«Υπάρχουν ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός πολιτικός παίκτης. Αν και μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα τα θέματα, είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε εις βάθος συζητήσεις σχετικά με τις διεθνείς διενέξεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο είναι δυνατές οι λύσεις», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε ανάρτηση του στο Χ, μετά την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη.
Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν μια σειρά από διμερή και διεθνή θέματα, με τις δυο χώρες να συμφωνούν σε κάποια αλλά να διαφωνούν κάθετα για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει Deutsche Welle.
«Πρόοδος» στο ζήτημα των Eurofighter;
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έγινε στο Γραφείο Εργασίας της τουρκικής Προεδρίας στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά ευτυχής που οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς «μια πιο θετική κατεύθυνση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλικές σχέσεις»
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε με τον καγκελάριο Σολτς τη συνεργασία τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. «Επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας κάποιες από τις δυσκολίες που βιώσαμε στο παρελθόν στην προμήθεια προϊόντων για την αμυντική μας βιομηχανία και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Από αυτή την άποψη, εκτιμώ τις προσπάθειες του αγαπητού μου φίλου Σολτς,» είπε σε μια έμμεση αναφορά στη διαδικασία αγοράς από την Τουρκία των μαχητικών Eurofighter. Ο Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κινητικότητα μέσω της Βρετανίας. «Γίνονται συνεχείς διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τα προϊόντα αυτά. Υπάρχουν εργασίες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Φυσικά, θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το θέμα. Θα υπάρξει πρόοδος» είπε τονίζοντας πάντως ότι πρέπει να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο.
«Γενοκτονία» η άμυνα;
Εκεί όμως που υπήρξε πλήρης διάσταση απόψεων ήταν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησε με τον Σολτς «τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και τα κατεχόμενα και τις επιθέσεις στον Λίβανο». Τόνισε δε, ότι «όσο συνεχίζονται οι σφαγές σε Παλαιστίνη και Λίβανο, δεν είναι δυνατόν να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή». Επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή, ο Ερντογάν είπε: «Περιμένουμε από όλους τους πολιτικούς παράγοντες με συνείδηση και προνοητικότητα να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να πουν "σταματήστε" στις επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε την ευσυνείδητη στάση που έχουμε επιδείξει από την πρώτη μέρα».
Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε: «Η μείωση της κλιμάκωσης και η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης» τόνισε. Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο. «Τώρα πρέπει να εργαστούμε για μια λύση δύο κρατών, για κατάπαυση του πυρός και για την απελευθέρωση των ομήρων», είπε, προσθέτοντας ότι «η Γερμανία, δε συμφωνεί με τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε γενοκτονία. Η νομική τοποθέτηση της Γερμανίας είναι σαφής.»
Σχετικά με το μεταναστευτικό, η Γερμανία ζητά να επιστραφούν στη χώρα τους μετανάστες που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα, κάτι με το οποίο δε φαίνεται να συμφωνεί ο Τούρκος πρόεδρος. Επίσης, για το θέμα του επαναπατρισμού των Τούρκων πολιτών που έχουν αιτηθεί ασύλου στη Γερμανία και η αίτηση τους έχει απορριφθεί η Άγκυρα απορρίπτει την ιδέα αυτή και διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Γερμανός καγκελάριος ευχαρίστησε τέλος την Τουρκία για τη στάση της στο μεταναστευτικό, είπε ότι η συνεργασία Γερμανίας - ΕΕ θα συνεχιστεί όπως και η οικονομική υποστήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία.