Ρωσία: Συμπεριέλαβε τον ιστότοπο Meduza στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας»

Ρωσία: Συμπεριέλαβε τον ιστότοπο Meduza στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας»

Η Ρωσία συμπεριέλαβε σήμερα τον δημοφιλή ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας», κίνηση που προϋποθέτει ότι ο εν λόγω ιστότοπος θα πρέπει να δηλώνει με αυτόν τον χαρακτηρισμό την ταυτότητα του και ως εκ τούτου θα υπόκειται σε εξονυχιστικό κυβερνητικό έλεγχο.

Ο ιστότοπος Meduza, ο οποίος δημοσιεύει online ειδήσεις στη ρωσική και αγγλική, ιδρύθηκε το 2014 στην Λετονία από την Γκαλίνα Τιμτσένκο, που υπήρξε αρχισυντάκτρια του πιο δημοφιλούς ειδησεογραφικού ιστότοπου της Ρωσίας έως ότου απολύθηκε με εντολή των αρχών.

Η εκδότρια του ιστότοπου Meduza δήλωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta ότι το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν τους ενημέρωσε για την καταχώρηση του ιστότοπου στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας» και προτίθεται να εφεσιβάλλει την απόφαση.

«Δεν μπορώ να πως ότι δεν εξετάζαμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το εξετάζαμε, αλλά υποθετικά κάναμε και τέτοιου είδους εκτιμήσεις, και λέγαμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα είχαμε σύσκεψη για θέματα στρατηγικής, θα σκεφθούμε τι θα κάνουμε εάν… Αλλά δεν προφθάσαμε», δήλωσε η Τίμτσενκο.

Ο ιστότοπος Meduza που καλύπτει την πολιτική επικαιρότητα και δημοσιεύει έρευνες για τη διαφθορά στη Ρωσία, δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός «πράκτορας ξένης χώρας» είναι χαρακτηρισμός διάκρισης και θα κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά των δημοσιογράφων του.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την απόφαση αυτή και σκοπεύουμε να αμφισβητήσουμε τον ορισμό στο δικαστήριο» έγραψε ο αρχισυντάκτης Ιβάν Καλπακόφ στη σελίδα του στο Facebook. «Αλλά καταλαβαίνουμε επίσης ότι οι πιθανότητές μας είναι μικρές».

Εκτός από τον ιστότοπο Meduza, όπως γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta στο μητρώο συμπεριελήφθη και ο ιστότοπος το «Πρώτο ΜΜΕ κατά της διαφθοράς», ο αρχισυντάκτης του οποίου Ντμίτρι Βερμπίτσκι δήλωσε ότι η καταχώρηση του ιστότοπου στο μητρώο αυτό είναι λάθος και υπογράμμισε ότι το μέσο δεν χρηματοδοτείται από το εξωτερικό.

Οι αρχές με τον ορισμό του «πράκτορα ξένης χώρας» ορίζουν τις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και ασκούν πολιτική δραστηριότητα. Ο όρος παραπέμπει στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και υποβάλλει αυτούς που έχουν ορισθεί ως «πράκτορες ξένης χώρας» σε αυξημένους γραφειοκρατικούς ελέγχους και υποτάσσει αυτούς που έχουν οριστεί σε αυξημένο γραφειοκρατικό έλεγχο.

Ο ορισμός του «πράκτορα ξένης χώρας» υιοθετήθηκε το 2019 για άτομα και μπλόγκερς, με σκοπό όπως λένε οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να πνίξουν τις διαφορετικές απόψεις.

Η Ρωσία έχει συμπεριλάβει στην κατηγορία αυτή του «πράκτορα ξένης χώρας» και τον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Radio Free Europe / Radio Liberty, επιβάλλοντας του πρόστιμα επειδή δεν αναφέρει στα περιεχόμενα του ότι ανήκει στην κατηγορία αυτή.