Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν από τότε ανέλαβε τα καθήκοντα του, η οποία έρχεται λίγες μέρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση που απεύθυνε προς το Πεκίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν για τις "καταχρηστικές" πολιτικές του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο άνδρες μίλησαν με αφορμή το νέο σεληνιακό έτος της Κίνας για το οποίο ο Μπάιντεν έδωσε τις ευχές του, τονίζοντας όμως τις ανησυχίες του για μια σειρά θεμάτων.
"Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε τις θεμελιώδεις ανησυχίες του για τις καταναγκαστικές και αθέμιτες οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου, την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σινγιάνγκ και τις κινεζικές ενέργειες στην περιοχή, της Ταϊβάν", δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε την ίδια μέρα που ο Μπάιντεν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση στο μιας ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να επεξεργαστεί τη στρατηγική απέναντι στην Κίνα.
"Αυτή η ομάδα εργασίας θα δουλέψει γρήγορα για να μας επιτρέψει να αποφασίσουμε μια σταθερή κατεύθυνση σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα", δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Πεντάγωνο.
"Αυτό θα χρειαστεί προσπάθεια από το σύνολο της κυβέρνησης, συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και ισχυρές συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις" πρόσθεσε ο Μπάιντεν. "Έτσι θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα".
Ο Μπάιντεν είπε την Κυριακή στο CBS News ότι το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει "έντονο ανταγωνισμό" από τις ΗΠΑ. Αρχικά επαίνεσε τον Κινέζο ομόλογό του - τον οποίο γνωρίζει από την περίοδο του ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα - ως "πολύ έξυπνο", τονίζοντας όμως οτι δεν έχει "ψήγμα δημοκρατικής συναίσθησης".
Προ ημερών επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν άσκησε πίεση στον διευθυντή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τον Γιανγκ Τζιετσί, για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά για τα ζητήματα της μεταχείρισης της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, του Θιβέτ και των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.
Ακόμη, ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από τη Κίνα για να καταδικάσει το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ, ενώ διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα "συνεχίσει να συνεργάζεται" με τους συμμάχους της στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού ώστε να αντιμετωπιστούν οι "απειλές για τη σταθερότητα" που ερίζει πως εγείρει η Κίνα, ιδίως στο στενό της Ταϊβάν, κατά την ανακοίνωση.