Συρία: Πληροφορίες ότι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο ανάκτορο του προέδρου Άσαντ (vid)
AP Photo
AP Photo

Συρία: Πληροφορίες ότι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο ανάκτορο του προέδρου Άσαντ (vid)

Η κατάσταση στη Συρία είναι «δύσκολη», δήλωσε από τη Δαμασκό ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα πολεμήσει επιτυχώς τους αντάρτες, όπως έκανε στο παρελθόν.

Ο Αραγτσί συναντήθηκε  στη συριακή πρωτεύουσα με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πρώτη συνάντηση του Σύρου προέδρου με ξένο αξιωματούχο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση συνασπισμού ομάδων ανταρτών που οδήγησε στην κατάληψη του Χαλεπιού.

Ο Ιρανός «συνάντησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις», ανακοίνωσε αρχικά το ιρανικό πρακτορείο Irna.

Στην ανακοίνωση της συριακής προεδρίας για τη συνάντηση των δύο ανδρών αναφέρεται πως ο Άσαντ τόνισε υποδεχόμενος τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών τη σημασία της «υποστήριξης από τους συμμάχους» για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων».

Συνασπισμός ομάδων ανταρτών, στην οποία κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλος μέρος του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, και του αεροδρομίου του, έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε  σε νεότερο απολογισμό του, ότι η ευρεία επίθεση των ομάδων ανταρτών στη βόρεια Συρία που ξεκίνησε την Τετάρτη έχει μέχρι αφήσει πίσω τουλάχιστον 412 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 61 αμάχων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 214 αντάρτες, 137 μέλη φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και 61 αμάχους, εκ των οποίων 17 που σκοτώθηκαν σήμερ.

Νωρίτερα το πρωί, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη συριακή πρωτεύουσα ο Αραγτσί, δήλωνε πως η Τεχεράνη, στενός σύμμαχος της Δαμασκού «στηρίζει σταθερά τον στρατό και την κυβέρνηση» της χώρας. «Στηρίζουμε σταθερά τον στρατό και την κυβέρνηση της Συρίας»

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί στην Άγκυρα με αντικείμενο συζητήσεις τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο άλλος βασικός σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ, η Ρωσία, εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς την πόλη Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, τη δεύτερη ημέρα ρωσικών βομβαρδισμών στη βόρεια Συρία που στοχεύουν στο να απωθήσουν τις δυνάμεις των ανταρτών.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι βοηθά τον συριακό στρατό να «απωθήσει» δυνάμεις ανταρτών σε τρεις επαρχίες στη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμμαχος της Μόσχας.

«Ο συριακός αραβικός στρατός, με τη βοήθεια των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, συνεχίζει την επιχείρησή του με στόχο την απόκρουση τρομοκρατικής επίθεσης στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι», τόνισε ο ρωσικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί σε μέρη όπου ήταν συγκεντρωμένοι μαχητές και εξοπλισμός», πρόσθεσε ο ρωσικός στρατός. Τουλάχιστον «320 μαχητές εξουδετερώθηκαν», τόνισε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι βομβαρδίζει στόχους ανταρτών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, με ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να πλήττουν τμήματα του Χαλεπιού -της δεύτερης πόλης της Συρίας- για πρώτη φορά από το 2016, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ρωσική στρατιωτική παρέμβαση έρχεται έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση συνασπισμού ομάδων ανταρτών που οδήγησε στην κατάληψη του Χαλεπιού.

Η Μόσχα είναι ο σημαντικότερος στρατιωτικός υποστηρικτής του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλάζοντας τη ροή του εμφυλίου πολέμου προς όφελος του συριακού καθεστώτος με τη στρατιωτική της παρέμβαση το 2015.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών μέσων ενημέρωσης στο ανάκτορο του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό εισέβαλαν τζιχαντιστές το απόγευμα της Κυριακής, ενώ μεταδόθηκα και βίντεο.

 Η εισβολή στο ανάκτορο έρχεται μετά τη ραγδαία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στην πόλη του Χαλεπίου.

Οι Σύροι αντάρτες υπερασπίστηκαν τα κεκτημένα τους στο Χαλέπι το Σάββατο, μια μέρα μετά την εισβολή στην πόλη, ενώ προωθούνταν νότια προς τη Χάμα και διεκδικούσαν στην πορεία τον έλεγχο περιοχών που ελέγχονται από την κυβέρνηση Άσαντ αναφέρει η Washington Post σε ανάλυσή της. 

Η επίθεση των ανταρτών, συγκλονιστική στην ταχύτητά της, έχει θέσει την πιο σοβαρή πρόκληση για την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και χρόνια. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, σε πολλά μέρη φάνηκε να έχουν υποχωρήσει, ή απλώς να έχουν αποσυντεθεί. Τα βίντεο που αναρτήθηκαν από τους αντάρτες ή τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης φαίνεται να δείχνουν αιχμαλωτισμένους κυβερνητικούς στρατιώτες σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου, της μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, και μιας στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της HTS άλλαξε απότομα τις μακροχρόνιες γραμμές του μετώπου στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο οποίος ξεκίνησε μετά από μια εξέγερση κατά της κυβέρνησης Άσαντ το 2011. Η ταχεία προέλαση των ανταρτών από το προπύργιο των ανταρτών στην Ιντλίμπ έχει επίσης θέσει μια πρόκληση για τους κύριους υποστηρικτές του Άσαντ, Ρωσία και Ιράν, σε μια στιγμή που τους απασχολούν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τον Λίβανο.

Άμαχοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι

Οι δυνάμεις των ανταρτών φάνηκε το Σάββατο να έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπίου, είπαν αυτόπτες μάρτυρες, καθώς χιλιάδες άμαχοι τράπηκαν σε φυγή. Τα βίντεο έδειξαν αντάρτες στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης και στην Ακρόπολη, το μεσαιωνικό παλάτι στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με βίντεο που επαληθεύτηκαν από τη WP.

Μέσα στην πόλη του Χαλεπιού, οι δρόμοι ήταν σχεδόν άδειοι και πολλά καταστήματα ήταν κλειστά την Κυριακή, καθώς οι τρομοκρατημένοι κάτοικοί της δε βγήκαν από τα σπίτια τους. Η κίνηση, ωστόσο, παραμένει αυξημένη από πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη, λένε αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι.

Τα συριακά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από την πόλη ανασυντάσσονται τώρα και ενισχύσεις εστάλησαν επίσης για να συνδράμουν στην αντεπίθεση, σύμφωνα με πηγές από τον στρατό.

Οι αντάρτες είπαν  ότι προωθήθηκαν περαιτέρω στα νότια προάστια της πόλης και κατέλαβαν την πόλη Κανσίρ, σε μια προσπάθεια να αποκλείσουν τον βασικό δρόμο εφοδιασμού του στρατού προς το Χαλέπι.

Πηγές από τις τάξεις των ανταρτών ισχυρίζονται επίσης πως κατέλαβαν το Σεΐχ Νατζάρ, μία από τις κυριότερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας.

Επικοινωνία Μπλίνκεν - Φιντάν για τις εξελίξεις στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, 'Αντονι Μπλίνκεν, με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι αντίθετη σε κάθε εξέλιξη που ενισχύει την αστάθεια στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό, τάσσεται υπέρ της μείωσης της έντασης στη Συρία».

Φέρεται δε να σημείωσε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πολιτική διαδικασία μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης προκειμένου να εδραιωθεί η ειρήνη και η ηρεμία στη Συρία» και προσέθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά της Τουρκίας και των Σύρων πολιτών».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε, επίσης, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις του για να είναι μόνιμη η κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό. Τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανίας και τον νότιο Καύκασο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε τις εξελίξεις στη Συρία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους πρωθυπουργούς του Λιβάνου και του Κατάρ, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Τη Δευτέρα, αναμένεται στην 'Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, προερχόμενος από τη Δαμασκό.

 Το Λονδίνο κατηγορεί το «καθεστώς» Άσαντ

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα «το καθεστώς» του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «ότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση» στη Συρία και το Λονδίνο κάλεσε όλα τα εμπόλεμα μέρη να «προστατέψουν τις ζωές των αμάχων», μετά την αιφνιδιαστική επίθεση συνασπισμού ομάδων ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία.

«Το καθεστώς Άσαντ δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την τρέχουσα κλιμάκωση μέσω της συνεχούς άρνησής του να εμπλακεί σε μια πολιτική διαδικασία και της εξάρτησής του από τη Ρωσία και το Ιράν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΟΗΕ: «Συλλογική η αποτυχία» για τη Συρία

Ο Γκίαρ Πέντερσεν, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, δήλωσε  ότι η απουσία δέσμευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου κλιμάκωση της βίας στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας να εφαρμοστεί αυτό που ήταν ξεκάθαρα απαραίτητο εδώ και πολλά χρόνια: μια γνήσια πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε ο Πέντερσεν σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Πέντερσεν τόνισε ότι είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και τον κίνδυνο να βασίζεται κανείς στη διαχείριση των συγκρούσεων αντί για μια εξεύρεση λύσης για τη λήξη αυτών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν απειλή όχι μόνο για τον άμαχο πληθυσμό της Συρίας, αλλά και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, πρόσθεσε.

Μπροστά στους κινδύνους που θέτουν οι μάχες για τους αμάχους, ο ειδικός απεσταλμένος τόνισε «την επείγουσα ανάγκη να σεβαστούν όλοι τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία των πολιτών και των αστικών υποδομών».

Ο Πέντερσεν, ένας Νορβηγός διπλωμάτης, προέτρεψε επίσης τα εμπόλεμα μέρη του συριακού πολέμου και τα εμπλεκόμενα κράτη να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις Σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν την Τετάρτη έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των αντικαθεστωτικών, που βρίσκεται σχεδόν όλο πέραν του ελέγχου της Δαμασκού. Μέσα σε λίγες μέρες τζιχαντιστές και αντάρτες κυρίευσαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου του, κατά τη διάρκεια της κεραυνοβόλας εφόδου η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 320 ανθρώπους.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε χθες βράδυ πως η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στο Χαλέπι, τα πρώτα από το 2016, τη χρονιά που η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης αυτής της βορειοδυτικής Συρίας με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, της Μόσχας.

Στη βορειοδυτική Συρία επικρατούσε τα τελευταία χρόνια ανήσυχη ηρεμία, έπειτα από ανακωχή που συμφωνήθηκε ύστερα από επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2020. Για τη σύναψή της μεσολάβησαν η Ρωσία και η Τουρκία.

Με πληροφορίες από Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ