέν», «το χέρι μας δεν θα τρέμει» όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής, διαβεβαίωσε η Συριέλ Σατελέν, η επικεφαλής των Οικολόγων και κατήγγειλε μια «κακή πολιτική που αποτελείται από αδιάκριτες περικοπές στον προϋπολογισμό και παραχωρήσεις στην ακροδεξιά».

Όσον αφορά τη «μέθοδο Μπαρνιέ» και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι «οι οικολόγοι υπερασπίζονται την πρωτοκαθεδρία της συλλογικής λήψης αποφάσεων, του δημόσιου διαλόγου και της κοινοβουλευτικής εργασίας, την οποία τα μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού αποφεύγουν εδώ και μήνες», είπε. «Το λάθος σας, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ότι νομίζατε ότι η Μαρίν Λεπέν θα σας άφηνε να καταρτίσετε προϋπολογισμό», κατέληξε.

Μακρόν: Έως το Σάββατο θα διοριστεί ο νέος πρωθυπουργός

Σημειώνεται ότι πηγή που μίλησε στο Reuters, ανέφερε πως εάν η κυβέρνησή του Μισέλ Μπαρνιέ πέσει, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σκοπεύει να διορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Μακρόν ελπίζει να έχει κάποιον στη θέση του το συντομότερο δυνατόν το Σάββατο, όταν υψηλοί προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα βρίσκονται στο Παρίσι για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», δήλωσε ωστόσο το Ελιζέ, απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του γαλλικού Συντάγματος, όταν η Εθνοσυνέλευση εγκρίνει πρόταση μομφής, ο Πρωθυπουργός «οφείλει» να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν υπάρχει καμία ασάφεια σχετικά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραιτείται αμέσως εάν εγκριθεί μια τέτοια πρόταση», εξηγεί ο ειδικός συνταγματολόγος Julien Boudon, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay. 

Η συζήτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο, σε πρώτη φάση αφορά και τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν υποβληθεί: μία από την πλευρά του Νέου Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς και μία από το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν.

Ακολούθησε η σχετική συζήτηση και στη συνέχεια ετέθη  σε ψηφοφορία στις 18:45 ώρα Γαλλίας (19:45 Ελλάδος) η πρόταση μομφής που φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών, δηλαδή αυτή των κομμάτων της αριστεράς. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Με δεδομένο ότι η Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει πως το κόμμα της θα την υπερψηφίσει, οδηγώντας στην πτώση της κυβέρνησης, δεν φαίνεται πιθανό να απαιτηθεί ψηφοφορία και επί της πρότασης μομφής του δικού της κόμματος.

Εάν η ψηφοφορία περάσει, ο Μπαρνιέ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του για λιγότερο από τρεις μήνες, θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκάλεσε την κρίση προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι από το 1962 έχει να «πέσει» γαλλική κυβέρνηση με ψήφο δυσπιστίας.