Έτοιμες είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τη σύνταξη της σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία επεκτείνει το σύστημα αντικειμενικών αξιών σε περίπου 3.000 νέες περιοχές ώστε να καλύπτει το 95% της ελληνικής επικράτειας (από περίπου 85% σήμερα) αλλά και να φέρνει πιο κοντά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις εμπορικές.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ανακοινωθούν άμεσα με βάση τον σχεδιασμό αλλά θα ενεργοποιηθούν από το νέο έτος ώστε όλοι, ιδιοκτήτες, υπουργείο οικονομικών και ΑΑΔΕ, να κάνουν τα… κουμάντα τους.
Οι ιδιοκτήτες θα έχουν περίπου 6 μήνες στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν αν είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα τις μεταβιβάσεις ακινήτων -κυρίως γονικές παροχές και δωρεές- ή αν θα είναι προς το συμφέρον τους να αναβάλουν τη μεταβίβαση για τις αρχές του χρόνου.
Είναι δεδομένο ότι οι νέες τιμές θα περιλαμβάνουν και αυξήσεις στις τιμές ζώνης αλλά θα περιέχουν και μειώσεις. Κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου σε περιοχή όπου θα γίνει μείωση αντικειμενικής αξίας, έχει κάθε λόγο να περιμένει το νέο έτος καθώς η χρονική μετάθεση της γονικής παροχής θα τον γλιτώσει (ενδεχομένως) από φόρους και (σίγουρα) από έξοδα μεταβίβασης.
Το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας τις νέες αντικειμενικές αξίες κερδίζει χρόνο. Σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων, θα μπορέσει να υπολογίσει πώς ακριβώς επηρεάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες τα περίπου 7 εκατομμύρια των ιδιοκτητών ακινήτων.
Εκτιμάται ότι οι με τις νέες αξίες και τις εντάξεις χιλιάδων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η συνολική φορολογητέα αξία των ακινήτων θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ από περίπου 550-600 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Αυτά τα 100-150 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσουν έναν δημοσιονομικό χώρο μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς ο μέσος συντελεστής που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή στον φόρο κατοχής (ΕΝΦΙΑ) είναι το 0,5%. Η ΑΑΔΕ θα αναλάβει να υπολογίσει πως κατανέμονται τα βάρη από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να διευκολύνει το οικονομικό επιτελείο να καταλήξει στους φορολογικούς συντελεστές που θα «εξουδετερώσουν» αυτές τις αυξήσεις. Ο στόχος για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 δεν είναι να εισπραχθούν περισσότεροι φόροι.
Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν τα 2,5-2,6 δισ. ευρώ που θα εισπραχθούν και φέτος αλλά με τα βάρη να ανακατανέμονται με πιο δίκαια κριτήρια. Οι έχοντες ακίνητα που μέχρι σήμερα ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος, θα επιβαρυνθούν. Οι έχοντες ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές ζώνης, θα κερδίσουν διπλά: και από τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και από τη μείωση της τιμής ζώνης.
Η αλλαγή στο δοσολόγιο του ΕΝΦΙΑ αλλά και στην ημερομηνία εκκαθάρισης του φόρου, εντάσσεται στη λογική του να αποσυμφορηθεί το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς από όλα τα μεγάλα φορολογικά βάρη. Το 2022, θα επιδιωχθεί ο ΕΝΦΙΑ να έχει ήδη εκκαθαριστεί τον Μάρτιο ώστε τον ίδιο μήνα να ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου της επόμενης χρονιάς.
Η πρώτη χρονιά θα είναι δύσκολη καθώς τον Φεβρουάριο του 2022 θα τελειώνουμε με τον ΕΝΦΙΑ του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 θα ξεκινάμε να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ του 2022. Ωστόσο, αφού φύγει η δύσκολη χρονιά, οι ιδιοκτήτες θα γνωρίζουν ότι θα έχουν 9 ή και 10 δόσεις στη διάθεσή τους για να πληρώσουν τον φόρο κατοχής ακινήτων.