Στάρμερ: Καλύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μετά το Brexit εμπορικές συναλλαγές

Στάρμερ: Καλύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μετά το Brexit εμπορικές συναλλαγές

Για μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τις εμπορικές συναλλαγές μετά το Brexit, έπειτα από την «τσαπατσούλικη συμφωνία» που εξασφάλισε ο Μπόρις Τζόνσον, έκανε λόγο ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη συμφωνία από την τσαπατσούλικη συμφωνία που έφερε πίσω ο Μπόρις Τζόνσον και θα εργασθούμε με αυτόν τον στόχο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Μπέλφαστ ο Βρετανός πρωθυπουργός που πραγματοποιεί περιοδεία στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις τοποθετήσεις που είχαν κάνει πρόσφατα, οι διεθνολόγοι, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος στο Liberal, αναφορικά με τη μεταστροφή της βρετανικής πολιτικής έναντι της Ευρώπης των 27.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος δήλωσε ότι, «Το Brexit αποδείχτηκε ένα τεράστιο λάθος για τη Βρετανία. Τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας γιγαντώθηκαν, το χρέος αγγίζει πλέον το 100% του ΑΕΠ της χώρας, υπάρχει σημαντικότατη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και οι εξαγωγές προς την Ευρώπη βουλιάζουν. Εκτιμώ ότι δεν έχει ωριμάσει ακόμη η επαναφορά του ερωτήματος της επιστροφής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη, αλλά η επιδίωξη μίας νέας συμφωνίας θα αποτελέσει μετά βεβαιότητας κορυφαία προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Με την έξοδο από την Ευρώπη, η Βρετανία αποκόπηκε από έναν εκ των τριών ισχυρών κύκλων επιρροής. Οι άλλοι δύο κύκλοι επίσης είναι πιο ανίσχυροι από ποτέ: η Κοινοπολιτεία σε τίποτα δεν θυμίζει το ένδοξο παρελθόν, ενώ και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ εμφανίζουν σημαντικές διακυμάνσεις, λόγω και της πολιτικής αστάθειας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Νομίζω ότι η νέα Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προσεγγίσει περισσότερο την Ευρώπη, ειδικά σε θέματα εμπορίου, μετακίνησης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και συμμετοχής σε κοινοτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές της εκπαίδευσης, τύπου Erasmus+».

Παράλληλα, ο καθηγητής Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος υποστήριξε ότι, «Είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος ή η πιθανότητα επαναφοράς της Μεγάλης Βρετανίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Αυτό το οποίο είναι πολύ πιθανόν, όμως, να συμβεί είναι μια πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, μεταξύ, δηλαδή, Λονδίνου και Βρυξελλών και επιπλέον η ανάπτυξη ορισμένων εξ αυτών, όπως στο πεδίο της Οικονομίας και σε αυτό του Εμπορίου. Πάντως, είναι σίγουρο ότι οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν να άρουν τα εμπόδια που έβαζαν οι Συντηρητικοί μετά το Brexit».