TAZ: Η αμφίθυμη σχέση του Ερντογάν με τη Δημοκρατία
AP Photo/Pavel Golovkin
AP Photo/Pavel Golovkin

TAZ: Η αμφίθυμη σχέση του Ερντογάν με τη Δημοκρατία

Εκατό χρόνια ζωής γιορτάζει σήμερα 29 Οκτωβρίου η Τουρκική Δημοκρατία και παρότι στην περίσταση θα άρμοζε μια μεγάλη γιορτή, «το κλίμα είναι μάλλον υποτονικό», τονίζει η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό οφείλεται πρωτίστως στο ότι «ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας επισκιάζει τα πάντα στην Τουρκία αυτή την περίοδο». Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα λόγος.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του έχουν μία πολύ αμφίθυμη σχέση με τη Δημοκρατία. Από τη μία πλευρά θέλουν να ενισχύσουν την εθνική υπερηφάνεια, από την άλλη όμως το κράμα ισλαμισμού και εθνικισμού που κυριαρχεί επί Ερντογάν είναι ασύμβατο με τον κοσμικό εθνικισμό του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και των άλλων ιδρυτών της Τουρκικής Δημοκρατίας», επισημαίνει η «TAZ».

Θέλοντας να περιορίσει τους εορτασμούς, ο Ερντογάν διοργάνωσε το Σάββατο (28 Οκτωβρίου) μία Ημέρα για την Παλαιστίνη (όπου επανέλαβε τη στήριξή του στη Χαμάς και επιτέθηκε εκ νέου στο Ισραήλ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Νετανιάχου). Δεδομένου ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού τάσσεται κατά του Ισραήλ, ο Ερντογάν διοργάνωσε μια μαζική εκδήλωση, που επισκίασε πλήρως τους εορτασμούς για την εκατονταετηρίδα».

«Η Τουρκία απομακρύνεται με αυτόν τον τρόπο ιδεολογικά ολοένα περισσότερο από τη Δύση, αντί να γίνει ένα δημοκρατικό, κοσμικό κράτος, όπως εκείνο που οραματιζόταν ο Ατατούρκ», σχολιάζει η βερολινέζικη εφημερίδα.

Για την προώθηση των συμφερόντων του στο εσωτερικό της χώρας «ο Ερντογάν χρησιμοποιεί με επιδέξιο τρόπο τον πόλεμο στη Γάζα». Και χρησιμοποιεί ουσιαστικά τον κόσμο εκείνον που θα γιορτάσει τη μνήμη του Ατατούρκ σε όλες τις πλατείες της χώρας την Κυριακή. Είναι όμως στην πραγματικότητα ο κόσμος εκείνος «που αντιτίθεται με πείσμα στον εξισλαμισμό της Τουρκίας, ακόμη και μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν». Το βέβαιο είναι πως «στην εκατοστή επέτειο της Δημοκρατίας η Τουρκία είναι μία διαιρεμένη χώρα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Deutsche Welle