Την πεποίθηση ότι η απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ δεν θα οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, λόγω των φόβων για πιθανή καταστροφή των δύο χώρες, εξέφρασε ο πρώην διευθυντής της CIA και διοικητής της CENTCOM των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πετρέους, στο Iran International, παρά τις αναφορές για επικείμενη επίθεση της Τεχεράνης στο Τελ Αβίβ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απείλησε το Ισραήλ ότι θα πρέπει να αναμένει μια σκληρή απάντηση για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, για την οποία ωστόσο το Τελ Αβίβ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, ο Πετρέους υποστήριξε πως ούτε το Ιράν, ούτε το Ισραήλ επιθυμεί να εμπλακεί σε πόλεμο. Το γεγονός ότι ο Χανίγια δολοφονήθηκε υπό την εποπτεία του ιρανικού καθεστώτος ήταν μια «τεράστια αποτυχία πληροφοριών και… μια αποτυχία ασφάλειας», είπε και πρόσθεσε:
«Πρέπει να απαντήσουν (σ.σ. οι Ιρανοί). Αλλά δεν νομίζω ότι το Ιράν θέλει να μπει σε έναν πραγματικό άμεσο πόλεμο με το Ισραήλ… Και ειλικρινά, δεν νομίζω ότι το Ισραήλ θέλει να μπει σε έναν πραγματικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ ή με το Ιράν». Εκτίμησε μάλιστα ότι η ζημιά και στις δύο πλευρές σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος θα είναι «πάρα πολύ σημαντική».
Επίσης, ο πρώην διευθυντής της CIA σημείωσε ότι το πιο πιθανό σενάριο περιλαμβάνει δύο κύματα επιθέσεων, ένα από τη Χεζμπολάχ και ένα από το Ιράν σε συνεργασία με τις πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζει. Ωστόσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παραμένουν ασαφές σχετικά με το ποιος θα επιτεθεί πρώτος και τι είδους επίθεση σκοπεύει να πραγματοποιήσει κάθε μέρος.
Όσον αφορά τις πιθανές μορφές που θα μπορούσε να λάβει μια ιρανική απάντηση, ο Πετρέους είπε ότι υπήρχε ένα «ολόκληρο μενού» επιλογών.
«Είμαι σίγουρος ότι εξετάζουν τα πάντα, από την προσπάθεια να χτυπήσουν μια στρατιωτική τοποθεσία… μέχρι να χτυπήσουν κρίσιμες υποδομές ή ένα μεγάλο λιμάνι. Αν αυτό γίνει με επιτυχία, το Ισραήλ θα πρέπει να απαντήσει με πολύ μαζικό τρόπο, όχι σε αντίθεση με τον τρόπο που απάντησαν στην επίθεση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι… και προκάλεσαν τεράστια ζημιά στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη».
Να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουλίου, το Ισραήλ πραγματοποίησε 10 αεροπορικές επιδρομές στο ελεγχόμενο από τους Χούθι λιμάνι Χοντέιντα στην Υεμένη, μετά την επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ στις 19 Ιουλίου, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός.
«Η αίσθηση μου είναι ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, για άλλη μια φορά, απέδειξαν πόσο διεξοδικά έχουν διεισδύσει σε διάφορα στοιχεία μέσα στο Ιράν», είπε ο Πετρέους, σχολιάζοντας την εξουδετέρωση του αρχηγού της Χαμάς.
«Η πιο εύλογη εξήγηση που έχω ακούσει για το πώς έγινε αυτό είναι ότι ήταν αποτέλεσμα μιας βόμβας που τοποθετήθηκε πριν από μήνες στον ξενώνα όπου έμεινε τελικά η Χανίγια… Αυτό είναι πραγματικά πολύ ασυνήθιστο σε μια χώρα που, από πολλές απόψεις, θεωρείται ως απαγορευμένος χώρος σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών», συμπλήρωσε.
Ο Πετρέους συζήτησε επίσης εάν πιστεύει ότι ο νέος πρόεδρος του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές εντός της ιρανικής κυβέρνησης. Εξήγησε ότι ο Πεζεσκιάν είναι απίθανο να έχει τον έλεγχο στις πωλήσεις όπλων στη Ρωσία ή στην υποστήριξη προς τη Χαμάς, τους Χούθι, τη Χεζμπολάχ ή τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ.
«Αυτό που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να μειώσει τον ρόλο της θρησκευτικής αστυνομίας στην επιβολή του χιτζάμπ και αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προσφέρει κάποιο βαθμό ανακούφισης για τους ανθρώπους. Είναι πιθανό να πραγματοποιήσει περιορισμένες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία», τόνισε.
Για την αντιμετώπιση του Ιράν από τις ΗΠΑ εκτίμησε πως «η πολιτική γίνεται πολύ πιο σκληρή μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί». «Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα επιβάλει εκ νέου ορισμένες από τις κυρώσεις… Νομίζω ότι μια προεδρία Χάρις θα κάνει το ίδιο».
Ωστόσο, σημείωσε, πως «η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή, σε μια εκλογική χρονιά, υπάρχει ανησυχία για την τιμή της βενζίνης και αν, για παράδειγμα, επιβάλουν κυρώσεις που μειώνουν την ικανότητα του Ιράν να εξάγει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου και αποστάγματα, η τιμή του φυσικού αερίου θα ανέβει».