Ο επικεφαλής της νομικής εταιρείας του Παναμά που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τεράστιας διαρροής αρχείων με δεδομένα εξωχώριων εταιρειών αρνείται ότι διέπραξε οποιαδήποτε παρανομία και υποστηρίζει ότι το γραφείο του είναι το θύμα μιας "διεθνούς εκστρατείας κατά του απορρήτου".
Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung έλαβε ένα αρχείο που περιείχε 11,5 εκατομμύρια έγγραφα από τη βάση δεδομένων της παναμέζικης εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα και μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με περισσότερους από 100 δημοσιογραφικούς ομίλους καθώς και με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Ο Ραμόν Φονσέκα, ο διευθυντής της νομικής εταιρείας που ειδικεύεται στην ίδρυση εξωχώριων εταιρειών, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο Ρόιτερς ότι το γραφείο του ήταν το θύμα μιας επιτυχημένης αλλά "περιορισμένης" δικτυοπαραβίασης.
Ο Φονσέκα, ο συνιδρυτής της εταιρείας και, μέχρι τον Μάρτιο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος του Παναμά, υποστηρίζει ότι το νομικό γραφείο του έχει συμβάλει στην ίδρυση περισσότερων από 240.000 εταιρειών. Οι περισσότερες από αυτές χρησιμοποιήθηκαν για "νόμιμους σκοπούς", πρόσθεσε. Υπογράμμισε εμφατικά ωστόσο ότι η δική του εταιρεία δεν ευθύνεται για τη δραστηριότητα των πελατών της.
"Ασχολούμαστε με την ίδρυση νόμιμων φορέων τους οποίους πουλάμε σε ενδιάμεσους όπως σε τράπεζες, δικηγόρους, λογιστές και ταμεία. Εκείνοι έχουν τους τελικούς πελάτες, τους οποίους δεν γνωρίζουμε", είπε.
Όλοι οι πελάτες της εταιρείας του ενημερώθηκαν για "αυτό το πρόβλημα" (σ.σ. τη διαρροή των αρχείων), συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το νομικό γραφείο έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας διεθνούς εκστρατείας εναντίον της ιδιωτικότητας και του απορρήτου. "Η ιδιωτικότητα είναι ιερό ανθρώπινο δικαίωμα (όμως) υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που δεν το κατανοούν. Εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτικότητα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε το νομικό απόρρητο να λειτουργεί", πρόσθεσε.
Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Guardian το Μοσάκ Φονσέκα σημειώνει: "Φαίνεται ότι αποκτήσατε μη εγκεκριμένη πρόσβαση σε έγγραφα πελατών και σε πληροφορίες που προέρχονται από την εταιρεία μας και τα παρουσιάσατε και τα ερμηνεύσατε εκτός του πλαισίου τους".
Μια εκπρόσωπος της εφημερίδας απάντησε: "Τα αρχεία δόθηκαν από ανώνυμη πηγή στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung η οποία τα μοιράστηκε με το ICIJ. Κατόπιν το ICIJ τα μοιράστηκε με ένα ευρύ δίκτυο διεθνών συνεργατών του, συμπεριλαμβανομένης και της Guardian. Επικοινωνήσαμε με τη Μοσάκ Φονσέκα πριν από τη δημοσίευση και δημοσιεύσαμε την πλήρη απάντησή της".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ