Στον κλάδο των ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι εδώ και χρόνια ο ηγέτης της αγοράς με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων στη χώρα και επενδύσεις που την οδηγούν συνέχεια ένα βήμα μπροστά. Κύριο χαρακτηριστικό τους, ο στρατηγικός σχεδιασμός, η υψηλή τεχνογνωσία και η εξαιρετική «ανάγνωση» του περιβάλλοντος.
Την περίοδο αυτή, στη γραμμή εκκίνησης της κατασκευής τους βρίσκονται φωτοβολταϊκά έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 550 MW σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως μάλιστα ενημέρωσε η διοίκηση της εταιρείας, καθώς εκδίδονται σταδιακά οι τελικές άδειες σύνδεσης στο δίκτυο, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θα μπορούσε να εκκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες ανάλογα με την επενδυτική ιεράρχηση κάθε έργου ακόμα και στο τέλος του 2023. Ορίζοντας ολοκλήρωσης των έργων είναι οι 12 μήνες. Σημειώνεται ότι για ένα σημαντικό μέρος των νέων έργων υπάρχουν ήδη ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμφωνίες με τρίτους για την πώληση ενέργειας (corporate PPAs).
Ήδη, στο τέλος Σεπτεμβρίου, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου. Σημειώνεται ότι έως το τέλος του Ιουνίου είχε συνδεθεί το 59% των ανεμογεννητριών (204,4 MW) με τη συνολική συνδεδεμένη ισχύ να ανέρχεται σε 1.095,7 MW. Το έργο του Καφηρέα συνολικής ισχύος 330 MW, αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων του χαρτοφυλακίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και της χώρας, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ.
Με την έναρξη λειτουργίας του έργου του αιολικού συμπλέγματος Καφηρέα ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναμένει σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας τις αμέσως επόμενες περιόδους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έναρξη λειτουργίας του έργου αυτού σηματοδοτεί μια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά περίπου 35%.
Στο μεταξύ, σε πλήρη εμπορική λειτουργία βρίσκεται πλέον το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Μαζί με τα υπόλοιπα έργα του τομέα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου, Ηλεκτρονικό Εισιτήριο) που έχει αναλάβει η εταιρεία αναμένει περαιτέρω συμβολή στις επιδόσεις της σε μακροπρόθεσμη βάση.
Μεσοπρόθεσμα ο Όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με ορίζοντα υλοποίησης το 2025-2026. Παράλληλα, προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή από το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW. Επιπλέον, έμφαση δίνεται και σε νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων, ψηφιακός μετασχηματισμός κ.α.) που μπορούν να θα ενισχύσουν περαιτέρω τα έσοδα του Ομίλου σε μακροπρόθεσμη βάση προσφέροντας επίσης και συνέργειες.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η υπεροχή
Πριν μερικές ημέρες, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2023, μίλησε για τις προοπτικές της εταιρείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χαρτοφυλακίου. Όπως επεσήμανε:
- Το χαρτοφυλάκιο είναι το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας διάφορες τεχνολογίες.
- Τα αιολικά πάρκα της εταιρείας διαθέτουν συντελεστές φόρτισης που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της αγοράς.
- Τα έργα του χαρτοφυλακίου είναι από τα νεαρότερα στην αγορά με σταθμισμένη μέση διάρκεια ζωής ενεργητικού μικρότερη από 7 χρόνια, δηλαδή υπολειπόμενη διάρκεια ζωής περιουσιακών στοιχείων που υπερβαίνει τα 20 χρόνια.
- Η συντριπτική πλειονότητα της τρέχουσας λειτουργικής δυναμικότητας στην Ελλάδα διαθέτει μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς, ενώ η υπολειπόμενη διάρκεια ζωής των PPAs υπερβαίνει τα 15 χρόνια.
Ειδικότερα για τα PPAs, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχει ήδη στα χέρια της ή βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τρίτα μέρη. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να επισημανθεί πως γενικά η αγορά των PPAs στην Ελλάδα ανεβάζει ρυθμούς και παρατηρείται έντονη ζήτηση από εγχώριους αλλά και διεθνείς καταναλωτές ενέργειας, ενώ παραμένει το ενδιαφέρον και από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η υψηλή ζήτηση σε συνδυασμό με την έλλειψη μεγάλων και ώριμων χαρτοφυλακίων ΑΠΕ, το κόστος κεφαλαίου και χρηματοδότησης και την αστάθεια των αγορών εμπορευμάτων, συντηρούν τις τιμές των PPAs σε ελκυστικά για τους παραγωγούς επίπεδα.
Σημειώνεται ότι ως προς το κόστος των παραγωγών, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εκτιμά πως συνεχίζεται η σταθεροποίηση του κόστους κεφαλαίου, με τις τιμές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού να παραμένουν σε πτωτική τάση από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα, στην αιολική βιομηχανία, οι τιμές δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε προ ημερών αποτελέσματα Α’ εξαμήνου, εμφανίζοντας έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που διαμορφώθηκαν 145,7 εκατ. ευρώ, ενώ η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για το Α’ Εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 74,7 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο τέλος του Α’ Εξαμήνου του 2023 σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκαν σε 23,8 εκατ. ευρώ.