Από μέρα σε μέρα θα ξεκινήσει η διεξαγωγή της δημοπρασίας για την πώληση - αγορά του 50% της Elpedison που θα κρίνει ποιος από τους δύο μετόχους, Helleniq Energy και Edison, θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι αποφάσισαν να «τραβήξουν» χωριστούς δρόμους μετά από 15 συνεχόμενα χρόνια κοινής πορείας με ποσοστό 50-50 στην Elpedison. Πρόκειται, λοιπόν, για μια «ολλανδικού τύπου» δημοπρασία, δηλαδή αμφότεροι οι μέτοχοι θα διαθέτουν ταυτόχρονα δικαίωμα πώλησης (put option) και δικαίωμα αγοράς (call option).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει στις τελευταίες διευθετήσεις για την έναρξη της δημοπρασίας. Επιπλέον, από ό,τι φαίνεται οι δύο εταιρείες τα «έχουν βρει» και στο ακανθώδες ως τώρα ζήτημα αναφορικά με το πλαίσιο συμφωνίας για τη διευθέτηση του «χωροταξικού» της αδειοδοτημένης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της HELLENiQ ENERGY στη Θεσσαλονίκη και του αγωγού σύνδεσής της με τον ΔΕΣΦΑ.
Η HELLENiQ ENERGY θα υπογράψει σύμβαση ενοικίασης του οικοπέδου εγκατάστασης της μονάδας με την Elpedison και μία ακόμη σύμβαση που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα διέλευσης του αγωγού τροφοδοσίας με αέριο και των γραμμών μεταφοράς από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση της νέας μονάδας, ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξει η εταιρεία. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία επί των όρων της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την πώληση/αγορά του 50% της εταιρείας μέσω προσφορών/αντιπροσφορών που αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το παρασκήνιο πίσω από την πρόθεση αποχώρησης της Helleniq Energy είχε εξηγήσει ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιαμισίης, κατά την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «έχουμε επενδύσει περί το μισό δισ. ευρώ στις ΑΠΕ και καθώς το μοντέλο αλλάζει και οι κίνδυνοι αυξάνονται καθώς τελειώνει η εποχή των κλειδωμένων τιμών αποζημίωσης, απαιτείται μια πιο ολιστική διαχείριση του χαρτοφυλακίου για να μπορούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Από τη στιγμή λοιπόν που μπαίνουμε σε μια διαδικασία καθετοποίησης, θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο πελατολόγιο της Elpedison (και πολύ περισσότερο όταν ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας είναι η Helleniq Energy) και να μπορούμε να το διαχειριστούμε».
Το «σκληρό» παζάρι
Η Helleniq Energy θα είναι αυτή που θα υποβάλλει πρώτη οικονομική προσφορά, δίνοντας έτσι ένα «αβαντάζ» στην ιταλική πλευρά. Εξάλλου, η Helleniq Energy είναι αυτή που έθεσε πρώτα το ζήτημα εξαγοράς του ποσοστού που κατέχουν οι Ιταλοί συνεταίροι της στην κοινή εταιρία.
Σε σχέση με την αποτίμηση της Elpedison από τους δύο εταίρους της, εκτιμάται ότι υπάρχουν αποκλίσεις. Ειδικότερα, αποτιμούν το 50% της εταιρείας σε 200 με 300 εκατ. ευρώ, με την ιταλική εταιρεία να το αποτιμά υψηλότερα και την HELLENIQ ENERGY να κινείται στο χαμηλότερο άκρο του εν λόγω εύρους.
Από την άλλη πλευρά, η Εdison, η οποία σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έχουν διαρρεύσει από την ιταλική πλευρά, βλέπει στρατηγικά την ελληνική αγορά και επενδύει πολλά σε αυτήν, δεν προτίθεται να αποχωρήσει. Έτσι, θα υποβάλλει αντιπροσφορά, σε μια διαδικασία που θα συνεχιστεί με προσφορές/αντιπροσφορές έχοντας πάρει ένα σήμα για το εύρος των επόμενων κινήσεων του «αντιπάλου της», που εύλογα δεν μπορεί να αποκλίνουν σημαντικά από την πρώτη προσφορά.
Στην « ολλανδικού τύπου» ηλεκτρονική δημοπρασία, όπου οι δύο μέτοχοι θα διαθέτουν ταυτόχρονα δικαίωμα πώλησης (put option) και δικαίωμα αγοράς (call option) οι προσφορές- αντιπροσφορές θα λάβουν χώρα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων περίπου. H μάχη θα κριθεί από το τίμημα που είναι διατεθειμένη η κάθε πλευρά να προσφέρει, με βάση τις ξεχωριστές αποτιμήσεις, που έχουν κάνει και οι οποίες εμφανίζονται να αποκλίνουν σημαντικά.
Όπως και να 'χει, «νικητή» θα έχουμε τον Οκτώβριο, καθώς τότε είναι και που το τελικό ποσό της δημοπρασίας θα κρίνει το μέλλον του τρίτου μεγαλύτερου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Elpedison διαθέτει περίπου 306.000 πελάτες, με μερίδιο 6,14%, αλλά και δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο. Είναι αυτονόητο ότι η αλλαγή της μετοxικής της σύνθεσης θα «ταράξει τα νερά» στην αγορά ενέργειας, αλλάζοντας τις ισορροπίες και φέρνοντας ανακατατάξεις στο ενεργειακό τοπίο.