Χιλιάδες άστεγοι από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία πριν από μία εβδομάδα, στοιβάζονται πλέον σε σκηνές και παρατάσσονται σε ουρές στους δρόμους για ένα ζεστό γεύμα τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Η αναζήτηση για επιζώντες συνεχίζεται και ήδη κλιμάκια σωστικών συνεργείων, με τη βοήθεια σκύλων - ανιχνευτών αλλά και θερμικών καμερών, ψάχνουν τις κονιορτοποιημένες πολυκατοικίες για σημάδια ζωής.
Ιστορίες σχεδόν θαυμαστών διασώσεων έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων πολλών που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση και μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεκάδες χιλιάδες νεκροί έχουν βρεθεί κατά την ίδια περίοδο.
Οι ειδικοί λένε ότι το «παράθυρο» για τέτοιες διασώσεις έχει σχεδόν κλείσει, δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει περάσει, αλλά και του γεγονότος ότι οι θερμοκρασίες έχουν πέσει στους -6 βαθμούς Κελσίου και της σοβαρότητας των καταρρεύσεων των κτιρίων.
Σε ορισμένες περιοχές, οι ομάδες έρευνας τοποθέτησαν πινακίδες που έγραφαν «ses yok» (ελλ.«κανένας ήχος») μπροστά από κτίρια που είχαν επιθεωρήσει για σημάδια ζωής, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι HaberTurk.
Καθημερινές ιστορίες απέραντης θλίψης
AP Photo / Bernat Armangue
Δημοσιογράφοι του Associated Press στην πόλη Αντίγιαμαν είδαν μια πινακίδα ζωγραφισμένη σε μια τσιμεντένια πλάκα μπροστά από συντρίμμια που υποδείκνυε ότι ένας εμπειρογνώμονας τα είχε επιθεωρήσει. Στην Αντάκια, άνθρωποι άφησαν πινακίδες κοντά σε συντρίμμια με τους αριθμούς τηλεφώνου τους, ζητώντας από τα συνεργεία να επικοινωνήσουν μαζί τους, αν βρουν πτώματα.
Περίπου 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, σχεδόν κανένα σπίτι δεν είχε μείνει όρθιο στο χωριό Πολάτ, όπου οι κάτοικοι διέσωσαν ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και άλλα αγαθά από τα κατεστραμμένα σπίτια.
Δεν έχουν φτάσει αρκετές σκηνές για τους άστεγους, δήλωσε η επιζήσασα Ζέχρα Κουρουκάφα, αναγκάζοντας τις οικογένειες να μοιράζονται τις σκηνές που είναι διαθέσιμες.
«Κοιμόμαστε στη λάσπη, όλοι μαζί με δύο, τρεις, ακόμη και τέσσερις οικογένειες», δήλωσε η Κουρουκάφα.
Ένας 55χρονος αγρότης, ο Φουάτ Εκιντσί, ήταν απρόθυμος να εγκαταλείψει το σπίτι του για τη δυτική Τουρκία παρά την καταστροφή, λέγοντας ότι δεν είχε τα μέσα να ζήσει αλλού και ότι είχε χωράφια που πρέπει να φροντίσει.
«Αυτοί που έχουν τα μέσα φεύγουν, αλλά εμείς είμαστε φτωχοί. Η κυβέρνηση λέει, πηγαίνετε να ζήσετε εκεί ένα ή δύο μήνες. Πώς θα αφήσω το σπίτι μου; Τα χωράφια μου είναι εδώ, αυτό είναι το σπίτι μου, πώς θα το αφήσω πίσω;», διερωτάται ο Εκιντσί.
Εθελοντές από όλη την Τουρκία έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν εκατομμύρια επιζώντες, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας σεφ και ιδιοκτητών εστιατορίων που σέρβιραν παραδοσιακό φαγητό, όπως φασόλια και ρύζι και φακές σούπα, στους επιζώντες που είχαν παραταχθεί στους δρόμους του κέντρου της πόλης Αντίγιαμαν.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Στα 84 δισ. δολάρια το κόστος του σεισμού
Fitch για Τουρκία - Συρία: Στα 4 δισ. δολάρια οι οικονομικές ζημιές από το σεισμό
Συλλήψεις κατασκευαστών και εργολάβων μετά τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία
Ο υπερσυγκεντρωτικός μετά το πραξικόπημα Ερντογάν αποδυνάμωσε τον κρατικό μηχανισμό
Σεισμός Τουρκία: 13χρονος ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια έπειτα από 182 ώρες