Μετά το άρθρο κόλαφο του Economist εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η Washington Post στρέφεται εναντίον του Τούρκου προέδρου, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στη γείτονα.
Όπως αναφέρει το άρθρο, οι εκλογές της 14ης Μαΐου είναι ευκαιρία να αποτινάξουν τον ζυγό της διακυβέρνησης του Τούρκου προέδρου, σημειώνοντας πως «η σκιά ενός αυξανόμενου δεσποτισμού καραδοκεί στις εκλογές της Τουρκίας».
A shadow of growing despotism lurks over Turkey’s elections, the Editorial Board writes https://t.co/zu7tREHRWg
— Washington Post Opinions (@PostOpinions) May 4, 2023
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι υπό τον Ερντογάν η Τουρκία είναι σύμμαχος της Δύσης «με αστερίσκο» καθώς παίζει ένα διπλό γεωπολιτικό παιχνίδι πατώντας σε δύο βάρκες, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, διεκδικώντας ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ανατολής και Δύσης με την εμπλοκή του στο ουκρανικό.
Επιπλέον γίνεται λόγος για την προμήθεια των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα και το βέτο της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κι αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος συντάσσεται με θέσεις που ανατρέπουν τη δυτική στρατηγική και αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον Βλαντίμιρ Πούτιν με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα προς την Άγκυρα.
«Χαρισματικός τύραννος»
Σε άλλο σημείο αναφέρει πως, πριν από δύο δεκαετίες, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την τουρκική προεδρία, φαινόταν στον λαό του και στους συμμάχους της Τουρκίας ως ένας σύγχρονος ηγέτης, μετριοπαθής, μεταρρυθμιστής, σε μια χώρα βαθιά μουσουλμανική την οποία θα έθετε προπύργιο ενάντια στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001. Η «υπόσχεση» αυτή εξανεμίστηκε.
Εστιάζει στο εσωτερικό της χώρας τονίζοντας πως, τη μεγαλύτερη ζημιά από τα 20 χρόνια εξουσίας του Ερντογάν την υπέστησαν οι ίδιοι οι Τούρκοι: «Ως χαρισματικός τύραννος κυβέρνηση υποδαυλίζοντας τη διαίρεση (…), φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και άλλους επικριτές του και περιόρισε το χώρο για άνθηση της κάποτε ευημερούσας κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία με μια εκστρατεία καταπίεσης, που εντατικοποιήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016» με πολλούς Τούρκους να φοβούνται να εκφράσουν δημοσίως τις απόψεις τους.
Σημειώνει δε ότι ο Ερντογάν μετέτρεψε τα δικαστήρια σε όργανο εκδίκησης κυνηγώντας τους αντιφρονούντες με κατασκευασμένες κατηγορίες, ψαλίδισε την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, εκφόβισε θεσμούς όπως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναγκάζοντάς την να ρίξει τα επιτόκια, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει σε δυσθεώρητα ύψη.
Και καταλήγει: «Αν δεν επικρατήσει ο Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαϊου ή σε πιθανό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο ίδιος και οι οπαδοί του θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Και σε μια χώρα όπου η δημοκρατία είχε σχετικά σταθερό πάτημα, οι ανησυχίες αυτές δείχνουν πόσο βαθιά ο Τούρκος τύραννος έχει ανατρέψει τους κανόνες και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση της αυταρχικής του διακυβέρνησης».
Economist: Επερχόμενη «έξωση» του Ερντογάν
«Αν η Τουρκία εκδιώξει τον ισχυρό της άνδρα, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να πάρουν θάρρος». Με αυτόν τον τίτλο οι συντάκτες του Economist σε άρθρο τους, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές, παίρνουν ξεκάθαρα το μέρος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
«Ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να είναι λίγο βαρετός, αλλά είναι ένας πεισματάρης οικοδόμος της συναίνεσης και ταπεινός - το αντίθετο του αντιπάλου του. Αν κερδίσει, θα είναι μια τεράστια στιγμή για τον παγκόσμιο αγώνα για πραγματική δημοκρατία στην Τουρκία και την Ευρώπη. Ο Ερντογάν έκανε κάποια καλά βήματα στα πρώτα χρόνια της θητείας του, αλλά η διαρκής συγκέντρωση εξουσίας έχει θολώσει την κρίση και την ηθική του αίσθηση. Υποστηρίζουμε θερμά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο που προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου.
Σε ανάρτησή του στα social media το πρωί της Παρασκευής, ο Ερντογάν αναφέρει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων».