Στο πρόσφατο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα στείλει περισσότερα όπλα τόσο στην Ουκρανία όσο και στο Ισραήλ, προσπαθώντας να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν δίνουν προτεραιότητα σε κάποιον από τους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τα βλήματα πυροβολικού είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αμερικανικών όπλων που είναι απαραίτητα και στους δύο πολέμους.
Σύμφωνα με τους «New York Times», ορισμένες από τις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τους ίδιους τύπους πυροβολικού και βομβών με τα οποία εξοπλίστηκε η Ουκρανία για να υπερασπιστεί το έδαφός της από τη ρωσική εισβολή.
Όπως επισημαίνουν νυν και πρώην αξιωματούχοι της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και του Κογκρέσου, Ουκρανία και Ισραήλ διεξάγουν διαφορετικού είδους πολέμους και ως εκ τούτου έχουν και διαφορετικές δυνατότητες και ανάγκες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρία είναι τα βασικά οπλικά συστήματα που θα χρειαστούν το Ισραήλ και η Ουκρανία από τις ΗΠΑ: Πυρομαχικά πυροβολικού, έξυπνες βόμβες και πύραυλοι Stinger.
Shutterstock
Πυρομαχικά πυροβολικού
Τα βλήματα 155 χιλιοστών θα έχουν μεγάλη ζήτηση, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η Ουκρανία τα χρησιμοποιούν εναντίον στόχων σε ακτίνα μερικών δεκάδων μιλίων.
Τον Ιανουάριο, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει ένα αμερικανικό απόθεμα στο Ισραήλ και θα στείλει εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία. Περίπου τα μισά από τα βλήματα του αποθέματος στο Ισραήλ στάλθηκαν τον περασμένο χειμώνα. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει τώρα να ανακατευθύνει τουλάχιστον μέρος των υπολοίπων στον ισραηλινό στρατό.
Shutterstock
Έξυπνες βόμβες
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, το πρώτο φορτίο όπλων που έστειλαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ περιελάμβανε περίπου 1,000 βόμβες μικρής διαμέτρου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 250 κιλά η καθεμία και χρησιμοποιούν ένα σύστημα GPS για να εντοπίζουν και να πλήττουν στόχους.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, το Ισραήλ πιέζει τις ΗΠΑ για να λάβει περισσότερες «έξυπνες» βόμβες. Εκτιμάται, ότι οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προμηθευτεί από το 2018 περισσότερες από 34.000 έξυπνες βόμβες, απόθεμα αρκετό ώστε να δοθούν κάποιες εξ αυτών και στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.
AP Photo/Vadim Ghirda
Πύραυλοι Stinger
Το Ισραήλ και η Ουκρανία βασίζονται σε πολύ διαφορετικά συστήματα για την αντιαεροπορική/αντιπυραυλική προστασία. Το Ισραήλ έχει το περίφημο Iron Dome, η Ουκρανία αμερικανικούς πυραύλους Patriot κλπ.
Και οι δύο χώρες διαθέτουν φορητούς πυραύλους Stinger. Η Ουκρανία τους έχει χρησιμοποιήσει για την κατάρριψη ρωσικών drone ενώ το Ισραήλ μπορεί να τους χρειαστεί ιδιαίτερα αν πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στη Γάζα. Επίσης, το Ισραήλ μπορεί να ζητήσει από τις ΗΠΑ να του παράσχουν Avenger, οχήματα από τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν οκτώ πύραυλοι Stinger. Το Κίεβο έχει παραλάβει 20 Avenger από τις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο του 2022.
Οι πύραυλοι Stinger, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρούνται ιδανικοί για την εξουδετέρωση drones και των πυραύλων και ρουκετών της Χαμάς.