Κρήτη: Θλίψη για την απώλεια του Νίκου Ψιλάκη, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή
Screen grab by X
Screen grab by X

Κρήτη: Θλίψη για την απώλεια του Νίκου Ψιλάκη, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, ερευνητής και διανοούμενος Νίκος Ψιλάκης. Τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής χρειάστηκε να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ, καθώς η κατάστασή του είχε επιβαρυνθεί. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο αγαπητός Νίκος Ψιλάκης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, το πρωί του Σαββάτου 2-11-2024.

O Νίκος Ψιλάκης ήταν δημοσιογράφος, ερευνητής, συγγραφέας και διανοούμενος. Τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης» και πληθώρα άλλων, όπως το βραβείο των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ελλάδας, αλλά και με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου, για την προσφορά του στα Γράμματα.

Έγραψε περισσότερα από 25 βιβλία, ενώ επιμελήθηκε το σενάριο και την έρευνα σε περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση, τα οποία είχαν λαογραφικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Διατέλεσε συντάκτης και συνεργάτης εφημερίδων, εκδότης περιοδικού, διευθυντής σύνταξης καθημερινής εφημερίδας, σύμβουλος έκδοσης περιοδικών, επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων, για περίπου 25 χρόνια επιμελούνταν και παρουσίαζε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή, ενώ είχε επιμεληθεί και παρουσιάσει και τηλεοπτικές εκπομπές. Από τις λατρεμένες του ασχολίες ήταν η φωτογραφία και είχε πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας.

Ο Νίκος Ψιλάκης έλαβε μέρος σε περισσότερα από 200 συνέδρια και εκδηλώσεις, ως εισηγητής, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Ανάμεσα στα βιβλία του που κάποια από αυτά μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, ήταν: «Ο πολιτισμός της ελιάς - Το ελαιόλαδο» (σε συνεργασία με τους Μαρία Ψιλάκη και Ηλία Καστανά), «Το ψωμί των Ελλήνων», «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα», «Ελαίας στέφανος». «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης», «Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη - Έθιμα στον κύκλο του χρόνου», «Κρητική Μυθολογία» και «Βότανα στην κουζίνα».

Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, ενώ διατέλεσε και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης (1997-2007). Παράλληλα υπήρξε μέλος της επιτροπής του ΕΟΤ για την καθιέρωση της ελληνικής γαστρονομίας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Κυριακή στις 3 το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε για την απώλειά του Νίκου Ψιλάκη: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση, αποχαιρετώ τον αγαπητό φίλο Νίκο Ψιλάκη. Έναν άνθρωπο που επί δεκαετίες μέσα από τον έντυπο τύπο και το ραδιόφωνο κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημοσιογραφία. Ο Νίκος Ψιλάκης, αφιέρωσε τη ζωή του στον κόσμο της ενημέρωσης, στην καταγραφή και ανάδειξη της λαογραφικής μας παράδοσης, των μνημείων της Ορθοδοξίας και της κρητικής διατροφής. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», αναγνωρίστηκε η προσφορά του στα Γράμματα. Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε: «Καλό ταξίδι στο φως, Νίκο Ψιλάκη. Η είδηση της απώλειας του Νίκου Ψιλάκη μας γεμίζει θλίψη. Έφυγε ο μαχητικός δημοσιογράφος, χαλκέντερος ερευνητής και εμπνευσμένος συγγραφέας που διένυσε μια παραδειγματική πορεία δεκαετιών, αφήνοντας ένα μοναδικό δημόσιο στίγμα. Οξυδερκής, πνευματώδης και δίκαιος, ο Νίκος Ψιλάκης αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα τόσο στη δημοσιογραφία, όσο και στην κρητική λαογραφία, όπου άνοιξε νέους δρόμους, τόσο μεθοδολογικά όσο και στο περιεχόμενο των υλικών και άυλων τεκμηρίων που συγκέντρωσε, οργάνωσε, ερμήνευσε και παρουσίασε, εμπλουτίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά με τρόπο ανεκτίμητο. Σε προσωπικό επίπεδο, θρηνώ τον φίλο, τον συμπαραστάτη, τον αδέκαστο σύμβουλο. Στην οικογένεια και τους αγαπημένους του εκφράζω την αγάπη και την οδύνη μου για την απώλειά τους».