Η τουριστική επανεκκίνηση των Κυκλάδων - Τα μέτρα που προτείνει το Επιμελητήριο
Shutterstock
Shutterstock

Η τουριστική επανεκκίνηση των Κυκλάδων - Τα μέτρα που προτείνει το Επιμελητήριο

Η αποκατάσταση του τουρισμού στις Κυκλάδες μετά το φαινόμενο των σμηνοσεισμών που διήρκεσε περί τις τρεις εβδομάδες και είχε ως συνέπεια την πτώση του τουρισμού τον Μάρτιο και ακυρώσεις προκρατήσεων, είναι το βασικό μέλημα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Για τον σκοπό αυτό, το Επιμελητήριο έχει εκπονήσει σχέδιο για την επανεκκίνηση και την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες, το οποίο και έχει θέσει υπόψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα το Επιμελητήριο τονίζει την ανάγκη για την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου ολιστικής επανεκκίνησης για τη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες, εξαιτίας των προκλήσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν όλα τα νησιά των Κυκλάδων λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Όπως αναφέρεται στο αναλυτικό σχέδιο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,  για την ομαλή επανεκκίνηση αλλά και τη μακροπρόθεσμη αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η παρούσα κρίση μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για τη θωράκιση των νησιών, τώρα και στο μέλλον.

Μέσω βιώσιμων στρατηγικών πρακτικών και υιοθέτησης καλών διεθνών πρακτικών, όπως στην Ιταλία, για παράδειγμα, όπου δύο ενεργά ηφαίστεια παρουσιάζουν συχνή δραστηριότητα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συνεχίζουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται χάρη σε ένα διαρκώς επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης και πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης.

Παρόμοια στην Ισλανδία, μετά τους πρόσφατους σεισμούς και την ενεργοποίηση ηφαιστείων, η καθημερινότητα αποκαταστάθηκε ταχύτατα, καθώς το κράτος έχει εδραιώσει και εφαρμόζει, συστηματικά, μέτρα άμεσης υποστήριξης και διαχείρισης των φαινομένων αυτών, χωρίς να επηρεάζεται η τουριστική κίνηση.

Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο πρότεινε μια ολιστική στρατηγική επανεκκίνησης των σεισμόπληκτων νησιών αλλά και όλων των Κυκλάδων, βασισμένη σε μια πολυδιάστατη προσέγγιση που αναπτύσσεται στους παρακάτω άξονες:

•     Ασφάλεια, ανθεκτικότητα υποδομών και πολιτική προστασία

•     Στήριξη τουρισμού

•     Οικονομική ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων

•     Εξασφάλιση των εργαζομένων

•     Βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στα νησιά.

Στο ίδιο σχέδιο τονίζεται πως για την υλοποίησή του είναι αναγκαίος ο ορισμός ειδικού συντονιστή με ενισχυμένες αρμοδιότητες, ο οποίος θα αναφέρεται στον πρωθυπουργό και θα συντονίζει την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, ενώ θα λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, διασφαλίζοντας τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.

Τέλος, επισημαίνεται ότι χρειάζεται συντονισμός και υψηλός επαγγελματισμός προκειμένου να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί άμεσα από ειδικούς της επικοινωνίας, ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο για τις ανάγκες προβολής της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, με συντονισμό σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Το πλάνο θα περιλαμβάνει δυναμικές δράσεις διαφήμισης και επικοινωνίας και ολιστικής επικοινωνίας, διεθνούς εμβέλειας, με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, την άρση της όποιας αρνητικής εικόνας για τους επισκέπτες και την προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Σαντορίνης και των Κυκλάδων γενικά.

ΙΝΣΕΤΕ: Στην κορυφή προτιμήσεων των τουριστών οι Κυκλάδες

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων εξακολουθούν να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών.

Η βαθμολογία των ξενοδοχείων των Κυκλάδων βρίσκεται στο 87% με βάση τις αξιολογήσεις των πελατών, ψηλότερα από Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία. Μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για την αξιολόγηση ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων. 

Η συνολική ικανοποίηση των επισκεπτών αντικατοπτρίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την χώρας μας στην ξενοδοχειακή εμπειρία, ιδιαίτερα σε θέματα εξυπηρέτησης, καθαριότητας, πρωινού και τοποθεσίας. Κατά περίπτωση, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε κατηγορίες όπως η καθαριότητα, η εξυπηρέτηση και η διαχείριση υποδομών, δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης, καθώς και στο φαγητό-ποτό.