Η Πολωνία προτίθεται να υποστηρίξει την Ουκρανία με αεριωθούμενα MiG, αλλά μόνον αν συγκροτηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός του οποίου θα ηγούνται οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
«Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για μεταφορά (αεριωθουμένων) μας MiG στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συνασπισμού και είμαστε έτοιμοι γι'αυτό (...) Σε αυτό η Πολωνία μπορεί μόνον να αποτελέσει μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου συνασπισμού, ενός συνασπισμού του οποίου θα ηγούνται οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Η μεταψυχροπολεμική εποχή τελείωσε, η νέα κούρσα εξοπλισμών έφτασε
Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της γειτονικής Πολωνίας πέρασε νόμο για τον διπλασιασμό του στρατού της και βγήκε για να ψωνίσει όπλα.
«Με τον πόλεμο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να οδεύει προς το δεύτερο έτος του, το σχέδιο επέκτασης του οπλισμού της Πολωνίας κλιμακώνεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Περιλαμβάνει σχεδόν 500 HIMARS ή ισοδύναμα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης μεγάλης εμβέλειας, 20 από τα οποία επέτρεψαν στην Ουκρανία να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη στρατιωτική μηχανή της Μόσχας», όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Έχει επίσης προγραμματιστεί, να παραληφθούν από την Πολωνία περισσότερα από 700 νέα αυτοκινούμενα βαρέα πυροβόλα, πάνω από έξι φορές περισσότερα απ' ότι στο γερμανικό οπλοστάσιο και τριπλάσια προηγμένα άρματα μάχης απ' όσα μπορούν να διαθέσουν μαζί η Βρετανία και η Γαλλία.
«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αντλούν διδάγματα από τον πρώτο πόλεμο υψηλής έντασης της Ευρώπης, από το 1945, επαναξιολογώντας τα πάντα, από αποθέματα πυρομαχικών μέχρι οπλικά συστήματα και γραμμές ανεφοδιασμού», σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους άμυνας, που επικαλείται το Bloomberg.
Επισημαίνοντας πως ορισμένες χώρες επανεξετάζουν τα ίδια τα αμυντικά δόγματα που καθορίζουν για τι είδους πολέμους πρέπει να προετοιμαστούν.
«Αυτή είναι η ιστορία του τέλους της μεταψυχροπολεμικής εποχής και τελείωσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022», δήλωσε ο Γάλλος βετεράνος αμυντικός αναλυτής και πρώην κυβερνητικός σύμβουλος, Φρανσουά Εσμπούργκ, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία δεν περιορίζονται στους γείτονες της πολύπαθης χώρας.
«Για τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος προκάλεσε σοκ. Είχαν κεφαλαιοποιήσει ένα λεγόμενο "μέρισμα" ειρήνης μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, περικόπτοντας αμυντικούς προϋπολογισμούς, τερματίζοντας τη στρατολόγηση και τις διαμάχες ή πουλώντας τεράστιες ποσότητες υλικού με την πεποίθηση ότι ένας μεγάλος πόλεμος ξηράς δεν ήταν πλέον εύλογος», επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Πλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει άλλα δεδομένα.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές για νέα ρωσική πυραυλική επίθεση
Ο πόλεμος του Πούτιν θα κοστίσει 190 δισ. δολάρια στην ρωσική οικονομία