Πάνω από 250 παραλίες της Ελλάδας προσβάσιμες σε ΑμεΑ 
Shutterstock
Shutterstock
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 250 παραλίες της Ελλάδας προσβάσιμες σε ΑμεΑ 

Η ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για ΑμΕΑ σε παραλίες με Γαλάζια Σημαία του Δήμου Αγίου Βασιλείου Κρήτης, που περιλαμβάνει τις περιοχές Σούδα Πλακιά, Ροδάκινο, Πλακιάς Αγία Γαλήνη είναι η τελευταία εξέλιξη στον τομέα του προσβάσιμου τουρισμού στη χώρα μας, η οποία πρόσφατα εγκρίθηκε από το υπουργείο Τουρισμού. 
Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται συνολικά σε €131.650,00 και περιλαμβάνει:Σύστημα ασφαλούς ολίσθησης μηχανισμού πρόσβασης στη θάλασσα για ειδικές ομάδες χρηστών -ΑμΕΑ & τετραπληγικούς, μη μόνιμες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Αποδυτήρια ΑΜΕΑ, φορητοί χώροι υγιεινής Διάδρομοι για μεταφορά εξοπλισμού), σύστημα τηλεμετρίας & συναγερμού, αντιανεμικά σκίαστρα, ειδική σήμανση προσβάσιμων παραλιών, λοιπός εξοπλισμός (Ξαπλώστρες τραπεζάκια υπό προϋποθέσεις σήμανσης και χρήσης αποκλειστικά από ΑμΕΑ) 
Η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας εγκρίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Τουρισμού, να αναδείξει την Ελλάδα ως προσβάσιμο και φιλόξενο προορισμό για όλους ανεξαιρέτως τους ταξιδιώτες. 

Ήδη, από την περσινή τουριστική σεζόν, η χώρα μας πρωτοστατεί στην αυτόνομη πρόσβαση ΑμΕΑ στη θάλασσα, προσελκύοντας αυξημένο μερίδιο τουριστών από αυτή την κατηγορία επισκεπτών.  
Συνολικά, περισσότερες από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα είναι προσβάσιμες σε όλους (σε άτομα με αναπηρία και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και σε άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς) προβάλλοντας έτσι το καλύτερο πρόσωπο της χώρας,  
Ο τουρισμός για ΑμΕΑ περιλαμβάνει μια σειρά προσαρμοσμένων υπηρεσιών, εγκαταστάσεων και προγραμμάτων που εξασφαλίζουν την πρόσβαση και την ασφάλεια τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει: 
Καταλύματα: Πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα προσφέρουν προσβάσιμα δωμάτια και εγκαταστάσεις για ΑΜΕΑ, όπως ανελκυστήρες, ειδικά μπάνια και πρόσβαση σε δημόσιους χώρους. 
Μεταφορές: Οι δημόσιες μεταφορές (π.χ. λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα) προσαρμόζονται όλο και περισσότερο για την πρόσβαση των ΑμΕΑ, με ειδικές θέσεις και εξοπλισμό. 
Αξιοθέατα και Δραστηριότητες: Πολλά αξιοθέατα και δραστηριότητες προσφέρουν προγράμματα που είναι προσβάσιμα για ΑμΕΑ, όπως ξεναγήσεις με ανελκυστήρες, περιηγήσεις σε αξιοθέατα με ειδικό εξοπλισμό και δραστηριότητες όπως ψάρεμα, κανό και ποδηλασία. 
Υποδομές και Υπηρεσίες: Υπάρχουν υπηρεσίες που προσφέρονται για την υποστήριξη των ΑΜΕΑ, όπως προσωπικό που είναι εκπαιδευμένο να παρέχει βοήθεια, ενοικίαση εξοπλισμού κινητικής υποστήριξης κ.λπ. 
Πληροφόρηση: Πληροφορίες σχετικά με προσβάσιμους προορισμούς, αξιοθέατα και υπηρεσίες είναι σημαντικές για τους ΑΜΕΑ. Οι ιστότοποι και οι εφαρμογές ταξιδίου παρέχουν συχνά αναλυτικές πληροφορίες για την προσβασιμότητα. 
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προσβασιμότητα για τα ΑΜΕΑ διαφέρει από χώρα σε χώρα και από προορισμό σε προορισμό. Ορισμένες χώρες και πόλεις έχουν επενδύσει σημαντικά στη βελτίωση της προσβασιμότητας, προσφέροντας ειδικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, ενώ άλλες ενδέχεται να έχουν περισσότερες προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα. 

Το έργο Feelit 

Η ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των κωφών και βαρήκοων ατόμων είναι ο βασικός στόχος του έργου FEELIT.  
 
To Feelit ξεκίνησε ως μια προωτοβουλία του Erasmus + πριν από τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε προν από ενάμιση μήνα περίπου,  
Στοχεύει, δε, στη δημιουργία ενός προγράμματος κατάρτισης που θα δώσει στα κωφά και βαρήκοα άτομα τη δυνατότητα να γίνουν ταξιδιωτικοί πράκτορες. Το να είσαι κωφός ή βαρήκοος ταξιδιώτης είναι πολύ δύσκολο, λόγω των εμποδίων επικοινωνίας και της έλλειψης συνεκτίμησης των αναγκών τους στο σχεδιασμό των τουριστικών υπηρεσιών. 
 
Προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να έχουν ταξιδιωτικές εμπειρίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους, η ομάδα του έργου FEELIT δημιουργεί μια διαδικτυακή κοινότητα όπου οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται γνώσεις και να δίνουν ή να λαμβάνουν σχόλια για το ταξίδι τους. Θα δημιουργήσει επίσης ένα παιχνίδι VR που θα επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα ακοής να έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν πώς είναι να είσαι επισκέπτης με προβλήματα ακοής.