Το πράσινο υδρογόνο και η πιο πρωτοπόρα επένδυση στην ΝΑ Ευρώπη
Shutterstock
Shutterstock

Το πράσινο υδρογόνο και η πιο πρωτοπόρα επένδυση στην ΝΑ Ευρώπη

Η Μotor Oil, ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας μας έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ για την παραγωγή βιώσιμων μορφών ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού πλάνου ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που συνολικά αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη του Έργου «TRIERES» με σκοπό τη δημιουργία «Μικρής Κοιλάδας Υδρογόνου» με γεωγραφική αναφορά το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας. 

Πρόκειται για ένα από τα έργα ορόσημο που θα προσφέρει άλλον έναν θεμέλιο λίθο όχι μόνο στο πράσινο πρόσημο της χώρας μας, αλλά και τη μετεξέλιξη της σε κρίσιμης σημασίας ενεργειακό κόμβο για όλη την Ευρώπη.

Τι είναι όμως οι «Κοιλάδες Υδρογόνου;»

Πρόκειται για ολοκληρωμένα οικοσυστήματα υδρογόνου που αναπτύσσονται σε διάφορες ευρωπαϊκές περιφέρειες με σκοπό τόσο την προστασία του κλίματος, όσο και την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.

Απλοϊκά θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε σαν «τοπικές οικονομίες υδρογόνου» που καλύπτουν σημαντικό μέρος της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου, από την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά του, έως την τελική του χρήση σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές και η ενέργεια. 

Παράλληλα, δίνουν την ευκαιρία για την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών που αφορούν το υδρογόνο, ενώ την ίδια στιγμή   μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά με άλλες υποδομές πράσινης ενέργειας, υποδομές αερίου, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, μπαταρίες κ.ο.κ. 

Σήμερα στην Ευρώπη βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης συνολικά 25 κοιλάδες υδρογόνου. Αρκετές από αυτές χρηματοδοτούνται από τη Clean Hydrogen Partnership - Σύμπραξη για το Καθαρό Υδρογόνο- ήτοι τη μοναδική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που στηρίζει δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου στην Ευρώπη και η οποία έχει ήδη χρηματοδοτήσει την κοιλάδα υδρογόνου HEAVENN της Ολλανδίας –που είναι και η πρώτη κοιλάδα υδρογόνου στην Ευρώπη -και την κοιλάδα GreenHysland στη Μαγιόρκα. 

Η Σύμπραξη θα χρηματοδοτήσει άλλες 8 κοιλάδες στην Ευρώπη, με τις δύο να βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Κρήτη και την Κόρινθο.

Στην Κόρινθο λοιπόν η κοινοπραξία υδρογόνου με την κωδική ονομασία TRIERES ξεκίνησε επίσημα αυτόν τον Σεπτέβριο με συγχρηματοδότηση από το ενωσιακό πρόγραμμα Horizon Europe και το Clean Hydrogen Partnership, με 27 εταίρους, υπό τον συντονισμό της Μotor Oil και φορείς από πέντε διαφορετικές χώρες,  Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Αίγυπτος.

Στόχος η παραγωγή, διάθεση και διανομή ανανεώσιμου και εξαιρετικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος υδρογόνου στο διυλιστήριο της Motor Oil, για χρήση στη βιομηχανία και τις μεταφορές -λεωφορεία και πλοία-  σε μια πρώτη στο είδος της μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για αυτόν τον σκοπό θα εγκατασταθεί μια μονάδα βελτιωμένης τεχνολογίας ηλεκτρόλυσης σε κλίμακα 30ΜW, που θα λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ, στις εγκαταστάσεις διύλισης του Ομίλου στους Αγίους Θεοδώρους στην Κόρινθο, όπου το υδρογόνο, το οξυγόνο και η θερμότητα που παράγονται από τον ηλεκτρολύτη θα χρησιμοποιούνται στις διεργασίες του διυλιστηρίου. 

Αυτή η μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου θα διασυνδέεται στο πλαίσιο του έργου EPHYRA, με off-takers επιχειρήσεις, τεχνολογικούς παρόχους, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό:

-την υλοποίηση πιλοτικών έργων χρήσης υδρογόνου, από αστικά λεωφορεία και επιβατικά οχήματα, έως τη χρήση στη ναυτιλία και σε μονάδες ηλεκτροδότησης,

- την χρησιμοποίηση μέρους της παραγωγής για την τροφοδοσία και άλλων βιομηχανικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για την παραγωγή καυσίμων μηδενικών εκπομπών,

-την εκπόνηση μελετών της χρήσης υδρογόνου για υφιστάμενες ή μελλοντικές εφαρμογές. 

Στο επιχειρησιακό σχέδιο EPHYRA συμμετέχουν άλλοι 9 εταίροι από 7 χώρες -Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα -και  θα υπάρξουν σημαντικές συνέργειες με τις υφιστάμενες αλλά και τις μελλοντικές κοιλάδες υδρογόνου στην ΕΕ και την Αίγυπτο. 

Στο σημείο αυτό και προς χάριν της «μεγάλης εικόνας» να διευκρινίσουμε ότι το ΤRIERES και το EPHYRA θα λειτουργήσουν κάτω από την «ομπρέλα» του σχεδίου BLUE MED, που με τη σειρά του είναι συμπληρωματικό έργο του White Dragon. Πρόκειται για ένα έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI) για τεχνολογίες υδρογόνου και στοχεύει στη δημιουργία μίας πλήρους και οικονομικά αποδοτικής υποδομής παραγωγής και διανομής «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου. (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στους εταίρους αντιλαμβάνεται όχι μόνο τη σημασία του έργου για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τις προοπτικές. Μεταξύ των εταίρων λοιπόν είναι: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Υπερταμείο, ΔΕΗ, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Οδικές Συγκοινωνίες-ΟΣΥ, Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ, Ολυμπία Οδός, NOVA, Fulgor, HYDRUS και Ecoferry Shipping Company, ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος, Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο, NEEST, Πανεπιστήμιο του Groningen, FEN Research, Λιμάνι Λάρνακας, Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, Stichting New Energy Coalition , Hydrogen Egypt. 

Το έργο «EPHYRA» θα υλοποιηθεί από μια ισχυρή σύμπραξη φορέων όπως, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Γερμανικό Κέντρο Αεροναυπηγικής (DLR), η Γαλλική εταιρεία ENERTIME, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Aragón (ITAINNOVA), η Ολλανδική εταιρεία New Energy Coalition (NEC), η Ολλανδική εταιρεία SoluForce, η Ιταλική RINA Consulting, η ελληνική εταιρεία Envirometrics και η Siemens Process Systems Engineering ως συνεργαζόμενος εταίρος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί η «Μικρή Κοιλάδα Υδρογόνου» είναι τόσο σημαντική για την Ελλάδα

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή έχει ξεφύγει της φιλολογικής κουβέντας και τα αποτελέσματα της έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας, από την ακρίβεια των προϊόντων, την καταστροφή της παραγωγής από την υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα ή τις ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφές υποδομών που αφήνουν πίσω τους τα ολοένα και συχνότερα έντονα καιρικά φαινόμενα, η συντονισμένη μετάβαση κάθε χώρας σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων είναι το Α και το Ω πλέον για την μελλοντική μας ευημερία και επιβίωση.

Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, τα επιχειρησιακά έργα TRIERES ΚΑΙ EPHYRA υπό τον συντονισμό της Motor Oil βάζουν τα θεμέλια για μια επαρκώς διαφοροποιημένη ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας και τη μετεξέλιξη της σε μια σημαντική περιφερειακή οικονομία υδρογόνου με καινοτόμες εφαρμογές, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν τα ενωσιακά χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, Horizon Europe και Clean Hydrogen Partnership.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η μονάδα στην Κόρινθο θα αποτελέσει μια βιομηχανικά ολοκληρωμένη παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, καθώς το σύστημα ηλεκτρόλυσης θα συνδυαστεί με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καινοτόμο τεχνολογία ανάκτησης και αξιοποίησης απορριπτόμενης θερμότητας, περιβαλλοντική βελτιστοποίηση της χρήσης νερού, αξιοποίηση του παραγόμενου οξυγόνου στις τρέχουσες λειτουργίες του διυλιστηρίου, δημιουργία ψηφιακού διδύμου και ανάπτυξη εξειδικευμένου συστήματος διαχείρισης ενέργειας. 

Θα είναι λοιπόν ένα από τα πρώτα επιχειρησιακά σχέδια που θα προωθήσουν την οικονομία ανανεώσιμου υδρογόνου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ, με στόχο την απανθρακοποίηση του βιομηχανικού κλάδου και την υιοθέτηση καυσίμων μηδενικών εκπομπών.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.