Την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, σε συνέχεια της επίλυσης του τεχνικού ζητήματος που είχε παρουσιαστεί στον αγωγό το προηγούμενο διάστημα και το οποίο καθυστερούσε το έργο. Με τα νέα αυτά δεδομένα, η Gastrade, δίνει ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας, την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου. H έναρξη του έργου σηματοδοτεί πολλαπλά οφέλη μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε «ενεργειακό» κόμβο.
Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, δήλωσε την Τρίτη ότι όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν ολοκληρωθεί. Βρισκόμαστε, λοιπόν, προ των πυλών της παράδοσης του mega αυτού έργου, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν δυόμισι χρόνια με τον προϋπολογισμό του έργου να «αγγίζει» τα 380 εκατ. ευρώ. Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας με 20%).
Το πρόσφατο τεχνικό πρόβλημα στον αγωγό που πήγε πίσω τη διαδικασία ολοκλήρωσης της τελικής παράδοσης του έργου, αφορούσε στο σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών, οι οποίοι συνδέουν το FSRU με το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου. Το θέμα της μέχρι τώρα καθυστέρησης είχε θέσει και ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Β. Μαλίνοφ, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Gastrade και με εκπροσώπους των μετόχων του έργου. Ο κ. Μαλίνοφ είχε επισημάνει ότι ήταν επείγουσα προτεραιότητα να επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα το ταχύτερο δυνατό. «Πιστεύω ότι η Gastrade θα πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να λύσει το πρόβλημα και να θέσει την υποδομή σε εμπορική λειτουργία εντός του τρέχοντος ημερολογιακού έτους. Περαιτέρω καθυστερήσεις είναι εντελώς απαράδεκτες δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του FSRU για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Η αποκατάσταση τώρα, δίνει, λοιπόν, το «πράσινο» φως και την 1η Οκτώβρη θα υποδεχθούμε την πολυαναμενόμενη εμπορική λειτουργία του έργου.
«Η έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων στον τερματικό σταθμό αυτό το φθινόπωρο θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω της ουκρανικής επικράτειας από τις αρχές του επόμενου έτους», ανέφερε τώρα στην προχθεσινή δήλωσή του ο Μαλίνοφ.
Ο «Κάθετος Διάδρομος»
Το έργο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης. Από την 1η Οκτωβρίου, θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου μέσω αγωγού μήκους 28 χλμ., στον οποίο το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Συνεπώς, το project αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην απεξάρτηση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, σε αυτό που ονομάζουμε δηλαδή «Κάθετο Διάδρομο». Έτσι, η Ελλάδα εξελίσσεται σε διαμετακομιστικό κόμβο (hub) φυσικού αέριου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της θέσης της.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των περιφερειακών ενεργειακών και κλιματικών στόχων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το ελληνικό σύστημα θα τροφοδοτείται ετησίως με περίπου 45.000 MWh φυσικού αερίου, κάτι που αντιστοιχεί σε 1,5 bcm το χρόνο ή αλλιώς με το 27% της συνολικής ετήσιας δυναμικότητας αεριοποίησης του σταθμού.
Η σημασία του έργου, όμως, δεν είναι μόνο εθνική. Το έργο έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη και για την τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης. Το FSRU είναι «θείο δώρο» και για την ίδια την πρωτεύουσα του Έβρου, καθώς για πρώτη φορά θα δώσει πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, διευκολύνοντας τις εισαγωγές για πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Συν τοις άλλοις, ανοίγονται ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας, έντονη δραστηριότητα στον κλάδο του real estate, υπεραξίες σε ακίνητα αλλά και μια μεγάλη δυναμική στις τουριστικές ροές.