Σουδάν: Ο εθνικός στρατός μποϊκοτάρει τις συζητήσεις για ειρήνη
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Σουδάν: Ο εθνικός στρατός μποϊκοτάρει τις συζητήσεις για ειρήνη

«Μπλόκο» στην προσπάθεια για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του 16μηνου πολέμου στο Σουδάν επιχειρεί να βάλει ο εθνικός στρατός, ο οποίος αποτελεί μία εκ των αντιμαχόμενων πλευρών. Οι ΗΠΑ, πάντως, οι οποίες ενθαρρύνουν τις συζητήσεις, τόνισαν σύμφωνα με το BBC ότι αυτές συνεχίζονται κανονικά, καθώς τα εκατομμύρια που υποφέρουν στο Σουδάν «δεν μας δίνουν την πολυτέλεια να περιμένουμε».

Η θέση του στρατού

Οι μάχες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έχουν στοιχίσει χιλιάδες ζωές και έχουν εκδιώξει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους. Ο στρατός, πάντως, διέψευσε τις ελπίδες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μποϊκοτάροντας τις συνομιλίες, λέγοντας ότι δεν θα συμμετάσχει καθώς οι RSF δεν έχουν εφαρμόσει «όσα συμφωνήθηκαν» στη Σαουδική Αραβία πέρυσι. Συγκεκριμένα, κατηγορούν τους RSF ότι δεν είχαν εκπληρώσει τους βασικούς όρους της Διακήρυξης της Τζέντα, όπως η απόσυρση των μαχητών τους από τα σπίτια των πολιτών και τις δημόσιες εγκαταστάσεις.

Η θέση της RSF

Σε ανακοίνωσή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, η RSF ανέφερε ότι έφτασε στην ελβετική πόλη της Γενεύης για τις συνομιλίες και κάλεσε τον στρατό να «δεσμευτεί να εκπληρώσει τις δημοκρατικές προσδοκίες του σουδανικού λαού».

Ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες

Ο στρατός απέρριψε επίσης τις συνομιλίες καθώς αντιτίθεται στην παρουσία ως παρατηρητή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), τα οποία κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την RSF. Εκτός από τα ΗΑΕ, στις συνομιλίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τη μεταναστευτική υπηρεσία του ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν απειλούνται στο Σουδάν, εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις και οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η κρίση έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο σοβαρότητας με εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν πείνα και εκτοπισμό.